13 Maja 2026, 08:23:37 czas Polski

Autor Wątek: Suszenie/skladowanie tarcicy  (Przeczytany 2811 razy)

Offline Vandal

Suszenie/skladowanie tarcicy
« dnia: 06 Stycznia 2018, 10:37:31 czas Polski »
Witajcie !
Pytanie jest bardzo proste, jak skladowac drewno ? Pytanie dotyczy debu, jesionu, sosny.
Pytam, poniewaz przez okolo rok, nie zszedl ani procent wilgotnosci mojej tarcicy debowej, aktualnie 13% wilgotnosci. Musze dodac tez, ze deski poprzednio nie byly na przekladkach, a lezaly jedna na drugiej. W miejscu w ktorym leza, nie bylo ogrzewane, wiec deski byly chronione tylko przed sloncem i deszczem...
Co ile cm daje sie przekladki ? jakies rady dotyczace suszenia ???;)
Pozdrawiam.
« Ostatnia zmiana: 06 Stycznia 2018, 10:39:08 czas Polski wysłana przez Vandal »

Offline jasiop

Odp: Suszenie/skladowanie tarcicy
« Odpowiedź #1 dnia: 06 Stycznia 2018, 11:08:42 czas Polski »
Z tego co wiem:
1. dość duży błąd, że bez przekładek - ale chyba sam o tym wiesz
2. przy suszeniu "naturalnym" nie uzyskasz jakiejś super niskiej wilgotności, poza tym gdzie to drewno leży ? na zewnątrz ?
Jasio P - Rzeszów

Offline Vandal

« Odpowiedź #2 dnia: 06 Stycznia 2018, 11:42:02 czas Polski »
Drewno lezy wewnatrz warsztatu, ktory nie byl ogrzewany. Od okolo dwoch tygodni w tym pomieszczeniu z drewnem rozpalam w piecu, wiec jest cieplej. Jest to pomieszczenie ocieplone z zewnatrz, co chyba w niczym nie pomaga po wygasnieciu w piecu w kilka godzin temperatura wewnatrz rowna sie z ta na zewnatrz a to za sprawa drzwi garazowych jakie posiadam. ogromne drzwi ze szparami ;p

Offline Vandal

« Odpowiedź #3 dnia: 06 Stycznia 2018, 11:47:07 czas Polski »
Najbardziej zalezy mi na tym, aby ktos podpowiedzial;
1.co ile cm. dawac przekladki
2. ile mniej wiecej stopni powinno byc w pomieszczeniu.
3. Czy ma jakis wplyw, jezeli tak to jaki zmiana temperatur(chodzi o to ze rozpalam tam co drugi, trzeci dzien. To cos pomaga czy moze pogarsza sprawe ?

Offline burchov

« Odpowiedź #4 dnia: 06 Stycznia 2018, 11:59:41 czas Polski »
ad.1 TomekZ kiedyś pisał o tym w kwestii suszenia bodajże wiśni na balkonie, co najmniej 3, 2 przy krańcach i jedna na środku
ad.3 nie wiem ale wg mnie im cieplej tym lepiej
ad.3 oczywiście, że ma, na chłopski rozum biorąc to tak jak dla baby, jak co kilka dni w piecu napalisz to brzęczy, że zimno, a jak cały czas ma ciepło to nawet bez kija podejść można :)

Offline marcin6391

« Odpowiedź #5 dnia: 06 Stycznia 2018, 12:01:29 czas Polski »
Ilość przekładek zależy od długości mteriału - ja daję różnie - co 80 - 100 cm.

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #6 dnia: 06 Stycznia 2018, 13:10:00 czas Polski »
Przekładki na końcach i w środku ok 1m . Im drewno cieńsze tym gęściej (od swojego ciężaru się zagina).

Suszy- ruch powietrza ( "zdmuchuje" wilgoć z warstwy  wierzchniej a w to miejsce przechodzi wilgoć z środka deski )

Suszy - ciepło ,ale też mróz (ma mniej wilgoci w sobie) . Spadki temperatury nie mają żadnego wpływu negatywnego na proces  suszenia. W profesjonalnych suszarniach ( w skrócie )  w procesie
 suszenia ,drewno sie nagrzewa ,a potem oziębia .

Stol-Drew

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 06 Stycznia 2018, 13:37:18 czas Polski »
dokładnie jak pisze Tomek ,ważny jest przewiew no i te przekładki to konieczność.

Offline jasiop

« Odpowiedź #8 dnia: 06 Stycznia 2018, 14:58:15 czas Polski »
Przekładki na końcach i w środku ok 1m . Im drewno cieńsze tym gęściej (od swojego ciężaru się zagina).
 W profesjonalnych suszarniach ( w skrócie )  w procesie   suszenia ,drewno sie nagrzewa ,a potem oziębia .
1 przekładki w odl. 80-120 cm, o grubości zbliżonej do suszonego materiału +30/- 20 %
2 nagrzewa no tak, ale też specjalnie doprowadza się bardzo wilgotne i gorące powietrze by drewno najpierw równomierne "nasycić' a potem wysuszyć ...
O tym fakcie dowiedziałem się w kilku książkach, bo chciałem sam ogarnąć suszenie.
Mam np. dostęp do węzła cieplnego ale to zdecydowanie na mało i za ryzykowne by w miarę szybko wysuszyć materiał.
Jasio P - Rzeszów