15 Maja 2026, 01:33:06 czas Polski

Autor Wątek: Czy warto kupić taką maszynę?  (Przeczytany 2754 razy)

Offline robarek

Czy warto kupić taką maszynę?
« dnia: 14 Stycznia 2018, 16:05:37 czas Polski »
Dzień dobry!
Mam na oku taka maszynę. Czy warto kupić i co sprawdzić przy odbiorze?
Z tego co udało mi się wgooglować, to jest to klon: Metabo 260C, Elektra Beckum 260 i inne podobne.

Offline krzyś48

Odp: Czy warto kupić taką maszynę?
« Odpowiedź #1 dnia: 14 Stycznia 2018, 16:43:31 czas Polski »
4)Krok kolejny to wpis w dziale http://forum.domidrewno.pl/przedstaw-sie-na-did/. Kilka słów o sobie w zupełności wystarczy, a innym forumowiczom zdecydowanie pomoże to odnaleźć na forum snycerza, tartacznika, operatora CNC itp.
Podpisałeś,nie przeczytałeś :P
Popraw się ;)

Offline przemoprzem

« Odpowiedź #2 dnia: 14 Stycznia 2018, 22:31:46 czas Polski »
No ale po ile? Generalnie lepsze to jak DYMA bo przynajmniej blaty aluminium. Koledze starsze EB 260 wyszukałem za chyba 1700 zł. Zadowolony - struga ule. Do hobby na początek wg mnie super sprawa.

Offline robarek

« Odpowiedź #3 dnia: 15 Stycznia 2018, 09:32:21 czas Polski »
Cena wydaje się atrakcyjna bo <1500

Offline przemoprzem

« Odpowiedź #4 dnia: 15 Stycznia 2018, 11:16:04 czas Polski »
Bierz, a jak nie to daj namiar i sam pojadę :) A tak dla pewności zapytaj o rodzaj noży - żeby ie było że z jakimiś "fasolkami" i dostępne tylko u producenta z Pekinu.

Offline robarek

« Odpowiedź #5 dnia: 31 Stycznia 2018, 20:49:53 czas Polski »
Kupiłem tą maszynkę. Jestem po czyszczeniu smarowaniu i częściowej regulacji. Pozostało ostrzenie noży i ich ustawienie. Jest jedna niepewność - ustawiłem blat odbiorczy na 1,05-1,10 mm ponad powierzchnię wału. Czy to dobry wymiar? I jeszcze pytanie: dostałem od sprzedawcy w prezencie dwa noże ale w domu okazało się, że jeden ma 2,5 mm a drugi 3,0 mm grubości. Czy jest sens przeszlifowania o 0,5 mm, czy dać sobie spokój?

sgt_raffie

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 31 Stycznia 2018, 21:00:03 czas Polski »
Jak już ruszyłeś to staw noze do wału, potem blaty do noży.
Daj sobie spokój, kup właściwe noże/naostrz te co są.

Offline robarek

« Odpowiedź #7 dnia: 31 Stycznia 2018, 21:56:09 czas Polski »
Mogę ustawić noże ale nie mam szablonu i nie wiem ile mają wystawiać ponad wał, dlatego najpierw chciałem ustawić blat do wału a później noże na listewkę do blatu (tak piszą  w instrukcjach o ustawianiu noży ale nie ma słowa o ustawianiu blatu).
Coś mi zaświtało o ustawieniu blatów i jutro spróbuję.
« Ostatnia zmiana: 31 Stycznia 2018, 22:02:47 czas Polski wysłana przez robarek »