nie mam porównania z odkurzaczem bo go nie mam, ale z meecowej strugarko grubościówki daje rade, a zwykły odkurzacz na pewno nie da rady bez separatora, z pilarki stołowej i taśmowej też daje daje rade a dywaniki w aucie podrywa do góry przy odkurzaniu,
Mam go prawie dwa lata i na pewno kupiłbym go drugi raz
z minusów to :
1. brak wskaźnika zapełnienia, ale można wyciąć kawałek i wstawić pleksi, albo obserwować wąż bo jak się zapełni to od razu wąż się kurczy
2. wąż fabryczny jest sztywny i co jakiś czas pęka, w ujemnych temperaturach lepiej go nie dotykać bo pęka w rękach, ja swój po roku wymieniłem na poliuretanowy w cenie ok 20 zł/ mb i święty spokój nawet przy -10
3. po napełnieniu trzeba przesypywać do worków a nie tylko zawiązać worek
z plusów :
1. nie potrzeba żadnych worków dedykowanych ( często nie mało kosztujących i ciężko dostępnych i nie czekasz aż przyślą zamówione przez neta ), po napełnieniu wysypujesz na kupę, taczkę czy zwykłego worka na śmieci i spokój
2. nie ma worka więc nie przedziurawisz go , nie pęknie i nie wysypie się wszystko
3. jest nie wysoki więc zmieści się pod stołem, w szafce i nie zajmuje miejsca dodatkowego,
4. mobilność, nie ma kółek ale jest na tyle lekki i poręczny że bierzesz w rękę i zanosisz gdzie chcesz, potrzebujesz go na stole to stawiasz i jest , potrzebujesz go na montaż to zabierasz ze sobą, potrzebujesz odkurzyć auto to zabierasz go na dwór podłączasz zwykłą rurę od odkurzacza i jedziesz , ja nim sprzątam cały garaż
5. wciągniesz wkręta, gwoździa nie przerwie worka