12 Maja 2026, 21:37:51 czas Polski

Autor Wątek: Garaż, konstrukcja szkieletowa / Projekt, pytania, realizacja  (Przeczytany 24722 razy)

Offline morafi

Garaż, konstrukcja szkieletowa / Projekt, pytania, realizacja
« dnia: 31 Stycznia 2018, 11:58:15 czas Polski »
Witam wszystkich!

Postanowiłem, że zamiast garażu blaszanego postawię garaż w konstrukcji szkieletowej drewnianej. Jest to mój pierwszy tak duży projekt, nie mam w tym doświadczenia także proszę o wyrozumiałość ;)
Wymiary:
Długość: 720 cm
szerokość: 480 cm
Belki w szkielecie ścian: 150x50mm x 280cm
Krokwie: 180x50mm, kąt nachylenia 35 stopni

Pytania:
1. Czy wymiar belek jest wystarczający? użyłem 150 mm tak żeby potem weszła wata też 150 mm. W projekcie założyłem, że użyje waty miękkiej ale zastanawiam się nad watą sztywną? Którą byście polecili? Będę go używał cały rok, głównie zimą.

2. Nie ma w projekcie belek stropowych. Chciałbym uzyskać jak największą powierzchnię i prześwit. Czy krokwie (180 x 50 mm) z jętkami dadzą radę spiąć całą konstrukcję i nie będzie to "pracować"? Dach planuję odeskować i na to gont a od wewnątrz boazeria.

Będę wdzięczny za wszelkie podpowiedzi i uwagi.

sgt_raffie

• Gość
Odp: Garaż, konstrukcja szkieletowa / Projekt, pytania, realizacja
« Odpowiedź #1 dnia: 31 Stycznia 2018, 12:24:11 czas Polski »
Hej
Wymiar dla slupkow scian wystarczajacy. Robisz rozstaw 40 czy 60? Jesli zamawiasz drewno a nie kupujesz gotowe (mam nadzieje, ze C24, suszone) to zamow 39x150. Taki wymiar wystarczy a zawsze troszke mniej zaplacisz. To jest teoretycznie "standardowy" wymiar dla grubosci drewna do szkieletu. Jaki planujesz przekroj warstw sciany zewnetrzenj?

Krokwie - znowu zakladam, ze robisz konstrukcje typowo szkieletowa (deska kalenicowa, rozstaw krokiew co 40, krokwie nacinane pod oczep). Moim zdaniem wystarczy. Przy braku belek stropowych jetki dadza rady. Amerykanskie kody sugeruja umieszczenie ich co 4 stopy (czyli 120 cm) - co trzeci zestaw krokiew. Ja bym zrobil gesciej. Oczywiscie, mozna policzyc ale przy takiej konstrukcji nie wiem czy ma to sens. Nie wiem gdzie budujesz wiec zastanow sie nad obciazeniem sniegiem. Jak chcesz poczytac wiecej to haslo "rafter collar ties". EDIT: Zapomnialem, a to wazne. Trzeba by sie zastanowic na jakies wysokosci te jetki...

Welna mineralna vs. skalna - kwestia kosztow. Skalna latwiej sie kladzie, nie zbija sie jak nasiaknie. Ja bede uzywal mineralnej (miekkej) ze wzgledu na cene.

Calosc i tak bedzie pracowac..tego nie unikniesz. Deskuj OSB. Pod gontem doskonale widac prezenie sie desek. Pamietaj o dobrej papie pod gont, porzadnie zrob obrobki, pamietaj o wentylacji polaci.

Na szybko tyle, jak bys mial bardziej szczegolowe pytania to pisz/zerkinj do mojego watku.
« Ostatnia zmiana: 31 Stycznia 2018, 12:31:02 czas Polski wysłana przez sgt_raffie »

Offline marcin6391

« Odpowiedź #2 dnia: 31 Stycznia 2018, 12:47:24 czas Polski »
Ja bym krokwie dał co 60 cm ...
możesz też wrzucić belkę kalenicową - będzie łatwiej krokwie ustawiać.
Można spiąć całość jeszcze na środku i dodać słupek pod wspomnianą wyżej belkę. Chyba, że to będzie Ci przeszkadzać.

Offline krit 6

« Odpowiedź #3 dnia: 31 Stycznia 2018, 13:06:25 czas Polski »
Takie małe uwagi, to co nazywasz jętkami, to raczej kleszcze. Jętki są pojedyncze, a w parze to kleszcze. Wystarczą jętki, no może pierwsza i ostatnia mogą byc kleszcze. Na projekcie dachu dałeś za duże odstępy między  krokwiami, dołóż dwie pary krokwi i będzie dobrze. Dach powinien być oparty na murłacie, w projekcie jakoś pominąłeś. Jeśli nie będziesz dawał belki kalenicowej, to chociaż zwiatrój  te krokwie. Zastanowił bym się też, czy na drugiej długiej ścianie nie zrobić symetrycznie drzwi, a to po to, że jak zechcesz sobie trak ustawić , albo heblarkę i przestrugać 4 metrowe deski to będziesz z maszyną na plac wychodził, a tam leje, albo śnieży. To tyle uwag, powodzenia w realizacji.

Offline krit 6

« Odpowiedź #4 dnia: 31 Stycznia 2018, 15:53:53 czas Polski »
Aha, zapomniałem jeszcze o jednym napisać, w całym projekcie nie widziałem ani jednego zastrzału. a to poważny błąd. Na każdej ścianie zrób  po dwa. A i jeszcze krokwie jakby były dłuższe, to byś zaoszczędził na czasie, nie musiał byś ich sztukować.
Co do sugestii
(mam nadzieje, ze C24, suszone) to zamow 39x150.
, to zgadzam się z Rafałem. Teraz, to myślę już wszystko. A jak mi się coś przypomni, to znowu napiszę.

sgt_raffie

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 31 Stycznia 2018, 15:55:47 czas Polski »
Gdzie Wy widzicie projekt?? Mnie sie pokazuje sam tekst..

Offline krit 6

« Odpowiedź #6 dnia: 31 Stycznia 2018, 16:00:53 czas Polski »
Rafał, projekt a właściwie szkic jest w tekście, między krokwiami a pytaniami.  Nie wiem na czym jesteś zalogowany, ale masz problemy z oglądaniem zdjęć czy szkiców.

JanZ

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 31 Stycznia 2018, 16:45:44 czas Polski »
Jeśli nie będziesz dawał belki kalenicowej, to chociaż zwiatrój  te krokwie.
W jakim celu?

Offline cumbajszpil

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • Volenti non fit iniuria
  • View Gallery
« Odpowiedź #8 dnia: 31 Stycznia 2018, 17:18:21 czas Polski »
Mówicie o belkach łączących krokwie? oznaczone 4 tutaj

Offline krit 6

« Odpowiedź #9 dnia: 31 Stycznia 2018, 18:04:42 czas Polski »
W jakim celu?
A no w takim celu Jasiu, aby usztywnić konstrukcję dachu w kierunku bocznym. Jeśli nie ma belki kalenicowej, to taka konstrukcja jest niestabilna, i może skutkować zawaleniem się konstrukcji na bok. Nie chciał bym pracować na takim dachu.

mefjuu

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 31 Stycznia 2018, 18:44:12 czas Polski »
A pełne deskowanie nie załatwia tego poniekąd?

sgt_raffie

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 31 Stycznia 2018, 19:57:42 czas Polski »
Jasność...w domu widzę :D
No to po kolei. Od razu zaznaczam, że będę pisał o standardach typowego szkieletu "kanadyjskiego" opierając się na amerykańskich instrukcjach wykonawczych (specyfikacjach, kodach budowlanych). Na początek, jeśli chcesz zgłębić temat polecam książkę Larry Haun-a "Very efficient Carpenter". Jest tam wszystko.

Wielkość Twojego budynku jest zbliżona do mojego. Informacje mogą się nieco różnić od poprzedniego postu bo dopiero zobaczyłem projekt.

1. Nie ma wymiarów na rysunku ale z podanych danych wychodzi mi, że odstęp między słupkami wynosi około 65 cm (od osi do osi). Słupek 150x39 jest ok ALE zastanowił bym się nad odstępem 40 cm. Konstrukcja będzie dużo stabilniejsza. Bardzo rzadko buduje się już w wietrznych rejonach USA ze słupkami co 60 cm (jeśli już to naprawdę niewielkie budynki). Dodatkowo nie wiem co planujesz jako pokrycie ale to też ma wpływ na stabilnośc konstrukcji.
2. Nie piszesz czy to wstępny szkic czy plan ale brakuje paru elementów:
-nadproże nad głównym wjazdę liche. Pewnie bramę będziesz wieszał. Moim zdaniem co najmniej 3x200x50 lub belka steico (policzyć)/drewno laminowane. Wychodzi, że będzie miało 320 cm a to całkiem sporo. Nadproża raczej pełne niż skrzynkowe.
-nie widzę podpór nadproży w otworach okiennych/drzwiowych. Ma być odtworzony cały słupek z elementami poziomymi pomiedzy. Duże nadproże przydało by się podeprzeć dwoma słupkami z każdej strony
-zakładam, że ściany czołowe są pomiędzy długimi i połączone na tzw L albo potrojonym słupkiem (też tego nie widać)
-podwójny oczep spina konstrukcję (zachodzi na rogach a po długości jest odstęp przynajmniej jednego "pola) (tez nie widać)
-ściany szczytowe wysłupkowane zgodnie ze resztą

Dach
1. Znowu, materiał odpowiedni ale nie do takiego rozstawu krokwi. Ja mam podobny wymiar i krowie co 40 cm (dach 45 stopni). U ciebie wychodzi około 120 cm a to już dystans bardziej typowy dla tradycyjnej więźby. Chcesz taki dystans zwiększ przekroje (ale pamiętaj wtedy o rozporze ścian).
2. Moim zdaniem musi byc przynajmniej deska kalenicowa. Ta konstrukcja będzie niestabilna.
3. Co więcej, podpierając się normami, konstrukcja z kleszczami na tej wysokości wymaga już podpartej belki kalenicowej. Przy samej desce można ewentualnie robić kleszcze max 1/3 wysokości (i coraz więcej stanów wogóle wyklucza taką możliwość).
4. Dodatkowo, dla spokoju pozakładał bym wiatrownice tak jak koledzy piszą. Normalnie przy takim dachu wiatruje się do belek sufitu.
5. Deskowane OSB. Przy rozsadnym rozstawie krokwi 12mm załatwie sprawę.

Ale ogólnie fajny projekt i bardzo cieszy taka budowa. Działaj :D

Offline krit 6

« Odpowiedź #12 dnia: 31 Stycznia 2018, 20:08:56 czas Polski »
Wyobraź sobie, że nie. Wiatrownice tak samo jak zastrzały stabilizują budowle drewniane. Gdyby ich nie trzeba było robić, nikt by ich nie stosował. Jeśli nie wierzysz, to zbij sobie kilka desek tak jak się to robi budując płot. Postaw na równej powierzchni i popchnij lekko palcem górną część desek, zobacz co się stanie. Następnie tak zbity płot połącz dodatkowo wiatrownicami w ten sposób jak na dachu t.z pierwszą dolną deskę połącz z ostatnią górna, a ostatnią dolną z pierwszą górną. Teraz możesz popychać płot z boku i się nie złoży jak poprzednio.
Zaobserwuj jak są robione drzwi z desek do stodół czy bramy drewniane wjazdowe przy ogrodzeniach ze sztachet.
Nawet jeżeli deskowanie znacznie usztywni dach, nie zapobiegnie jego przechyleniu w tą czy drugą stronę. Lecz żeby to deskowanie zacząć przybijać, musisz mieć krokwie zabezpieczone przed przechylaniem w jedną lub drugą stronę.

Offline krit 6

« Odpowiedź #13 dnia: 31 Stycznia 2018, 20:14:21 czas Polski »
Wypowiedź moja jest odpowiedzią dla Mefiuu

Offline cumbajszpil

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • Volenti non fit iniuria
  • View Gallery
« Odpowiedź #14 dnia: 31 Stycznia 2018, 20:25:51 czas Polski »
Ale poszycia dachu nie bijesz chuba po jednym gwoździu na plyte, jak dasz wiecej gwoździ to punkt skrętu bedzie zablokowany.