27 Kwietnia 2026, 18:59:10 czas Polski

Autor Wątek: Tęcza z drewna, Grimms  (Przeczytany 3598 razy)

Offline Bagoo

Tęcza z drewna, Grimms
« dnia: 21 Stycznia 2018, 21:27:17 czas Polski »
Czołem!

Zastanawiam się od jakiegoś czasu jak są robione tęcze drewniane (najpopularniejszy producent Grimms) jak w załączniku.

Jak to ewentualnie wykonać w warunkach domowych - taśmówka, włosowata (np Proxconn DSH), CNC ?
Mają głębokość około 5 cm i co tu dużo mówić są dość precyzyjnie wycięte, ktoś może próbował, albo ma wiedzę jak to wycinać ?

Żona mi suszy łeb żebym zrobił Młodej, próbowałem wyrzynarką na płycie 15 mm z zastosowaniem ramienia a'la cyrkiel, ale zajechałem (wygięły się), na dzień dobry dwa brzeszczoty precyzje Boscha (T101AO) i generalnie wychodzi to do dupy.

Wyżej wymienionych maszyn nie posiadam, stąd pytanie na czym ewentualnie to można machnąć... Będę wdzięczny za info

m_kola

• Gość
Odp: Tęcza z drewna, Grimms
« Odpowiedź #1 dnia: 21 Stycznia 2018, 21:41:42 czas Polski »
O proxxon możesz zapomnieć w tym przypadku.
Najprędzej CNC albo od biedy frezarka z cyrklem ale i tak się namęczysz..

sgt_raffie

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 21 Stycznia 2018, 21:59:31 czas Polski »
....najprościej to będzie wygiąć :D..

Offline draax

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • Jesli wyglada na proste, to jest proste!
  • View Gallery
« Odpowiedź #3 dnia: 21 Stycznia 2018, 22:03:20 czas Polski »
a do tego musisz zrobic calkiem precyzyjny szablon. A wlasciwie kilka - i jestesmy w punkcie wyjscia
;D

p.karwacki

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 21 Stycznia 2018, 22:23:54 czas Polski »
Wystarczy jeden szablon. Pierwszy. Jakiś wałek nawet, a potem poprzedni będzie szablonem dla następnego. Przełożysz  streczem żeby się nie skleiło i do przodu.

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

Offline draax

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • Jesli wyglada na proste, to jest proste!
  • View Gallery
« Odpowiedź #5 dnia: 21 Stycznia 2018, 22:51:28 czas Polski »
no dobra, to ja wytniesz ten szablon? :D

...moze ATUTEM? :D

p.karwacki

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 22 Stycznia 2018, 06:49:20 czas Polski »
Powiem Ci, że ten cały ATUT nawet do tego się nie nada. Jest kwadratowy,  a nie okrągły.

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #7 dnia: 22 Stycznia 2018, 07:33:06 czas Polski »
P.karwacki uważaj bo możesz bana dostać. Atut jest do absolutnie wszystkiego !
To mówiłem ja.

A co do tęczy to wygięcie to najlepszy sposób. Inaczej bez sensu spora strata materiału.
Samo sie nie zrobi ale mogłoby sie samo wnosić.

p.karwacki

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 22 Stycznia 2018, 08:07:56 czas Polski »
Wazelina.

Offline MarekET

« Odpowiedź #9 dnia: 22 Stycznia 2018, 09:23:59 czas Polski »
Witam .

Jak się patrzy na to zdjęcie to ta tęcza nie jest aż tak nadmiernie precyzyjna , są widoczne szczeliny i nierówne końce .
Do zdjęcia musiało to na czymś stać lub leżeć o ile nie jest to zwykła robótka graficzna typu 3D .

Na pewno dało by się zrobić takie coś na taśmówce ale taśma by musiała być cienka i wąska żeby nie klinowała się w szczelinie i nie zostawiała śladów tylnej krawędzie taśmy .
Dało by się to też zrobić na pile włosowej ale jak ma mieć 5cm grubości [ 5cm to jest maksimum co może ciąć piła włosowa ] to zostaje użycie tylko brzeszczota firmy Niqua o nazwie Speed i musi to być ten najgrubszy z tych brzeszczotów o oznakowaniu 12 , cieńsze brzeszczoty przy tej grubości się nie sprawdzą bo w szczelinie będą się wyginać i powierzchnia po cieciu będzie nierówna , taki brzeszczot Niqua Speed 12 powinien brać bardzo mało drewna w szczelinie i jeden element do drugiego da się w miarę dobrze dopasować .
Nie da się inaczej jak samemu sprawdzić , czyli póki sam nie sprawdzisz to się nie dowiesz jak to robić .

Marek .
« Ostatnia zmiana: 22 Stycznia 2018, 09:41:39 czas Polski wysłana przez MarekET »

sgt_raffie

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 22 Stycznia 2018, 09:37:00 czas Polski »
Szablon nie musi byc idealny wiec bedzie go duzo prosciej wyciac. nie trzeba tyle szlifowac, itd. A jak zrobisz pierwszy to reszte gniesz juz do istniejacych elementow. Ewentualnie zrobic jak napisal Marek tasmowka ale giecie jest najrozsadniejsze moim zdaniem.

Offline MarekET

« Odpowiedź #11 dnia: 22 Stycznia 2018, 09:56:16 czas Polski »
Zostaje jeszcze sprawa z czego to było wykonane , bo jak to ma być pomalowane to niekoniecznie zostało to zrobione z litego drewna czy też sklejki , może to był jakichś rodzaj płyty wiórowej .
Po cieciu można to też pokryć masą szpachlową i ładnie dopasować do siebie a później to pomalować .

Możliwości poprawek jest dużo szczególnie że na finał przyjdzie farba która i tak wszystko zamaskuj .

Ręczna pilarka przy tej robocie się nie sprawdzi brzeszczoty są zbyt grube i zbyt szerokie nie dadzą rady przy tych mniejszych łukach . A przy 5cm grubości by się taki brzeszczot wyginał .

No i najważniejsze pytanie bo o tym nie pisałeś jaki to ma mieć rozmiar co do promienia czy też średnicy , im większe tym łatwiej da się coś takiego zrobić i mniejszy promień tym trudniej .

Marek .

Offline tobaniak

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • Pozdrawiam Tomek
  • View Gallery
« Odpowiedź #12 dnia: 22 Stycznia 2018, 10:08:51 czas Polski »
Zadaj sobie najpierw pytanie po co chcesz to robić?
-Jeśli dla przyjemności (cena i efekt końcowy postawisz na drugim miejscu) -to śmiało możesz działać
-Jeśli po to żeby zaoszczędzić -to taniej kupisz tą tęczę w sklepie(widzę że kosztuje ok 300zł)

Ja bym to wyginał z forniru/obłogu to zależy od promienia .Smarujesz kilka warstw klejem i dociskasz do formy.
Pierwszą najmniejszą warstwę dociskać możesz grubym pasem transportowym do nr rury stalowej ,jak wyschnie to luzujesz pas dokłądasz następną kanapkę z forniru i znowu dociskasz do całości itd(możesz też ściskać kilak warstw na raz)Potem szlifowanie brzegów malowanie itd.
Kilka dni roboty przy jednej sztuce ...

Wyginanie klepek na gorąco jest moim zdaniem kiepskim pomysłem(Fragmenty nie będą pasowąły do siebie)
Pozdrawiam Tomek

m_kola

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 22 Stycznia 2018, 10:11:31 czas Polski »
A może sklejka elastyczna klejona warstwami w szablonie? Tzn pierwsza w szablonie a pozostałe do poprzedniej warstwy tęczy?

Offline Jureq

« Odpowiedź #14 dnia: 22 Stycznia 2018, 10:39:35 czas Polski »
sorry za OT ale gdyby tak znaleźć odpowiednią żyrafę i umiejętnie ją wydoić to może wyszła by tęcza   :)
Nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem ...  ale łatwo się uczę i kiedyś coś ładnego z drewna zmajstruję