18 Kwietnia 2026, 10:10:44 czas Polski

Autor Wątek: Odciąg do garażu  (Przeczytany 15945 razy)

Offline skraburski

Odciąg do garażu
« dnia: 02 Stycznia 2018, 22:05:03 czas Polski »
Hej,
W związku z zakupem grubościówki DW733 chciałbym wzbogacić mój garaż o porządne odpylanie.

Najważniejszy warunek dla mnie to porządne odpylenie, gdyż w garażu jeżdzę też na rowerze wpiętym w trenażer i nie chcę wdychać pyłów.
Dodatkowo naczytałem się u Billa Pentza na temat szkodliwości najdrobniejszych pyłów, które nie są wyłapywane przez standardowe worki i "tanie" filtry.
Na pewno na 100% nie wstawię do wnętrza garażu odciągu z workiem, ze względnu na znikomą filtrację drobnych najbardziej szkodliwych pyłów.

http://billpentz.com/woodworking/cyclone/beginnnerscorner.cfm

Polecam lekturę strony Billa, można się dowiedzieć jak naprawdę porządnie usuwać pyły i czego unikać. Niestety podane przez niego wydajności odciągów oraz średnice kanałów są przy użyciu amatorski trochę szokujące, np. zalecana minimalna średnica kanałów 15cm.

Po przemyśleniach skłaniam się najbardziej do opcji cyklon do filtracji grubszych elementów przed dmuchawą, a to co wyjdzie z cyklonu będę wywalał na zewnątrz garażu. Tak wiem, że zimą będę wciągał zimne powietrze, ale i tak mam nie ogrzewany garaż więc nie jest to aż taki problem. Po drugie nie używam maszyn aż tyle żebym zamarzł. Głównie zwymiarowanie i przestruganie tarcicy a później już praca narzędziami ręcznymi. Wiosna, lato, jesień nie ma problemu bo temperatury na dworze są ok.

Rozwiązanie z wywiewem na zewnątrz ma dla mnie trzy mega zalety:
- proste
- tanie (w porównaniu do filtracji)
- najlepsza skuteczność w usuwaniu drobnych pyłów

Obecnie mam pilarkę DW745 (krociec 60mm) i grubościówka DW733 (krociec 100mm) przyjdzie do mnie w piątek. W ciągu roku chciałbym wymienić grubościówkę na Hammera A3 lub jakiegoś chińczyka ~30cm. W przyszłości pilarkę też być może na K3 Basic lub analogiczną. W związku z tymi planami chciałbym od razu kupić wyciąg, który będzie pasował do tych maszyn. Mam w garażu siłę więc interesuje mnie coś na 400V.

Skłaniam sie do zakupy takiej dmuchawy(2500m3/h, 1.5kW/400V) https://www.cormak.pl/wentylator--dmuchawa-fm-300n/produkt-587 (lub innej firmy). Połączyłbym ją z cyklonem o średnicy kroćców 100-130mm, który musiałbym zrobić (ew. separator z przegrodą thiena) lub kupić a wywiew tak jak pisałem na zewnątrz. Do czasu aż zrobię cyklon przez jakiś czas wyciąg pracowałby z cyklonem chinśkim z kroćcami 50mm.

Co sądzicie o takiej opcji?
Czy taka dmuchawa da radę pracować ograniczona kroćcami 50mm?

Na raz będzie u mnie w garażu pracowałą tylko jedna maszyna więc raczej nie planuje budowy stałych kanałów, jeśli już to bardziej na wylocie.

Offline skraburski

Odp: Odciąg do garażu
« Odpowiedź #1 dnia: 05 Stycznia 2018, 10:40:40 czas Polski »
Jeszcze kilka inspiracji od wyrzucenia pyłów na zewnątrz:

Zastanawiam się tylko czy kupować wentylator FM300 czy może wystarczy FM250.

Na plusy większego:
- większa moc
- zasilanie siłą (większa trwałość silnika, cichszy silnik)
Na plus siły przemawia jeszcze to, że garaż mam na jednym bezpieczniku a siła jest oddzielnie. Jak podłączę kilka odbiorników do gniazdka to potrafi bezpiecznik wywalić więc odciąg na siłę by mi trochę zmniejszył obciążenie jednej fazy.

Jedynie wacham się czy FM300 nie jest za duże, ale pewnie nie jest :D
« Ostatnia zmiana: 05 Stycznia 2018, 11:03:18 czas Polski wysłana przez skraburski »

djaworek

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 05 Stycznia 2018, 11:23:07 czas Polski »
Mam FM250 i czasem się zastanawiam co poeta miał na myśli wymyślając taki sprzęt. On się potrafi "zadławić" samym pyłem spod szlifierki walcowej .
Bywa , ze trzeba zdjąć węża i mu pomóc się przetkać przy użyciu kompresora.
Jak lecą trociny czy wióry z innych maszynek ( maszynek bo moje sprzęty to małe rzeczy) to się zastanawiam czy go w ogóle wlączać.

Offline skraburski

« Odpowiedź #3 dnia: 05 Stycznia 2018, 11:24:26 czas Polski »
masz cyklon przez dmuchawą? ja chcę tak mieć a on wyeliminuje >95% pyłów

djaworek

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 05 Stycznia 2018, 11:34:37 czas Polski »
Na razie w trakcie prób różnych wariantów. Docelowo mam zamiar ucywilizować to urządzenie albo się go pozbyć.
Odezwę się jak ogarnę skutecznie pomysły podpatrzone u forumowiczów.
Na tę chwilę wiem jedno , że użycie takich urządzeń w konstrukcjach typu wór foliowy na dole i filtr na górze a urobek leci przez wentylator to nie rozwiązanie tematu.

Offline skraburski

« Odpowiedź #5 dnia: 05 Stycznia 2018, 11:46:38 czas Polski »
Właśnie dlatego chce przed dmuchawa dać cyklon a wywiew dmuchawy na zewnątrz garażu.

Offline majzny

« Odpowiedź #6 dnia: 28 Stycznia 2018, 18:59:45 czas Polski »
Witam

Panowie a ma ktoś może pomysł na filtr patronowy (nabojowy) zamiast worków filtracyjnych które generalnie rzecz biorąc nie są specjalnie skuteczne . Może jakiś kolega ma taki patent zastosowany i nie chodzi mi tu o filtry nabojowe Feldera, Cormak itd które kosztują górę kasy .
Przeglądałem fora z za oceanu tam używają filtrów patronowych o skuteczności 99,5% dla pyłu o wielkości 2 mikrony koszt w USA jakiwś 100$ .Są u nas filtry patronowe do lakierni proszkowych , aczkolwiek dwoniłem do trzech producentów i żadeń nie odpowiedział jakiej klasy filtracja jest tam zastosowana .
Ktoś , coś .... na ten temat może napisać .

Nie chciałbym robić wyprowadzenia na zewnątrz bo szkoda garaż wychładzać w zimie , planuję jak kolega wsadzić cyklon w instalację i zastosować odciąg FM300 .

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #7 dnia: 28 Stycznia 2018, 20:17:35 czas Polski »
 Tutaj zadzwoń, może mają jakieś tańsze zamienniki. Oferują też zrobienie filtra na zamówienie. Ja tam nie zamawiałem ani nie dzwoniłem - po prostu trafiłem na taką stronę.
http://www.filtrypatronowe.pl/filtry-patronowe/

Offline tom090773

« Odpowiedź #8 dnia: 31 Stycznia 2018, 08:44:49 czas Polski »
Witam
Szukałem na forum informacji dotyczących odciągu do trocin. Trochę poczytałem i im więcej czytam tym bardziej jestem przerażony. Rzeczy typu cyklony, filtry patronowe i zabójcza szkodliwość pyłów wydostająca się z pod maszyn obrabiających drewno...normalne siok :) Chciałem prosić o podpowiedź praktyków dotyczącą "jaki kupić odciąg do trocin". Pewnie wielu zapyta w zależności do czego i jakich potrzeb.
Zajmuje się hobbystycznie stolarką i ostatnio zakupiłem pilarkę Scheppach HBS300. Do niej chciałbym podłączyć odciąg oraz do grubościówki METABO DH 330, czasami pewnie zapnę pod niego jakąś szlifierkę mimośrodową czy coś w tym stylu. Czy coś takiego da radę ,czy będe żył jak zastosuje poniższe urządzenia :) ,czy lepiej troche dołorzyć i da kupić się coś wyrażnie lepszego, czy jednak sugerujecie coś zupełnie innego?
http://allegro.pl/odciag-do-trocin-wyciag-do-wior-wiur-pochlaniacz-i6306947188.html
lub
http://allegro.pl/odciag-pochlaniacz-wior-trocin-pylu-1150m3-h-i7085266751.html?bi_s=ads&bi_m=listing%3Adesktop%3Aquery&bi_c=NmJlZDRmNTAtNjI4OC00ZTNhLTkzYzktOTM2NTg0ZTI5N2NhAA&bi_t=ape&referrer=proxy&emission_unit_id=7cd446d9-ce0d-4706-91d3-5a01810b8060

Offline tom090773

« Odpowiedź #9 dnia: 31 Stycznia 2018, 08:52:16 czas Polski »
jest też i coś takiego z silnikiem mocniejszym o 200W i mniejszej wydajności ale droższe.....

https://www.cormak.pl/odciag-do-trocin-fm-230-a--2-5-m-waz/produkt-593

Offline stachmiesz

• Hero Member
  • Ocena +0/-0
  • Lajf is brutal end ful of zasadzkas
  • View Gallery
« Odpowiedź #10 dnia: 31 Stycznia 2018, 10:33:41 czas Polski »
takie same chińczyki z jednej rączki w fabryce. Zobacz o tych samych praktycznie parametrach scheppach z juli, tam masz przynajmniej pewność gwarancji.

ps przy tym pierwszym rozwalił mnie podpis pod zdjęciem laski trzymającej worek trocin : specjalny system szybkiego mocowania dla filtra i worka :D

znaczy tą laskę dodają? :P

Offline Lauter

« Odpowiedź #11 dnia: 31 Stycznia 2018, 13:46:56 czas Polski »
System jest taki, że faktycznie bez pomocy jest ciężko ten worek założyć.

sgt_raffie

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 31 Stycznia 2018, 16:01:25 czas Polski »
He, he..
Potwierdzam..system jest bardzo specjalny...a co sie czlowiek "specjalnie" naprzeklina przy montowaniu pustego juz wora :D

Offline tom090773

« Odpowiedź #13 dnia: 02 Lutego 2018, 21:35:41 czas Polski »
Widziałem na stronie Juli odciąg z silnikiem 1500 W za około 900 zł ale nie jest już dostępny...czy te wszystkie inne z silnikiem 550W dadzą radę do celów hobby do grubościówki i piły taśmowej....

Offline majzny

« Odpowiedź #14 dnia: 03 Lutego 2018, 19:53:35 czas Polski »
Cześć
Ja osobiście miałem Cormak FM 230 daje rade do grubosciowki, pilarki, frezarki podstolikowej.
Ma metalowy wirnik. Silnik 0,75kw. Do prac hobbystycznych według mnie ok.
Ja sprzedałem bo chcę odciąg stacjonarny a do tego był za słaby.