21 Kwietnia 2026, 17:06:32 czas Polski

Autor Wątek: Strugarka/heblarka do robienia pod kątem 90 stopni  (Przeczytany 5397 razy)

Offline Wojtek1111

Strugarka/heblarka do robienia pod kątem 90 stopni
« dnia: 27 Stycznia 2018, 19:46:30 czas Polski »
Cześć Wszystkim.
Jeszcze raz dziękuje za miłe powitanie. Piszę ten temat bo mam duży dylemat. Ogólnie potrzebuje w efekcie końcowym uzyskać deski które będzie można połączyć  ładnie na lamelki i żeby to było w miarę proste. jeżeli chodzi o powierzchnie szerszą deski to dam radę to wyprowadzić ładnie na grubościówce dw 733. Jednak zostają boki które nie dają mi spokoju... Deski powiedzmy 15cm x 6cm długie na 2 metry.  I zastanawiam się jak ładnie obrobić w nich boki (6cm) żeby był kąt 90 stopni w stosunku do drugiej powierzchni (15cm). Na dw733 to mało wykonalne i dlatego szukam jakiejś maszyny która mi to umożliwi.
Czyli jakaś strugarka/heblarka. Fajnie gdyby to było w miarę mobilne i kosztowało powiedzmy do 2000zł. Nie musi być nowe. Możecie coś doradzić? Może macie jakiś patent jak to sprawnie zrobić?
Z góry dziękuję za pomoc.

Chaczins

• Gość
Odp: Strugarka/heblarka do robienia pod kątem 90 stopni
« Odpowiedź #1 dnia: 27 Stycznia 2018, 20:00:41 czas Polski »
Jak masz dwie równoległe, szersze powierzchnie po grubosciowce, to nie możesz przyciąć na pile stołowej albo taśmowej tej drugiej krawędzi by była równa?

kozio

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 27 Stycznia 2018, 20:14:13 czas Polski »
Jeśli ma byś do klejenia to nie żadna piła stołowa czy taśmowa tylko wyrówniarka!
Ja grubsza niż 30mm strugam na wyrówniarce a cieńsze na leżąco na frezarce gw pod blatem.

Offline Wojtek1111

« Odpowiedź #3 dnia: 27 Stycznia 2018, 20:27:40 czas Polski »
Dziękuje za szybkie odpowiedzi.
Piły taśmowej jeszcze nie mam no i nie odważył bym się na niej obrabiać deski pod lamelki. Frezarkę GW mam, ale tak jak piszesz do 30mm można robić. Wyrówniarka spoko, chętnie kupię :) tylko jaką?
Miałem jeszcze taki pomysł żeby kupić jakiś fajny strug elektryczny i zrobić do niego jakiś stolik. Może takie coś?

kozio

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 27 Stycznia 2018, 20:28:48 czas Polski »
Jest na forum taką produkcja już.

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #5 dnia: 27 Stycznia 2018, 20:42:29 czas Polski »
Zawsze po taniości można przejechać frezarką te 30mm a potem od drugiej strony też frezarką z frezem z dolnym łożyskiem kopiującym. Warunek to prostopadłe płaszczyzny.
Taka robota to jednak mordęga bo teoria teorią a życie życiem ;)
Samo sie nie zrobi ale mogłoby sie samo wnosić.

Offline BlackJack15

« Odpowiedź #6 dnia: 27 Stycznia 2018, 21:13:37 czas Polski »
A dlaczego nie piła stołowa - mając dwie płaszczyzny trzecią można złapać piłą stołową dla uzyskania kąta, później ona posłuży do uzyskania czwartej powierzchni zachowując kąt a na końcu można tę trzecią powierzchnię też puścić do obróbki by była ładna - czy to zła kombinacja. Oczywiście pozostaje kwestia że dw 733 ma tylko rozstaw do 152 mm więc może materiał przed obróbką nie wejść.

daka

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 28 Stycznia 2018, 07:12:12 czas Polski »
Miałem jeszcze taki pomysł żeby kupić jakiś fajny strug elektryczny i zrobić do niego jakiś stolik. Może takie coś?
coś takiego np :D

Offline todhunter

« Odpowiedź #8 dnia: 28 Stycznia 2018, 08:18:03 czas Polski »
Ja załatwiam temat takim kawałkiem płyty z trzema mocowaniami. Zakładam deske, dociskamy mocowaniami i przycinam jedną krawędź na piłę stołowej. Potem obrót deski i druga krawędź. Zaletą tego patentu to to że wszystkie deski mają ten sam wymiar.

Offline draax

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • Jesli wyglada na proste, to jest proste!
  • View Gallery
« Odpowiedź #9 dnia: 28 Stycznia 2018, 09:27:21 czas Polski »
jak juz masz jedna krawedz obcieta, to druga krawedz robisz przy przykladnicy pilarki, bez jiga :)

Offline Wojtek1111

« Odpowiedź #10 dnia: 28 Stycznia 2018, 09:44:59 czas Polski »
Zawsze po taniości można przejechać frezarką te 30mm a potem od drugiej strony też frezarką z frezem z dolnym łożyskiem kopiującym. Warunek to prostopadłe płaszczyzny.
Taka robota to jednak mordęga bo teoria teorią a życie życiem ;)

To bym traktował jako ostateczność. Za dużo tego będzie żeby się tak bawić :)

A dlaczego nie piła stołowa - mając dwie płaszczyzny trzecią można złapać piłą stołową dla uzyskania kąta, później ona posłuży do uzyskania czwartej powierzchni zachowując kąt a na końcu można tę trzecią powierzchnię też puścić do obróbki by była ładna - czy to zła kombinacja. Oczywiście pozostaje kwestia że dw 733 ma tylko rozstaw do 152 mm więc może materiał przed obróbką nie wejść.

No właśnie w tym wszystkim problemem jest maksymalna wysokość w dw 733. No i żeby w dw 733 mieć kąt 90 stopni to też by trzeba jakiś przyrząd poziomujący zrobić co zmniejszy jeszcze prześwit 152mm.

coś takiego np :D

Dokładnie o czymś takim myślałem, nawet z tym samym strugiem. To twoje dzieło?

daka

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 28 Stycznia 2018, 09:47:18 czas Polski »
Tak

kozio

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 28 Stycznia 2018, 10:28:04 czas Polski »
I jest z tego dumny bo działa jak fabryka chciała ;D

Offline jara

« Odpowiedź #13 dnia: 28 Stycznia 2018, 11:45:34 czas Polski »
Albo moje rozwiązanie, strug ma 110mm więc kantówki szersze też można strugać.
http://forum.domidrewno.pl/sam'y-46/strug-elektrycznystrugarka/msg99646/#msg99646
albo jig do grubościówki jak na zdjęciu bo i tak do klejonek najlepiej pociąć deski na 7cm listwy by klejonka była bardziej stabilna.
« Ostatnia zmiana: 28 Stycznia 2018, 11:47:22 czas Polski wysłana przez jara »

Offline Wojtek1111

« Odpowiedź #14 dnia: 29 Stycznia 2018, 20:59:20 czas Polski »
Myślę że zbuduję coś jak kolega daka i jara. Użyłbym struga właśnie 110mm lub 155mm żeby było bardziej praktyczne. Jeżeli chodzi o jig do dw 733 to też mam w planach, ale powiedzmy sobie szczerze, lepiej i sprawniej będzie się pracować na czymś zrobionym ze struga. No chyba że wpadnie jakaś ciekawa wyrówniarka w rozsądnych pieniądzach w między czasie.

Tak

Jesteś zadowolony ze struga Rebir?