27 Kwietnia 2026, 18:24:38 czas Polski

Autor Wątek: kiczyn maj debiut  (Przeczytany 16362 razy)

p.karwacki

• Gość
Odp: kiczyn maj debiut
« Odpowiedź #45 dnia: 14 Stycznia 2018, 16:55:22 czas Polski »
Nóżka powinna być pod bokiem, aby przenosić obciążenie. Jak dasz pod dnem,  może pęknąć.

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

Offline artpaw3367

« Odpowiedź #46 dnia: 14 Stycznia 2018, 16:56:59 czas Polski »
Nóżka powinna być pod bokiem, aby przenosić obciążenie. Jak dasz pod dnem,  może pęknąć.

Popełniłem błąd. Już zmieniam. Tą krawędź prostą u podstawy licuje z bokiem

Wysłane z mojego D5803 przy użyciu Tapatalka

p.karwacki

• Gość
« Odpowiedź #47 dnia: 14 Stycznia 2018, 17:02:59 czas Polski »

Popełniłem błąd. Już zmieniam. Tą krawędź prostą u podstawy licuje z bokiem

Ta prosta do przodu. Bo cokół nie będzie przylegał.

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #48 dnia: 14 Stycznia 2018, 20:06:16 czas Polski »
Podłoga będzie panel winylowych lvt gr 5 mm i podkład 1,5 mm. Także tragedii nie będzie aby ją wyjąć w razie serwisu

A po co wogóle taka kombinacja z podłogą ? Czemuś to ma służyć ?
Samo sie nie zrobi ale mogłoby sie samo wnosić.

Offline artpaw3367

« Odpowiedź #49 dnia: 14 Stycznia 2018, 20:11:05 czas Polski »
Podłoga będzie panel winylowych lvt gr 5 mm i podkład 1,5 mm. Także tragedii nie będzie aby ją wyjąć w razie serwisu

A po co wogóle taka kombinacja z podłogą ? Czemuś to ma służyć ?
Bo w razie jakiejś awarii, chociaż żadnej nie przewiduje i jakby był problem z podłogą nie trzeba demontować zabudowy.

Offline artpaw3367

« Odpowiedź #50 dnia: 14 Stycznia 2018, 20:16:29 czas Polski »
Korpusy już stoją na nóżkach. Coś dzisiaj zrobione. Wyrzuciłem hdf z korpusu lodówki i przyciąłem hdf przy korpusie pod indukcje jak koledzy wcześniej pisali. Jutro może się ogarnie na stolarni poprawkę wpustu w słupku pod piekarnik i fronty odebrać. Troszkę kuchnia postoi bo jeszcze kupa formatek na zabudowę szafy wnękowej czeka a muszę się za nią wziąść bo w weekend lecimy z podłogą.

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #51 dnia: 14 Stycznia 2018, 20:22:06 czas Polski »
A jakie awarie przewidujesz, że lepsza będzie podłoga nie do końca niż meble na podłodze ? W razie jakiegokolwiek nawet wycieku wszystko wejdzie Ci pod podłogę a nie zatrzyma na niej. No ale skoro musisz to jak tam chcesz.

Nie cytuj całego posta poprzedzającego i usuń ten denerwujący podpis.

kozio

• Gość
« Odpowiedź #52 dnia: 14 Stycznia 2018, 21:00:28 czas Polski »
Dla następnych ciekawych ludzi to jest fajny i bardzo mądry film jak zrobić korpus szafki  ;)

mily68

• Gość
« Odpowiedź #53 dnia: 15 Stycznia 2018, 15:57:36 czas Polski »
Z tą podłogą nie do końca to chodzi o to co się ulewa czy skapuje z blatów. Ja też tak zrobiłem u siebie. Na ok. 50 cm od linii szafek i pod nimi mam kafle a dalej na całej kuchni deskę warstwową. Ten patent bardzo nam się sprawdza.

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #54 dnia: 15 Stycznia 2018, 20:33:41 czas Polski »
Ale coś masz. Tu zrozumiałm, że będzie goły beton.

Offline agoliat

« Odpowiedź #55 dnia: 16 Stycznia 2018, 11:02:57 czas Polski »
Ten patent bardzo nam się sprawdza
A możesz to jakoś rozwinąć ?
Jak długo tak masz i gdzie widzisz przewagę nad tym by mieć podłogę drewnianą/panelową do samej ściany ?

Moja teoria jest taka
że w kuchni najbardziej newralgiczne miejsce to okolice zlewu. Robiąc podłogę pływającą(tak zamierzam) z deski wielowarstwowej po samą ścianę zmniejszam ryzyko dostania się wody pod podłogę. Dodatkowo cokół pod szafkami chciałbym uszczelnić tak by podłoga mogła pracować a woda nie mogła łatwo się dostać.
Od 6 lat mam zwykłe panele w kuchni i wszelkie rozlania zmyte dość szybko nie wypiętrzyły podłogi.

Jednak kiedy by się zdarzyła konieczność wymiany podłogi to bym odciął podłogę pod meblami i ją zostawił a resztę wymienił. Wydaje mi się że meble są na tyle ciężkie że podłoga ich nie podniesie gdy dostanie wody.
W ten sposób dochodzę do sytuacji podobnej jak u Miłosza :)

Robiąc linie deski 50 cm od ściany a więc blisko linii mebli, według mnie, pewnie trzeba będzie też zastosować jakieś uszczelnienie, inaczej jak spadnie np garnek z wodą lub dziecko wyleje kubek to woda będzie miała krótszy dystans do brzegów deski.

mily68

• Gość
« Odpowiedź #56 dnia: 16 Stycznia 2018, 11:52:28 czas Polski »
Deska klejona na podłogówkę (bo kuchnia połączona z salonem). Często coś skapuje na podłogę (zwłaszcza jak się gotuje robiąc jednocześnie inne rzeczy) itp. Podłoga przy samych szafkach zawsze jest bardziej upaćkana niż na środku pomieszczenia. Lepiej często ścierać syf z kafli niż z deski. W razie upadku i uszkodzenia podłogi łatwo można wymienić jedną płytkę niż dłutować całą deskę i bawić się we wstawianie nowej (zwłaszcza, ze może wyjść tak sobie, nowa będzie nie wyblaknięta, lakier nie pościerany i nie porysowany itp.) - sprawdziłem upuszczając (niechcący) bukową deskę do krojenia (przeżyła bez uszczerbku).
W bloku miałem panele na całości (bo kuchnia też się łączyła z resztą chałupy) i jak pokapywało z wężyka pod zlewem to nie było z początku nic widać. Kropla com kilka minut i po jakimś czasie panele zaczęły puchnąć coraz bardziej w stronę "przedszafkową". Teraz odcięcie ich nic już nie da, dodatkowo wytarły się od łażenia na łączeniach więc cała podłoga do wymiany czyli demontaż wszystkiego co na podłodze stoi (zlew, pralka w zabudowie, lodówka, kuchenka itd.).

Offline artpaw3367

« Odpowiedź #57 dnia: 16 Stycznia 2018, 16:06:41 czas Polski »
Temat na gorąco. Wczoraj odebrałem fronty. Po przywiezieniu i rozpakowaniu okazało się że źle złożyli zamówienie do firmy wykonującej fronty i dostałem fronty niezgodne z modelem zamówienia. Miał być ramiak  mdf a otrzymałem polakierowaną 19 mdf gładką. Oczywiście szybka reklamacja. Zamówienie ma iść ponownie ale wycena tych które zamówiłem mnie przeraża 690 brutto za m2. I teraz pytanie. Gość robi mnie w ciula aby otrzymać straty po tych frontach czy cena jest adekwatna do zamówionych frontów. Poniżej daje foto jakie mają być. Mdf 19, lakier mat RAL 9003.

kozio

• Gość
« Odpowiedź #58 dnia: 16 Stycznia 2018, 19:35:49 czas Polski »
Ja płacę za takie w połysku około 350 - 400 zł za mkw.

Zrób wycenę w innej hurtowni a te mu oddaj.

Offline artpaw3367

« Odpowiedź #59 dnia: 16 Stycznia 2018, 19:51:46 czas Polski »
I tak postanowiłem. Podzwoniłem trochę i padnie na Juan. Fronty Carlack'a