13 Maja 2026, 16:57:45 czas Polski

Autor Wątek: szklarnia  (Przeczytany 1829 razy)

Offline Marcin_81

szklarnia
« dnia: 30 Stycznia 2018, 16:10:49 czas Polski »
Podobnego tematu nie znalazłem, jeśli zły dział proszę o przeniesienie.
Stałem się posiadaczem starych okien powstać z tego ma mała szklarnia. Właśnie kończę szlifować stara farbę, mam pytanie do bardziej doświadczonych kolegów czym je zabezpieczyć impregnat, olej może coś innego.
Poniżej wstępny projekt dach na pewno do poprawy ale to zależy czym będzie kryty. Rama kantówki 10x10, stelaż okien 8x5, do podłoża ma być przymocowana w 6 lub 8 punktach szpilkami M14 zalanymi betonem. Ma to sens i jak belki połączyć blachami?   

Offline krit 6

Odp: szklarnia
« Odpowiedź #1 dnia: 30 Stycznia 2018, 18:57:37 czas Polski »
Szklarnia to poważne przedsięwzięcie. Z uwagi na panującą tam temperaturę i wilgotność takie okna nie wytrzymają zbyt długo. Dlatego powinieneś  je zabezpieczyć  przed grzybami i wilgocią, wtedy wytrzymają kilkanaście  lat. Połowa okien powinna być otwierana lub zdejmowana na czas lata, i to należy uwzględnić w projekcie.  Jeśli zamierzasz ją użytkować w okresie zimowym, należy przewidzieć możliwość ogrzewania. No i sam dach, jak już wspomniałeś, należy rozważyć  jego konstrukcję, przykryć można poliwęglanem lub nawet folią jeżeli będziesz jej używał jako rozsadnika od wczesnej wiosny do późnej jesieni, jeśli cały rok, to folia może nie wytrzymać mrozu i śniegu.

Chaczins

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 30 Stycznia 2018, 21:52:40 czas Polski »
Hej,
Całe życie mój dziadek stawiał szklarnie ze starych okien :-)
Dach - folia, zdejmowana na zimę. Pozalamuje się pod śniegiem, połamie się od mrozu. Szyb na górę bym nie dał, bo w razie jakiegoś błędu / problemu, masz szyby na głowie.
Okna mogą od ziemi zgnić, dlatego opcje są dwie. Dziadek zawsze obijał grubsze belki leżące na ziemi blachą. Dopiero ma nie okna.
Druga opcja to betonowe słupki na których puścisz belki, a na belce okna. Pozostaje ci uszczelnienie między ziemią a belką.
Co do cyrkulacji powietrza, zostaw sobie jedno otwierane okno na każdej ścianie.

Offline Marcin_81

« Odpowiedź #3 dnia: 31 Stycznia 2018, 21:02:50 czas Polski »
Oglądałem ostatnio kilka podobnych szklarni okna jak i drewno były w rożnym stanie zwłaszcza przy ziemi, chciałbym uniknąć złuszczonej farby czy zgniłych okien no jeszcze tu cytat "ma jakoś wyglądać" :).
Myślałem na dole podmurówka ewentualnie położyć kostkę na to belka impregnowana później pomalowana jakąś masą bitumiczną okna na dole też tym pomalowane tylko czy da się to zamalować jakąś farbą dajmy na to białą?

Offline krit 6

« Odpowiedź #4 dnia: 31 Stycznia 2018, 21:22:50 czas Polski »
Marcin, poczytaj sobie o impregnatach, są takie, które się maluje farbami. Żeby impregnat wniknął w drewnianą ramę okna, musisz usunąć starą farbę do gołego drewna , a później to tak jak w instrukcji produktu. Bez względu na to, jak zrobisz podmurówkę, izolację poziomą  zawsze będziesz miał mokre okna na dole, bo tam jest najzimniej i tam wykrapla się woda z powietrza (pary wodnej).