06 Maja 2026, 21:38:11 czas Polski

Autor Wątek: Stolik od podstaw - fotorelacja  (Przeczytany 51386 razy)

Offline Łukasz G.

Odp: Stolik od podstaw - fotorelacja
« Odpowiedź #90 dnia: 21 Stycznia 2018, 20:12:27 czas Polski »
Miałem, używałem, sprzedałem :) Dobra piła.

Offline skraburski

« Odpowiedź #91 dnia: 21 Stycznia 2018, 20:25:08 czas Polski »
Można też japońska bahco PC-11-19-PS za 80 zlociszy polecam

http://www.pasja.koszalin.pl/precyzyjna-grzbietnica-do-pociagania-bahco-pc-11-19-ps-p-800.html

Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka

meridox

• Gość
« Odpowiedź #92 dnia: 21 Stycznia 2018, 21:19:33 czas Polski »
naprawdę świetna jest też polecam :)

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #93 dnia: 21 Stycznia 2018, 22:54:30 czas Polski »
czy dzapanersie piły nie dałyby rady zamiast veritasa
Do odsadzania czopów to:
Na siłę , by nie robić dalszych  kosztów  wystarczyło do płatnicy dorobić grzbiet najprościej z kawałka prostej listwy ( naciętej )  lub dwóch  po obu stronach ( + wkładka) i skręconych  razem :)

Offline Łukasz G.

« Odpowiedź #94 dnia: 24 Stycznia 2018, 15:54:13 czas Polski »
NOGI - ZBIEŻNOŚĆ
Po wydłutowaniu gniazd i odsadzeniu czopów pora na struganie nóg do zbieżności. Po prostu w górnej części noga będzie grubsza.

Nogi są zbieżne w wewnętrznych częściach - zewnętrzny narożnik pozostaje prosty.

Podaję najlepsze narzędzia do wykonania tego zadania:
- piła taśmowa
- ośnik
- toporek
- strug zdzierak
- długo długo nic
- pilarka stołowa - ostrzegam, wykonanie tego typu cięcia na pilarce stołowej jest niebezpieczne
Ja mam tylko toporek.

Tę operacje wykonuję dla każdej nogi. Potem strugam do linii sprawdzając oczywiście kąt.
W następnej kolejności jest wycięcie pod szufladę. Jest do dosyć podstępna sprawa. Wszystkie linie nacinam nożem. Głęboko. Linię poziomą trasuję znacznikiem. Z tyłu też.

Teraz - o ile cięcia pionowe raczej nie powinny stwarzać problemu o tyle poziome będzie. Właściwie nie da się go wykonać naszą piłą z Juli. Trzeba podejść strategicznie.
Boczne cięcia pionowe - normalnie do linii. Potem seria nacięć w pionie.

Zwracając uwagę na usłojenie wybijam zbędny materiał dłutem - na tyle żeby zmieścić w powstałą lukę piłę.

Równając pracę dłutem do linii (od przodu i tyłu) jestem w stanie uzyskać równą i prostopadłą krawędź.

Teraz możemy "wypiłować" resztę. Potem dłuto - ta sama technika - do linii.
Tak to wygląda.

Zaczyna to przypominać stolik :D

W następnej odsłonie - blat. Dobór usłojenia i klejenie.
Pozdrawiam

Offline cumbajszpil

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • Volenti non fit iniuria
  • View Gallery
« Odpowiedź #95 dnia: 24 Stycznia 2018, 16:00:25 czas Polski »
O ile dobrze zrozumiałem to operacja jest wykonywana na dwóch bokach nogi, tak aby wewnętrzne strony nóg były zbieżne.
Ze zdjęcia wynika. że tak właśnie jest choć nic innego oprócz krótkiego tłumaczenia zbieżności o tym nie świadczy.
Obie strony siekierką i strugiem?

Offline Łukasz G.

« Odpowiedź #96 dnia: 24 Stycznia 2018, 16:04:18 czas Polski »
Dokładnie tak. Niestety ze zdjęć jakie zrobiłem nie do końca to wynika. Toporek to szybki sposób na usunięcie zbędnego materiału. Jest jednak pewna technika (jak zwykle) - trzeba zacząć serię nacięć od dołu i posuwać się w górę. W ten sposób kontrolujemy odłupywanie materiału. Trzeba jednak mieć baczenie :)

Offline cumbajszpil

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • View Gallery
« Odpowiedź #97 dnia: 24 Stycznia 2018, 16:10:13 czas Polski »
Kolego, fuszerkę instruktażową tutaj odwalasz, zamiast kawa na ławę to trzeba się dopytywać, wnioski wyciągać, no coś podobnego ... ;D
Dziękuję, że potwierdzasz moją zdolność obserwacji   ;)

Czy dałoby radę zrobić tę zbieżność tylko strugiem i jakim? Tylko jak w takim wypadku  kontrolować to od samego początku?
Jak spisują się te Irwiny?

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #98 dnia: 24 Stycznia 2018, 16:29:37 czas Polski »
Czy dałoby radę zrobić tę zbieżność tylko strugiem i jakim?

Z grubsza to strug zdzierak.
Można ponacinać w poprzek  , podobnie jak zrobił to przy szufladzie i odłupywać dłutem
Można zrobić sobie  korytko na nogę i z jednego końca ją odpowiednio podnieść. To co wystaje ponad jego górną krawędź   likwidujemy . Prowadząc np strug  po krawędzi korytka ( nie strugając  jego) dostaniemy prosty  skos  na  nodze.

Offline Łukasz G.

« Odpowiedź #99 dnia: 24 Stycznia 2018, 16:34:07 czas Polski »
Kolego - fuszerkę z czytaniem ze zrozumieniem odwalasz ;) No napisał żem, że strugiem zdzierakiem się da ale to trwa. Szkoda prądu. Wydajniej jest siekierą. Poprawię się następnym razem - zdjęcia które zrobiłem maja dziwną perspektywę i nie widać za bardzo zbieżności. A zresztą masz.

Offline Łukasz G.

« Odpowiedź #100 dnia: 24 Stycznia 2018, 16:37:18 czas Polski »
Toemk - kiedyś używałem takiego przydasia. Szybciej jest bez niego.
http://forum.domidrewno.pl/realizacje-widzow-domidrewno/kajstolik-w-stylu-shaker/30/

Offline cumbajszpil

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • View Gallery
« Odpowiedź #101 dnia: 24 Stycznia 2018, 16:37:31 czas Polski »
@Tomekz
A drugi skos trzeba będzie zaklinowywać, żeby nóżka na boki nie chodziła? Choć może sztywność materiału powinna to powstrzymać.

@ Łukasz
toż to była ukryta pochwała dla ciebie ;D

Przydaś ok, gdzieś mi zaczepił o oko

Offline Łukasz G.

« Odpowiedź #102 dnia: 24 Stycznia 2018, 16:45:50 czas Polski »
cumbajszpil - wiem, zrozumiałem i dałem Ci do zrozumienia, że zrozumiałem - z wrodzoną życzliwością i uprzejmością ::) Może się kiedyś spotkamy (np. na zlocie forum latem) to przy piwie usłyszysz od mnie jeszcze grzeczniejsze komplementy ;)

Offline Łukasz G.

« Odpowiedź #103 dnia: 24 Stycznia 2018, 17:45:38 czas Polski »
cumbajszpil - Irwiny? No dobrze się sprawują. Nie gorzej niż Narexy na ten przykład. Mała uwaga odnośnie dłutowania gniazd pod czopy. Generalnie tego typu prace wykonuje się specjalnym dłutem które nazywa się "przysiek", zwykłe dłuto stolarskie (każde) nadaje się do tego mniej. Pomijam kwestę wytrzymałości i podatności na ukrychnięcie przy podważaniu. Ja stosuję trochę inną strategię działania. Zamiast podważać materiał - skręcam dłuto i w ten sposób odłupuję urobek. Generalnie przysiek jest o wiele, wiele szybszy. BTW - przysieki z Narexa mają dziwny profil, są trapezoidalne w przekroju i zwężają się w stronę rączki. Tylko w Narexach się z tym spotkałem. Myślę, ze pepiki wymyślili sobie, że taki profil dłuta ma zapobiegać klinowaniu w gnieździe ale jak dla mnie to jest więcej wad jak korzyści. Dłuta po prostu "myszkują". Potrafią się skręcić w łapie. Taki mały off top.

Offline krit 6

« Odpowiedź #104 dnia: 24 Stycznia 2018, 18:51:49 czas Polski »
Co do fuszerki instruktażowej, to raczej uczeń powinien obserwować, notować i próbować. Bo jak nie spróbuje, to się nie nauczy. Mnie natomiast nurtuje, która czynność jest do wykonania najtrudniejsza, najbardziej uciążliwa ?  Co się tyczy materiału, to bardzo ładnie dobrałeś drewno, stół wygląda jak z jesionu.  Brawo Łukasz!  ;D ;D