29 Kwietnia 2026, 10:58:14 czas Polski

Autor Wątek: Nawilżacz powietrza jonizator  (Przeczytany 5022 razy)

Offline tomasko

Nawilżacz powietrza jonizator
« dnia: 25 Stycznia 2018, 20:58:11 czas Polski »
Witam

Mam problem z brakiem wilgotności w mieszkaniu...latem było wszystko ok.
Mieszkam od pół roku w bloku na parterze w mieszkaniu 4 pokojowym i mam bardzo suche powietrze w domu.
W mieszkaniu zaczęło brakować wilgotności od kiedy włączyli ogrzewanie.
Wietrze mieszkanie zawsze 5 razy na dzień to minimum...lato czy zima obojętnie zawsze wietrzymy.
Kupiłem dwa nawilżacze powietrza , ale chyba miałem pecha bo obydwa padły pierwszy po kilku minutach drugi po 3 dniach (spalone)
Nawilżacze pokazywały że mam w domu wilgotność około 45%

Takie dwa kupiłem co się spaliły w 3 dni http://allegro.pl/nawilzacz-powietrza-jonizator-ultradzwiekowy-z-lcd-i7020388670.html

Żona całą zimę całe pranie suszy w domu i nic to nie pomaga.
Najmłodsze dziecko dostało na policzkach czerwone jak buraki wypieki i zaczęła łuszczyc się skóra i takie tam jeszcze inne problemy.

Mam do was pytanie czy używa lub zna ktoś jakieś niedrogie do około 100 zł. nawilżacze powietrza?

Jak jestem to jestem , a jak mnie nie ma to mnie nie ma.

Offline stachmiesz

• Hero Member
  • Ocena +0/-0
  • Lajf is brutal end ful of zasadzkas
  • View Gallery
Odp: Nawilżacz powietrza jonizator
« Odpowiedź #1 dnia: 25 Stycznia 2018, 21:05:46 czas Polski »
W poprzednim domu miałem ten problem. Jedyne co pomogło to..... wieszanie mokrego ręcznika na grzejnik. Wiem, prostackie rozwiązanie. Ale dzięki temu moja córka przestała się dusić od kaszlu spowodowanego suchym powietrzem. Są też ceramiczne pojemniki do mocowania na grzejnik,w które nalewa się wody. Tanie i dobre rozwiązanie

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #2 dnia: 25 Stycznia 2018, 21:06:06 czas Polski »
kiedyś to się zakładało na grzejniki pojemniki i lało w nie wodę. :)

Offline tomasko

« Odpowiedź #3 dnia: 25 Stycznia 2018, 21:14:39 czas Polski »
kiedyś to się zakładało na grzejniki pojemniki i lało w nie wodę
Sprawdzałem te pojemniki na grzejniki i dobre są tylko do małych braków wilgotności i do małych pokoi...ja ma mieszkanie 77m2

wieszanie mokrego ręcznika na grzejnik
Żona robi 1-2 prania dziennie wszystko suszy w domu nic to nie pomaga.

Offline Morświn

« Odpowiedź #4 dnia: 25 Stycznia 2018, 21:15:18 czas Polski »
Stały problem bloków, mieszkań z dużą ilością drewna (parkiety).
W zimę wietrzenie mieszkania raczej nie przyniesie pożądanego efektu bo wraz z mrozem wilgotność spada, czyli wietrzenie w zimę przynosi wręcz odwrotny efekt.
Wieszanie ręczników i pojemniki u mnie nic nie pomagają. Ja proponuję w miarę rozsądnie zmniejszyć temperaturę.
Jedyny sensowny nawilżacz a zarazem oczyszczacz powietrza to Venta. To co pokazałeś to jakaś kpina. Przy okazji zaletą Venty jest też to że nie robi rosy ani nie pozostawia osadu na meblach. U mnie chodzi cała dobę bez przerw. Tylko wymieniam wodę. Jak byś się zdecydował polecam lac wodę z filtra żeby nie osadza się kamień. Rozmiar dobiera się do powierzchni ale najłatwiej po prostu postawić w najważniejszym pokoju, czyli pokoju dziecka.

Offline tomasko

« Odpowiedź #5 dnia: 25 Stycznia 2018, 21:24:26 czas Polski »
Stały problem bloków, mieszkań z dużą ilością drewna (parkiety).
Dzięki
U mnie jest to wszystko o czym pisałeś parkiety , meble w kuchni z drewna i boazeria w kuchni , przedpokoju , korytarzu i drewniane wszystkie drzwi.

Morświn
Czy znasz konkretna stronę gdzie sprzedają takie prawdziwe nawilżacze powietrza?
« Ostatnia zmiana: 25 Stycznia 2018, 21:32:16 czas Polski wysłana przez tomasko »

Offline Morświn

« Odpowiedź #6 dnia: 25 Stycznia 2018, 21:29:50 czas Polski »
Venty są dość drogie ale wiem że działają. Ja swoją kupiłem w bardzo dobrej cenie. Szukaj na olx używek. Tak naprawdę jedyne co tam ma działać to wentylatorek.
Nic innego. No i żeby dużo kamienia nie było. Preparat do odkamieniania ~40zl więc też bez tragedii. Mały pobór prądu (znikomy)

Co jeszcze mogę doradzić, myj często podłogę,mniej wietrz, zmniejsz ogrzewanie zasponsoruj sobie akwarium ;),  nie zamykaj drzwi między pokojami.

Offline tomasko

« Odpowiedź #7 dnia: 25 Stycznia 2018, 21:39:00 czas Polski »
Venty są dość drogie
Widziałem na Allegro i naprawdę "trochę" kosztują.

A z OLX nie chcę wolę mieć coś nowego.

Dzięki za pomoc poczekam co inni mi doradzą
« Ostatnia zmiana: 25 Stycznia 2018, 21:42:09 czas Polski wysłana przez tomasko »

Offline Jakacor

« Odpowiedź #8 dnia: 25 Stycznia 2018, 21:40:46 czas Polski »
Zgadzam sie z Morswinem. Mam vente i sprawdza sie bardzo dobrze.
Testowalem kilka jonizatorow i problem z nimi jest taki ze wydzielaja wapienny osad, ktory osiada wszedzie - to chyba specyfika warszawskiej wody (podobno nie wszedzie wystepuje ten problem).

Offline Morświn

« Odpowiedź #9 dnia: 25 Stycznia 2018, 21:42:17 czas Polski »
Tak jak pisałem szukaj używki. Za 150-200zl kupisz już mała używke, nówka ~800 jak dobrze kojarzę więc sam widzisz.
Dla dzieciaków warto, przez powietrze łatwo zrobić sobie problemy z oddychaniem.

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #10 dnia: 25 Stycznia 2018, 22:02:50 czas Polski »
Zainwestuj w kwiaty doniczkowe ,bardzo dobre w tym wypadku to:

zielistka  ,chamedoria,paproć,skrzydłokwiat,asplenium, lipka itp.
Dodatkowo te rośliny pochłaniają chemię wydobywającą się z materiałów np formaldehyd.

Offline vitter

« Odpowiedź #11 dnia: 25 Stycznia 2018, 23:44:25 czas Polski »
Kup sobie Higrometr (nie są drogie)
te w urządzeniach to często loteria i pokazują tylko okolice nawilżacza
U mnie na każdym grzejniku (w każdym pokoju) plastykowy nawilżacz z wodą i
wkładką "wspomagającą " odparowywanie (tanie-działa cały czas jak dolewasz wodę ;) )
https://www.google.pl/search?q=nawil%C5%BCacz+powietrza+na+kaloryfer&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0ahUKEwiu3KbRk_TYAhUPfFAKHZQpBd8QsAQIxQE&biw=1396&bih=702
do wyboru do koloru
W pokoju dziecka mam dodatkowy elektroniczny załączany rzadko .
Jeśli masz jeden niema opcji równomiernie nawilżyć całego mieszkania,
a wietrzyć i tak trzeba bo okna mokre przy nawilżaczach i pleśń się potrafi pojawiać

Offline MiKo

« Odpowiedź #12 dnia: 26 Stycznia 2018, 09:06:26 czas Polski »
Na wilgotność w domu ma też duży wpływ za dobrze działająca wentylacja grawitacyjna. Jeśli w większości pomieszczeń masz kratki otwarte na full to spróbuj kartkami papieru poprzysłaniać je na 3/4. 
Z nawilżaczami tak jak vitter pisze trzeba rozsądnie działać, jak masz nieocieplony blok to na ścianach para będzie się kondensować i grzyb murowany.

Offline Morświn

« Odpowiedź #13 dnia: 26 Stycznia 2018, 09:23:35 czas Polski »
Ja mam nieocieplony i nic takiego się nie dzieje, najlepiej kupić higrometry i patrzeć co się dzieje. Z kratkami trzeba uważać bo sobie można zrobić kuku. Szczególnie przy gazowych podgrzewaczach.

Offline tomasko

« Odpowiedź #14 dnia: 26 Stycznia 2018, 11:07:32 czas Polski »
Kup sobie Higrometr
Czy taki zwykły analogowy higrometr wystarczy?