25 Kwietnia 2026, 02:30:24 czas Polski

Autor Wątek: Stolik od podstaw - fotorelacja  (Przeczytany 51307 razy)

Offline krit 6

Odp: Stolik od podstaw - fotorelacja
« Odpowiedź #45 dnia: 14 Stycznia 2018, 20:40:04 czas Polski »
Nie chodź jeszcze spać pomimo zmęczenia.Trzeba było ramówką pociąć, widziałem jakąś na zdjęciu. Pewnie nie spalił byś tyle kalorii jak ciąłeś tymi wynalazkami i nie dostał byś zakwasów. Swoją drogą ciężko u nas o zakup jakiejś porządnej piły.

Offline Lechu

« Odpowiedź #46 dnia: 14 Stycznia 2018, 20:49:22 czas Polski »
Łukasz, gdzieś Ty sie tych wszystkich detali nauczył, ze np. oznacza sie W od Winkel-kant, itd.? Naprawde szacunek, bo to nie jest zwykla wiedza z forum czy YouTube'a jak w przypadku zapewne wiekszosci z nas tu na DiD (przynajmniej u mnie tak jest).

Offline Łukasz G.

« Odpowiedź #47 dnia: 14 Stycznia 2018, 20:53:01 czas Polski »
Ta ramówka to krawężnica Ulmii 600 mm. Genialna piła. Mój egzemplarz pochodzi pewnie z lat 50-tych albo i jeszcze dalej. Można ją kupić nawet dzisiaj - koszt to jakieś 500-600 zł. Odpada ze względu na cenę. Posiadam również świetne płatnice Disstona. Miedzy innym model D8 - prawdziwy wypas. Niestety - również do dostania tylko na ebayu - na swoją polowałem kilka lat... Może rozwiązaniem jest budowa własnej ramówki. Albo najtańsza zagłębiarka z szyną? Muszę jeszcze nawiedzić Castoramę - może tam znajdę coś lepszego. Potrzebuję też czegoś do precyzyjniejszych cięć. W Liroju wziąłem do ręki "grzbietnicę", była krzywa więc spróbowałem ją naprostować, wygięła się w drugą stronę jak by była zrobiona z sera. Prawdziwy dylemat.

Offline Łukasz G.

« Odpowiedź #48 dnia: 14 Stycznia 2018, 20:59:11 czas Polski »
"Winkiel-kant" od Tomkaz - z tego forum właśnie. Tomek to prawdziwa skarbnica wiedzy, czasami uda mi się od niego wyciągnąć takie kwiatki. Mój mózg pracuje na drewnianych częstotliwościach ;)

Offline krit 6

« Odpowiedź #49 dnia: 14 Stycznia 2018, 22:29:56 czas Polski »
Odnośnie piły , to ciekaw jestem jakby spróbować odpuścić  takie ostrze, wyciąć zęby na nowo i pozostawić nie hartowane. Łatwo by się ostrzyło. Mnie udało się kupić "na rynku" (targowisko w Częstochowie we wtorki i piątki) brzeszczoty do piły ramowej stolarskiej  z lat 60 -tych. Na ich podstawie zbudowałem piłę 800 i ona służy mi do takich prac.  Ale grzbietnice czt płatnice są u nas nie do kupienia, tak jak pisałeś tylko e-bay.

Offline Lechu

« Odpowiedź #50 dnia: 14 Stycznia 2018, 22:31:30 czas Polski »
"Winkiel-kant" od Tomkaz - z tego forum właśnie. Tomek to prawdziwa skarbnica wiedzy, czasami uda mi się od niego wyciągnąć takie kwiatki. Mój mózg pracuje na drewnianych częstotliwościach ;)
Faktycznie, akurat TomkaZ mogłem o to podejrzewać :)

Offline Łukasz G.

« Odpowiedź #51 dnia: 14 Stycznia 2018, 22:45:40 czas Polski »
Krit - wszystko można ale tu chodzi o proste rozwiązanie. Co prawda zdarzało mi się wyprowadzać zęby na nowo w piłach (małych grzbietnicach) ale to nieco skomplikowane - wymaga sporo praktyki. Do tego pilniki, rozwierak do zębów itp. Może uda się jeszcze coś znaleźć. Tutaj pisałem nieco więcej o piłach -
https://stolarnia5m2.wordpress.com/2017/08/06/pila-czy-niepila/

Offline krit 6

« Odpowiedź #52 dnia: 14 Stycznia 2018, 22:52:37 czas Polski »
A czytałem, czytałem, śledzę Twoje wątki ;D

Offline Łukasz G.

« Odpowiedź #53 dnia: 16 Stycznia 2018, 19:27:25 czas Polski »
Uparłem się w kwestii pił. Myślałem, że sprawa jest stracona i nie da się kupić rozsądnej piły płatnicy za rozsądne pieniądze. Sądziłem, że początkujący amator stolarstwa (w Polsce) jest skazany albo na beznadziejną szarpaninę z produktami piłopodobnymi albo elektronarzędzia. Okazało się, że dobrze jest być upartym :D Do trzech razy sztuka! Na zdjęciu jest piła i dwa buble - zgadnijcie co jest co?

Zęby dolnej piły to żart. Górna to już inna, lepsza bajka ;)

Tak wygląda dobra płatnica...

A tak na tle dobrej płatnicy wygląda...również dobra płatnica!

Tyle trzeba zapłacić za zaskakująco dobre narzędzie.

Przy okazji oskrzyni pokażę jak w prosty sposób za pomocą tej piły i prymitywnych prowadników odsadzać czopy - takie jak ten. Prosto od piły, bez frezarki, każdy taki sam i za każdym razem pasujący do gniazda.

Testowałem całe popołudnie i jestem zachwycony i zdziwiony :o

Jasna cholera, nie sądziłem że to powiem ale mogę z czystym sumieniem polecić tę piłę każdemu. Zęby są co prawda ostrzone do cięcia poprzecznego ale dziarsko daje radę wzdłużnie. Chyba 7 zębów na cal. Pal licho, że utwardzane zęby ważne, że ich profil jest odpowiedni i stal wyśmienita. Dosłownie pożera sosnę...normalnie dorobię jej drewnianą rączkę i będę używał  8)
Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: 16 Stycznia 2018, 19:29:59 czas Polski wysłana przez Łukasz G. »

Offline TomaszG

« Odpowiedź #54 dnia: 16 Stycznia 2018, 19:53:32 czas Polski »
Twój wątek mnie natchniewa. Co do pił. W oczekieaniu na Veritasa kupiłem grzebietnice Fatmax Stanleya w markecie za 100 zł. Jakie rozczarowanie kiedy doszedł Veritas... 260 zł w błoto. Stanley załatwia sprawę. Sprawdzałem dokładnie sposób ostrzenia itd. tnę buk 4,5 cm. Dokupiłem płatnice Stanleya. Temat pił ręcznych na jakiś czas zamknięty.

Offline Łukasz G.

« Odpowiedź #55 dnia: 16 Stycznia 2018, 20:15:01 czas Polski »
Żeby była jasność - właśnie ku własnemu zdziwieniu zarekomendowałem tanią piłę typu "Hardpoint". Co nie znaczy, że odłożę na bok moje stare Disstony, Ulmie i inne Veritasy. Uważam, że umiejętność przygotowania piły, ostrzenia, rozwierania itp. jest istotna i ważna w rozwoju stolarskich umiejętności ale wiele osób może się po prostu zniechęcić w oczekiwaniu na..Veritasa właśnie albo LieNielsena. Wg. mnie oznacza to, że narzędzia są ważne ale ważniejsze są umiejętności. Czymś trzeba ten stół zbudować! I właśnie o zbudowanie stołu chodzi. Drewnu wszystko jedno czym jest cięte ;)

PS. O grzbietnicy Veritasa jeszcze będzie...

Offline cumbajszpil

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • Volenti non fit iniuria
  • View Gallery
« Odpowiedź #56 dnia: 16 Stycznia 2018, 20:25:16 czas Polski »
Bahco zrobiło dobrą serię japonek profcut. Nie widziałem serii płatnic profcut. Można ząbki popatrzec w katalogu. Beda droższe niż prizecut, ale może i lepsze. 
Chyba model pc-tim by ci podpasowal, niehartowany z możliwościa ostrzenia
« Ostatnia zmiana: 16 Stycznia 2018, 20:37:50 czas Polski wysłana przez cumbajszpil »

Offline Łukasz G.

« Odpowiedź #57 dnia: 16 Stycznia 2018, 20:46:28 czas Polski »
Myślę, że miałem tę "serię" dzisiaj w ręku. Beznadzieja ::) Dokładnie te same zęby co w i innych marketówkach. Sęk w tym, że wszyscy producenci uparli się, że na fali popularności pił japońskich zapatrzą swoje produkty w zęby rodem z Japonii ale piła będzie tradycyjnie "pchana". Typowo marketingowy bełkot -  ktoś wyliczył, że to się będzie sprzedawać ale już nie sprawdził czy będzie ciąć drewno. "Prizecut" czy jak mu tam był jedyną piłą jaką znalazłem z zębami o prawidłowym - czyli tradycyjnym - kształcie. Lepsze jest wrogiem dobrego ;)

Offline skraburski

« Odpowiedź #58 dnia: 16 Stycznia 2018, 21:21:03 czas Polski »
Bahco zrobiło dobrą serię japonek profcut.
Potwierdzam, mam ryobe i pociąganą japońską (PC-12-PS). Ale jutro chyba skoczę do julki i dokupię płatnicę do mojej kolekcji bahco :)

Nie mogę się doczekać relacji dot. twoich prowadników.
« Ostatnia zmiana: 16 Stycznia 2018, 21:23:53 czas Polski wysłana przez skraburski »

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #59 dnia: 16 Stycznia 2018, 21:22:38 czas Polski »
Czymś trzeba ten stół zbudować! I właśnie o zbudowanie stołu chodzi.

Ja bym to robił ramówką - a jak