Dziękuję za tak duże zainteresowanie wątkiem.
Projekt podany na samym początku to tylko wstępny zarys i fakt brakuje tam dużo rzeczy. Dziękuję za cenne uwagi.
Systematycznie będę je dokładał do mojego projektu

To może od początku:
- sgt_raffie -
"mam nadzieje, ze C24, suszone" - zamawiam drewno suszone. Pan twierdzi, że ma do 15% wilgotności i czterostronne strugane.
Dziękuję za rade zamówię 150x40 mm. Rozstaw belek ścian zrobiłem co 64 cm (robione od osi do osi) tak żeby rozstaw miedzy sami belkami
wynosił 60 cm (połowa wełny mineralnej) Garaż powstanie w Wielkopolsce - nie ma tutaj bardzo silnych wiatrów. Na plus jest to że z 2 stron jestem
odgrodzony od sąsiadów betonowymi płotami (zachód, północ) - z jednej strony nawet stoi 2 metrowy z pełnych płyt !!!
Garaż w całości od zewnątrz będzie pokryty deską elewacyjną o grubości 23 mm na pióro wpust.
Od zewnątrz po kolei: deska elewacyjna/ folia / belki szkieletu z wełną / folia / wewnętrzne ściany boazeria lub jakieś deski.
"nadproże nad głównym wjazdem liche, co najmniej 3x200x50" - rozumiem, że chodzi ci o 3 szt belek o przekroju 200x50mm? Czy może zamówić w jednym kawałku belkę 200x150mm długa 3,4m
Do pionowych belek przy bramie wjazdowej mam już zamocowane w fundamencie kotwy z prętem stalowym.
"Duże nadproże przydało by się podeprzeć dwoma słupkami z każdej strony" - tak zrobię

"zakładam, że ściany czołowe są pomiędzy długimi i połączone na tzw L albo potrojonym słupkiem (też tego nie widać)" - tak jest, RYSUNEK A1, RYSUNEK A2
"podwójny oczep spina konstrukcję (zachodzi na siebie na rogach) - Jest podwójny oczep, RYSUNEK A3
"a po długości jest odstęp przynajmniej jednego pola" - tutaj nie rozumiem, możesz napisać coś więcej
RYSUNEK A1

RYSUNEK A2

RYSUNEK A3

RYSUNEK A4

RYSUNEK A5

- marcin6391 -
Krokwie we wstępnym projekcie sa co 120cm - zmienię na co 60cm i nacinane pod oczep
Brak belki kalenicowej - myślę żeby dołożyć płatew i zrobić podobnie jak na RYSUNEK A5 (proszę nie patrzcie na wymiary, foto na szybko z netu)
"Można spiąć całość jeszcze na środku i dodać słupek pod wspomnianą wyżej belkę" - tutaj wspomniana płatew + pod nią dodatkowa mała jętka chyba załatwi sprawę.
- krit 6 -
Nawiązując do jętek / kleszczy
Pierwsza i ostatnia - kleszcze a resztę zmieniłem na same jętki ( pojedyncza deska ) zawsze odciąży to trochę całą konstrukcję dachu i same krokwie
tym bardziej że teraz rozstaw krokwi jest teraz co 60cm. Jętki zrobiłem w połowie krokwi ponieważ chciałbym zamiast belki kalenicowej dołożyć płatew i zrobić podobnie jak na RYSUNEK A5
Brak oparcia dachu na murłacie - dołożę. Przy tej wielkości konstrukcji murłata 100x100 mm wystarczy czy większa?
"zrobić symetrycznie drzwi" - zrobiłem dodatkowe okno naprzeciw bramy garażowej, myślę ze wystarczy

Gotowy projekt już niebawem