26 Kwietnia 2026, 19:10:53 czas Polski

Autor Wątek: Budowa stołu z szklanym blatem do salonu  (Przeczytany 3073 razy)

Offline Yar0

Budowa stołu z szklanym blatem do salonu
« dnia: 09 Stycznia 2018, 11:32:16 czas Polski »
Witam
Chcę zrobić stół do salonu w stylu ławy jaką już mam. Na fotkach ją widać. Na nogi mam już porobione klejonki, teraz będę je fornirował. Nie chcę tego robić z pełnej kantówki by się nie powyginało. Generalnie mam problem z montażem szkła do drewna. W ławie mam jak widać na zdjęciach kątowniki alu przyklejone do szyby i przykręcone do drewna. Przy stole szyba będzie miała wymiary około 80x130, gruba 10-12mm. Lekkie to nie będzie. Nie przemawia do mnie taki sposób montażu. Tak w ogóle czym się klei szybę do metalu tak by połączenie było mocne i bezbarwne. Przy ławie w ogóle kleju nie widać.

przemek77

• Gość
Odp: Budowa stołu z szklanym blatem do salonu
« Odpowiedź #1 dnia: 09 Stycznia 2018, 12:11:45 czas Polski »
Do łączenia szkła z metalem używa się kleju UV + lampa. Pamiętaj tylko o mocnym docisku, bo inaczej robi się matowa plama.

meridox

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 09 Stycznia 2018, 12:26:53 czas Polski »
ten kątownik alu nie za bardzo mi się widzi ale to rzecz gustu, ja bym wolał drewnianą listwę czy kantówkę w kolorze nóg stołu niż alu kątownik

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #3 dnia: 09 Stycznia 2018, 12:39:01 czas Polski »
Mnie  też alu bije w oczy .
Ja bym  w nogach  odfrezował wręg na  szybę i żadnego  klejenia.
Nikt jej nie ruszy ,a jak będziesz wynosił  stół to szyba powędruje  oddzielnie.

Offline Yar0

« Odpowiedź #4 dnia: 09 Stycznia 2018, 13:03:01 czas Polski »
Bije po oczach i to bardzo ale tak fabryka zrobiła. Ława kupiona, nie była robiona na zamówienie. Myślałem jak piszecie by w poziomej belce zrobić podfrezowanie na grubość szyby ale co mnie niepokoi to:luźna szyba i brak sztywności stołu. Ława przez to, że jest sklejona i skręcona jest sztywna. boję się, że nogi mi się rozjada na zewnątrz jak nie będzie to sztywno złączone ze sobą. jeszcze rozważam opcję by na górze dać pozioma belkę, taka jak jest na dole i na to położyć dopiero szybę. Była by wtedy po całości, nie niszczyłoby się forniru podczas użytkowania i mycia szkła. Przy takiej opcji szyba, by się nie ślizgała po fornirze jak powinna być zamocowana?

Offline tobaniak

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • Pozdrawiam Tomek
  • View Gallery
« Odpowiedź #5 dnia: 09 Stycznia 2018, 13:17:44 czas Polski »
Żeby szyba nadała sztywności stołowi w tym przypadku  musi być przyklejona na sporej powierzchni do metalu(na pewno dużo większej niż masz teraz w tej ławie )
Wyglądało by to słabo.

Ta opcja z poprzeczką u góry o której piszesz jest najlepsza moim zdaniem.Szyba wtedy już nie będzie nośna więc możesz dać np 8mm ale koniecznie zahartuj .
żeby nie ślizgała się po drewnie dasz np takie poduszki:

https://www.google.pl/search?q=bumpon&rlz=1C1GGGE_plPL612PL612&tbm=isch&source=iu&ictx=1&fir=WGsp4iQqPcVpZM%253A%252C0q57-baiQS5f2M%252C_&usg=__gCN71DzUVK_-4HJP5NZWL6r2Smc%3D&sa=X&ved=0ahUKEwjl6b2X7srYAhVFF8AKHdHoAJkQ9QEILjAC#imgrc=WGsp4iQqPcVpZM:
Pozdrawiam Tomek

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #6 dnia: 09 Stycznia 2018, 14:18:41 czas Polski »
Ta opcja z poprzeczką u góry o której piszesz jest najlepsza moim zdaniem

Będzie dobrze i bezpiecznie.

Offline drewek

« Odpowiedź #7 dnia: 18 Czerwca 2019, 16:46:54 czas Polski »
Meble do swojego mieszkania da się też częściowo zorbić samemu, a jak nie ma się poysłu to zawsze firmy w tym pomagają. Zaprojektowane meble jednak są jak szyte na miarę mieszkania, więc będą funkcjonalne. Firma JM Mebelsystem zajmuje się tym i też mogą zrobić stoły, ale nie tylko.

Offline Mar_jusz

« Odpowiedź #8 dnia: 31 Lipca 2019, 19:33:51 czas Polski »
Wzory do podpatrzenia https://www.homebook.pl/produkty/stoliki-i-lawy na następne produkcje :)