Jasność...w domu widzę

No to po kolei. Od razu zaznaczam, że będę pisał o standardach typowego szkieletu "kanadyjskiego" opierając się na amerykańskich instrukcjach wykonawczych (specyfikacjach, kodach budowlanych). Na początek, jeśli chcesz zgłębić temat polecam książkę Larry Haun-a "Very efficient Carpenter". Jest tam wszystko.
Wielkość Twojego budynku jest zbliżona do mojego. Informacje mogą się nieco różnić od poprzedniego postu bo dopiero zobaczyłem projekt.
1. Nie ma wymiarów na rysunku ale z podanych danych wychodzi mi, że odstęp między słupkami wynosi około 65 cm (od osi do osi). Słupek 150x39 jest ok ALE zastanowił bym się nad odstępem 40 cm. Konstrukcja będzie dużo stabilniejsza. Bardzo rzadko buduje się już w wietrznych rejonach USA ze słupkami co 60 cm (jeśli już to naprawdę niewielkie budynki). Dodatkowo nie wiem co planujesz jako pokrycie ale to też ma wpływ na stabilnośc konstrukcji.
2. Nie piszesz czy to wstępny szkic czy plan ale brakuje paru elementów:
-nadproże nad głównym wjazdę liche. Pewnie bramę będziesz wieszał. Moim zdaniem co najmniej 3x200x50 lub belka steico (policzyć)/drewno laminowane. Wychodzi, że będzie miało 320 cm a to całkiem sporo. Nadproża raczej pełne niż skrzynkowe.
-nie widzę podpór nadproży w otworach okiennych/drzwiowych. Ma być odtworzony cały słupek z elementami poziomymi pomiedzy. Duże nadproże przydało by się podeprzeć dwoma słupkami z każdej strony
-zakładam, że ściany czołowe są pomiędzy długimi i połączone na tzw L albo potrojonym słupkiem (też tego nie widać)
-podwójny oczep spina konstrukcję (zachodzi na rogach a po długości jest odstęp przynajmniej jednego "pola) (tez nie widać)
-ściany szczytowe wysłupkowane zgodnie ze resztą
Dach
1. Znowu, materiał odpowiedni ale nie do takiego rozstawu krokwi. Ja mam podobny wymiar i krowie co 40 cm (dach 45 stopni). U ciebie wychodzi około 120 cm a to już dystans bardziej typowy dla tradycyjnej więźby. Chcesz taki dystans zwiększ przekroje (ale pamiętaj wtedy o rozporze ścian).
2. Moim zdaniem musi byc przynajmniej deska kalenicowa. Ta konstrukcja będzie niestabilna.
3. Co więcej, podpierając się normami, konstrukcja z kleszczami na tej wysokości wymaga już podpartej belki kalenicowej. Przy samej desce można ewentualnie robić kleszcze max 1/3 wysokości (i coraz więcej stanów wogóle wyklucza taką możliwość).
4. Dodatkowo, dla spokoju pozakładał bym wiatrownice tak jak koledzy piszą. Normalnie przy takim dachu wiatruje się do belek sufitu.
5. Deskowane OSB. Przy rozsadnym rozstawie krokwi 12mm załatwie sprawę.
Ale ogólnie fajny projekt i bardzo cieszy taka budowa. Działaj