23 Kwietnia 2026, 13:13:03 czas Polski

Autor Wątek: Nawiewnik w oknach  (Przeczytany 5454 razy)

Amroz

• Gość
Nawiewnik w oknach
« dnia: 09 Stycznia 2018, 08:39:06 czas Polski »
Chłopaki doradźcie jakie kupić i zamontować u siebie nawiewniki w oknach. Automatyczne czy te najtańsze? Jaki model? Ogólnie mam ciąg wsteczny z kratek wentylacyjnych.

djaworek

• Gość
Odp: Nawiewnik w oknach
« Odpowiedź #1 dnia: 09 Stycznia 2018, 09:38:49 czas Polski »
Myślisz , że to załatwi problem?
Nie jestem do końca przekonany ale na pewno lekko poprawi.
Mieszkam na ulicy gdzie wszystkie domy były budowane w tym samym czasie i są bardzo podobne. Rozmawiałem z sąsiadami i wszyscy mają podobny problem z wentylacją. Skusiłem się kilka lat temu na automatyczne i po jakimś czasie widać było poprawę ale nadal jest to dalekie od oczekiwań.
Jeśli instalacja jest skaszaniona to nawiewniki jej nie naprawią. Zatem chyba bez różnicy czy kupisz ręczne czy automaty?

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #2 dnia: 09 Stycznia 2018, 09:39:51 czas Polski »
A to dlaczego ciąg wsteczny ? Coś nie tego.

Offline Lopi1

« Odpowiedź #3 dnia: 09 Stycznia 2018, 11:42:19 czas Polski »
Przy wentylacjj naturalnej, czytaj grawitacyjnej to niestety częsty przypadek. Metody naprawy to rozszczelnienie okien, kiedyś wycinało się uszczelki(zalecał to nawet ITB), pozycja mikrouchyłu, montaż nawiewników. Najskuteczniejsze ale też nie zawsze, to montaź Turbowenta (kręciołek), nasady kominowej itp.. Są też Turbowenty ze wspomaganiem silnikiem elektrycznym, gdzie nie mówimy jeszcze o mechanicznej wentylacji wyciagowej (małe podciśnienie), bo nie wszędzie jest  to dopuszczalne. Przy niekorzystnych silnych wiatrach, kominie poniżej kalenicy, sam montaż nawiewników może być niewystarczający.

Offline mk_kosa

« Odpowiedź #4 dnia: 09 Stycznia 2018, 13:12:51 czas Polski »
hej, zdecydowanie nawiewnik ręczny (z dźwignią do regulacji szczeliny) w oknie wydzielonego pomieszczenia łazienki/kuchni; jeśli sprawa dotyczy kuchni (aneksu) bez okna lub o otwartej przestrzeni to w oknie najdalej oddalonym od kratki tego pomieszczenia

faktycznie, wyłącznie montaż powyższego może okazać się niewystarczające: nasada na pewno pomoże; ale na pewno nie wspomagana elektrycznie, bo to bez rozeznania jest niewskazane, a wręcz niebezpieczne
(czy nawiewnik wystarczy można bardzo prosto sprawdzić rozszczelniając odrobinę skrzydło okienne, od razu można zaobserwować efekty) (jak? w "domowych warunkach" odpowiednie będą - świeczka, zapałka, delikatny papierek....)

zbyt krótki komin (np. ostatniej kondygnacji), jego położenie względem innych elementów dachu (kalenica, mury), liczba i umiejscowienie wylotów przewodu - mogą mieć znaczenie

w lutym będę w Twojej "okolicy" - jak nie ogarniesz tematu do tego czasu to pomożemy ;)

Offline Lopi1

« Odpowiedź #5 dnia: 09 Stycznia 2018, 13:29:31 czas Polski »
Takie badanie najlepiej zrobić, gdy zaobserwujesz wsteczny ciąg. Jesli wtedy rozszczelnienie okien nic nie da to montaż nawiewników pewnie też niewiele pomoże, szczególnie przy skrajnych warunkach zewnętrznych ( ciśnienie, temp., wiatr )

Amroz

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 09 Stycznia 2018, 13:59:15 czas Polski »
jak okno otwieram to płomień z zapalniczki jest wciągany poprzez kratkę wentylacyjną. na dachu specjalnie wyciągałem kominy poza kalenice i jeszcze zamontowane są takie obrotowe czapki ( nie strażaki) tylko kule. dzisiaj rano jak było -8C to wiało z kratek że ........

Offline kipi

« Odpowiedź #7 dnia: 09 Stycznia 2018, 15:20:02 czas Polski »
Nawiewników nigdy nie montuje się w łazience ani kuchni. Powietrze z tych miejsc ma jak najszybciej opuścić mieszkanie przez kratkę wentylacyjną, a nie być przenoszone w inne części domu.
Częstym błędem wykonawczym jest zrobienie "ślepego" wylotu, tzn. gdy patrząc z zewnątrz na komin nie widać na wylot, bo pomiędzy dwoma sąsiednimi kanałami jest przegroda. Nie powinno być przegrody i powinno być tak zrobione, żeby przez komin można było zobaczyć co jest za nim - wtedy silny wiatr wiejący prostopadle nie będzie wpadać do środka, tylko przeleci na wylot drugim wylotem na kominie.

Klo

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 09 Stycznia 2018, 15:52:00 czas Polski »
Nawiewników nigdy nie montuje się w łazience ani kuchni. Powietrze z tych miejsc ma jak najszybciej opuścić mieszkanie przez kratkę wentylacyjną, a nie być przenoszone w inne części domu.
Coś nie halo. :)
Skoro wywietrznik jest w kuchni i w kuchni zamontujesz nawiewnik, to przecież ciąg będzie od nawiewnika do wywietrznika.
Z resztą, gdyby nawiewnik był w innym pomieszczeniu na tym samym poziomie, to powietrze leciałoby przez całą chałupę do wywietrznika.

Napiszę więcej.
To nie jest teoria. Jeden nawiewnik mam w kuchni, a drugi w ostatnim pokoju. Na początku, jak wiatr piździł, to je uszczelniałem, aby zimno nie było.
Wtedy przy kratce mogłem puszczać latawce.

Minus nawiewników jest taki, że powodują straty ciepła.

Za to plusów jest więcej:
1. Ograniczone do minimum ryzyko zatrucia "czadem" (mam piecyk gazowy).
2. Zawsze świeże, niewysuszone powietrze w mieszkaniu.
3. Utleniające się substancje z płyt wiórowych, przewodów elektrycznych, lakierów i plastików lecą w komin. :)
« Ostatnia zmiana: 09 Stycznia 2018, 15:53:35 czas Polski wysłana przez Klo »

Offline kipi

« Odpowiedź #9 dnia: 09 Stycznia 2018, 16:29:56 czas Polski »
Skoro wywietrznik jest w kuchni i w kuchni zamontujesz nawiewnik, to przecież ciąg będzie od nawiewnika do wywietrznika.

powietrze znajdzie wtedy najkrótszą drogę od nawietrznika do kratki wentylacyjnej i będzie tamtędy płynąć. A co z wentylacją pozostałej części pomieszczenia?

Z resztą, gdyby nawiewnik był w innym pomieszczeniu na tym samym poziomie, to powietrze leciałoby przez całą chałupę do wywietrznika.

Właśnie w taki sposób wentyluje się pomieszczenia, które nie mają bezpośrednio dostępu do komina

Wtedy przy kratce mogłem puszczać latawce.
może trzeba było zamontować kratkę z automatyczną regulacją ciągu albo zmniejszyć przepływ na nawietrzniku.

Specjalistą w tej dziedzinie nie jestem. Przekazuję tylko wiedzę jaką znalazłem w różnych opracowaniach kominiarskich. Mogę się mylić.

Amroz

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 09 Stycznia 2018, 17:41:11 czas Polski »
Nawiewniki montuje się na każdym skrzydle okiennym ?

1) Salon okno balkonowe i drzwi
2) kuchnia - dwa okna dwu skrzydłowe
3) pokoje - okno dwu skrzydłowe w każdym

to jak na okno czy na skrzydło po nawiewniku ?

Offline Lopi1

« Odpowiedź #11 dnia: 09 Stycznia 2018, 17:43:26 czas Polski »
Zasadą wentylacji naturalnej czyli grawitacyjnej jest napływ powietrza przez nieszczelności okienne(tak bylo kiedyś przy starych oknach) w pomieszczeniach z oknami i wywiew przez otwory wywiewne u stropu pomieszczeń takich jak łazienki, ubikacje, spiżarnie, garderoby itp. Przepływ od pomieszczen czystych do tzw. brudnych. Tak więc jesli jest okno w łazience to powinien być napływ powietrza  od tego okna.  Ale i takim kanalem wywiewnym w łazience powinno byc usuwane powietrze z innych pomieszczeń, stąd u dolu drzwi łazienkowych otwory, kratki(powinno byc min. 220 cm2. Drzwi pokoi powinny być podciete na 1cm u dołu (80cm2)
Ale jak sami wiemy, nie chcemy by w łazience w zimie wiało nam od okna, ale szczególnie  jak mamy tam tzw. junkersa z otwartą komorą spalania to koniecznie trzeba zadbać o właściwy nawiew i wywiew. Warto tam też wtedy zamontować czujnik tlenku węgla.
Są różne sytuacje np. czasem w każdym pomieszczeniu są kanaly wywiewne, np. w starych szkołach, domach.

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #12 dnia: 09 Stycznia 2018, 18:02:17 czas Polski »
Po co nawiewki?
Okna tzw EURO  mają okucia  w około  skrzydła i regulacje docisku klamką . Ustawienie klamki skośne nie dociska skrzydła do ramy i mamy nawiew powietrza . Klamka  w dół - szczelne.
Do tego jest jeszcze regulacja docisku  na  zawiasach i zaczepach ramowych.
« Ostatnia zmiana: 09 Stycznia 2018, 18:04:06 czas Polski wysłana przez tomekz »

m_kola

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 09 Stycznia 2018, 18:39:31 czas Polski »
Tylko z mikrowentylacją (obrócona klamka) jest jeden haczyk. W razie włamania zapomnij o ubezpieczeniu. Okno było niedomknięte.

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #14 dnia: 09 Stycznia 2018, 19:15:40 czas Polski »
Pierwsze  słyszę . Przecież tak ten system domykania  działa .
W momencie rozszczelnienia  zapadki są zapięte w  zaczepach ramy .