19 Sierpnia 2026, 00:06:14 czas Polski

Autor Wątek: Stolik od podstaw - fotorelacja  (Przeczytany 51998 razy)

Offline grzechu83

Odp: Stolik od podstaw - fotorelacja
« Odpowiedź #105 dnia: 24 Stycznia 2018, 19:17:32 czas Polski »
- pilarka stołowa - ostrzegam, wykonanie tego typu cięcia na pilarce stołowej jest niebezpieczne
A czemu niebezpieczne? Mając przystawkę do wyrównywania krawędzi to 2 proste cięcia.

Offline Łukasz G.

« Odpowiedź #106 dnia: 24 Stycznia 2018, 19:20:46 czas Polski »
krit - brak taśmówki jest zdecydowanie najbardziej dotkliwy - szczególnie w grubszym materiale piłowanie ręczne jest upierdliwe a już rozcinanie materiału po grubości to istna gehenna. No ale może w niedalekiej przyszłości...gdybym miał z tego żyć to już dawno był bym obkupiony w sprzęt ale to jest tylko hobby więc inwestuję w co innego. Głównie w ZUS i podatki...

MChObi

• Gość
« Odpowiedź #107 dnia: 24 Stycznia 2018, 19:25:21 czas Polski »
Mnie natomiast nurtuje, która czynność jest do wykonania najtrudniejsza, najbardziej uciążliwa

Najgorzej to chyba ruszyć zadek i zacząć , później jakoś idzie ;D

Offline Łukasz G.

« Odpowiedź #108 dnia: 24 Stycznia 2018, 19:26:05 czas Polski »
Dla amatora-początkującego - a dla takich osób jest dedykowany ten wątek - to jest niebezpieczne cięcie. Jest wiele osób posiadających małe pilarki stołowe. Podkreślam to żeby komuś nie przyszło do głowy rozcinanie takich nóg "z grubsza" bez odpowiedniej przystawki bo odbicie gwarantowane. Zawodowiec się tylko uśmiechnie.

p.karwacki

• Gość
« Odpowiedź #109 dnia: 24 Stycznia 2018, 20:36:10 czas Polski »
Hebluj synek hebluj, przyjdzie tata i siekierką poprawi tak mi się skojarzyło.
Ale projekt naprawdę fajny.

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

Offline Łukasz G.

« Odpowiedź #110 dnia: 28 Stycznia 2018, 11:27:26 czas Polski »
Nie śpię - działam. W tej chwili sprawdzam co trzeba zrobić aby zepsuć kamień Norton India. Właśnie się pierze w zmywarce ;-) Materiał na blat jest właściwie przygotowany. Oczywiście będzie tutorial - krok po kroku oraz w jaki sposób skleić deski ze sobą tak aby się nie pogięło i nie wypaczyło. Jedna porada na teraz - kupując tarcicę, sprawdzajcie czy nie widać śladów po przekładkach. Czasami suszarnia i składy tarcicy olewają temat i stosują mokre przekładki - na drewnie pozostają brzydkie ciemne paski które ciężko usunąć. Ja właśnie z tym ostatnio walczyłem.

I jeszcze trochę prywaty. Pewnie nie wszyscy wiedzą ale od jakiegoś czasu prowadzę bloga. Stolarnia 5m2+ jest również obecna na facebooku. Na blogu prowadzę równoległą relację z budowy tego stolika - wersję bardziej "fabularną". Czasami z innymi fotkami. Dzięki temu - jeżeli stracę płynność finansową i nie opłacę imageshacka - zdjęcia nie znikną. Jeżeli ktoś chciał by mi pomóc - to ma szansę. Czytajcie moje wypociny na blogu i zaglądajcie na profil fb - chcieliście żebym pisał książkę? To jest właśnie sposób na to żeby powstała. Będę bardzo zobowiązany. Jeszcze linki.

blog https://stolarnia5m2.wordpress.com
profil na FB https://www.facebook.com/LukaszGiergasz/?ref=bookmarks

Krajmesel

• Gość
« Odpowiedź #111 dnia: 28 Stycznia 2018, 13:11:08 czas Polski »
Fiu fiu Książka. Ustawiam się pierwszy w kolejce do zakupu. A czy w twojej książce kucharskiej będą poruszane zagadnieni światowej czy tylko lokalnej kuchni ?

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +65/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #112 dnia: 28 Stycznia 2018, 13:13:43 czas Polski »
W tej chwili sprawdzam co trzeba zrobić aby zepsuć kamień Norton India. Właśnie się pierze w zmywarce ;-)

dałeś oliwy zamiast wody do  ostrzenia? :)

Offline Łukasz G.

« Odpowiedź #113 dnia: 28 Stycznia 2018, 13:33:47 czas Polski »
Dolewałem już wszystkiego - olej do pomp próżniowych ostatecznie go zapchał :) Na koniec relacji chcę zrobić jeszcze mały poradnik z budowy pudełka do kamienia, konserwacji itp.

Offline Łukasz G.

« Odpowiedź #114 dnia: 28 Stycznia 2018, 13:35:31 czas Polski »
Krajmesel - "światowej kuchni" ostatnio wszędzie pełno. O lokalne dania trudniej...

Offline cumbajszpil

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • Volenti non fit iniuria
  • View Gallery
« Odpowiedź #115 dnia: 28 Stycznia 2018, 13:56:25 czas Polski »
Czyli nie będzie "stolarskiego kebaba" ...   ;D

Offline Łukasz G.

« Odpowiedź #116 dnia: 28 Stycznia 2018, 13:57:32 czas Polski »
Raczej stolarski "rock and roll" 8)

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +65/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #117 dnia: 28 Stycznia 2018, 14:04:34 czas Polski »
No to będzie -
 wódeczka z nad politurki
drink z oleju do blatów
guma do żucia o smaku kleju glutynowego
przystawka kazeinowa
gwóźdź maczany w occie ;D

Krajmesel

• Gość
« Odpowiedź #118 dnia: 28 Stycznia 2018, 20:29:18 czas Polski »
Oooo... I prawie na pewno, jak myślę bedzie można się przekonać że mozna zjeść naszą zalewajke niekoniecznie przy uzyciu japońskich " sztućców"  ;)

Offline Łukasz G.

« Odpowiedź #119 dnia: 28 Stycznia 2018, 20:53:47 czas Polski »
Japońskim sztuciecami nie umiem i nie kumam. Ja tak po prostu mam - jak wszyscy sadzą buraki to ja zielony groszek. Ostatecznie lepiej na tym wychodzę.