01 Czerwca 2026, 08:16:35 czas Polski

Autor Wątek: Drzwi przesuwne z płyty 18mm, łączenie  (Przeczytany 5713 razy)

Offline Pablo_klb

Drzwi przesuwne z płyty 18mm, łączenie
« dnia: 01 Lutego 2018, 11:54:45 czas Polski »
Witam,

Muszę zrobić drzwi przesuwne pomiędzy salonem a kuchnią, wymiar 2300x1300
Będą z płyty 18, kronospan Orzech Lyon (część frontów z tej płyty)
Z racji tego iż chcę kontynuować usłojenie poprzeczne, po rozkroju jednej z płyt zostaje materiał który mogę wykorzystać.
Lecz jest niespełna na 2 m wysokości, więc wymyśliłem by wstawić w środek pas płyty czarnej (połowa kuchni czarna) tak jak na załączonym rysunku. Połączyłbym to na kołki i klej, tylko czy ciężar płyty na dole nie rozerwie mi tej konstrukcji?
Drzwi będą tylko wisieć, na dole nie będą niczym podparte, będzie tylko stabilizacja na przechył.
Nie mam innego pomysłu jak to zrobić, a by były  w całości musiałbym wziąć kolejną płytę z hurtowni i słoje byłyby pionowo..... suma sumarum została by mi prawie cała w kawałkach pozostałych po rozkroju.

fyme

• Gość
Odp: Drzwi przesuwne z płyty 18mm, łączenie
« Odpowiedź #1 dnia: 01 Lutego 2018, 12:10:28 czas Polski »
Takie łączenie spokojnie wytrzyma. Problemem będzie to ścisnąć na czas klejenia. Ja bym ściągnął na pasy. Klej bym dał na całym łączeniu plus kołki.

Offline Strużyn

« Odpowiedź #2 dnia: 01 Lutego 2018, 12:22:10 czas Polski »
Można też ścisnąć między dwoma ścianami. Położyć płasko  na podłodze potem dorzucić inną płytę żeby została wąska przerwa i w tą przerwę włożyć dwa odpowiednio docięte kliny...Trochę popobijać je na przeciw siebie i powinno elegancko ścisnąć. Na drzwiach można położyć coś ciężkiego, żeby całości nie wypchnęło do góry.

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #3 dnia: 01 Lutego 2018, 12:28:05 czas Polski »
Jak się boisz a masz czym zrobić to;
frezarką zbierasz w tych miejscach  ( ramiakach pionowych)na gł ok 4 mm i wklejasz cienką wstawkę z dekorem.

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #4 dnia: 01 Lutego 2018, 13:17:42 czas Polski »
Takie łączenie spokojnie wytrzyma. Problemem będzie to ścisnąć na czas klejenia. Ja bym ściągnął na pasy. Klej bym dał na całym łączeniu plus kołki.

Klej po całości nie ma sensu bo dobrze by było okleić pcvką. Laminat jest wredny. Przy takim łączeniu jest spora szansa uszczypania laminatu. Megamocno ściskać tego nie trzeba. Byle tylko doszło. Po sklejeniu na kołki i wyrównaniu dopiero okleiłbym wokół jedną pcvka. Trochę to też utrzyma w ryzach.
Jak rozumiem rączek żadnych nie będzie ?
Samo sie nie zrobi ale mogłoby sie samo wnosić.

Offline Strużyn

« Odpowiedź #5 dnia: 01 Lutego 2018, 13:56:08 czas Polski »
A może lepiej jednak te odpady przeznaczyć na mebelki warsztatowe, a do tych drzwi kupić jednak pełną taflę. Z tego co widzę to wymiary są bardzo pokaźne. Ja robiłem na szerokość 90cm z MDFu i pamiętam, że moje były pieruńsko ciężkie. To co dopiero 1,3 m szerokie.

http://forum.domidrewno.pl/realizacje-widzow-domidrewno/drzwi-przesuwne-do-lazienki/

Offline Pablo_klb

« Odpowiedź #6 dnia: 01 Lutego 2018, 14:01:58 czas Polski »
Rączek nie będzie, muszę wyfrezować jakiś otwór tylko.
Problem mam z tymi drzwiami, bo muszą kuchnię zamknąć, bo podczas gotowania wszędzie się nosi zapach.. w lecie pół biedy, bo otworze okna i przewietrzę, a w zimie..? Mam wyciąg, wpięty do komina... ale i tak nie daje rady..

Na rzucie narysowałem gdzie to ma być, problem tego rozwiązania jest taki że drzwi zabiorą mi kilka cm w stosunku do miejsca pomiędzy wyspą a tą ścianką z GK, i robi się ciasno na hokery, teraz nie ma za wiele miejsca.. przebudowa wyspy odpada. Tej ścianki też nie ruszam, choć gdybym ja dom budował to schowałbym drzwi właśnie w niej. Więc pewnie zmienię hokery :)
Myślałem nad harmonijkowymi.. ale musiałbym je jakoś sam robić żeby to wyglądało.

Okleić nie okleję sam, bo nie mam sprzętu do tego.. mogę dać po długości jakiś profil.. alu czy nawet PCV
Ale będę zamawiał formatki w hurtowni, to mogę od razu okleić te dwa elementy z Lyona i czarny pasek po bocznych krawędziach.

Głównie to chciałem wiedzieć czy takie klejenie mi się nie rozerwie, bo płyta swoje waży. A jak już kleić to czym? Zwykłym klejem do drewna (Vikol) czy są jakieś specjalne? bo i tak będę robił na nowo zabudowę więc jakiś muszę kupić

Offline Pablo_klb

« Odpowiedź #7 dnia: 01 Lutego 2018, 14:10:13 czas Polski »
A może lepiej jednak te odpady przeznaczyć na mebelki warsztatowe, a do tych drzwi kupić jednak pełną taflę. Z tego co widzę to wymiary są bardzo pokaźne. Ja robiłem na szerokość 90cm z MDFu i pamiętam, że moje były pieruńsko ciężkie. To co dopiero 1,3 m szerokie.

No dlatego zadałem to pytanie, to nie chodzi juz o odpady... tylko o usłojenie, bo na frontach będzie poziome... a tu nagle byłoby pionowe

Offline Pablo_klb

« Odpowiedź #8 dnia: 01 Lutego 2018, 14:12:06 czas Polski »

Mam pasy do ściągania desek podłogowych, bo ściągałem nimi deski na tarasie podczas budowy

p.karwacki

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 01 Lutego 2018, 14:33:30 czas Polski »
Kup aluminiowy profil h do płyty 18mm, np w kolorze czarnym i dalej to na jakiś klej typu fixall.  Po bokach możesz dać profil C.

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

Offline Pablo_klb

« Odpowiedź #10 dnia: 01 Lutego 2018, 18:16:21 czas Polski »
Kup aluminiowy profil h do płyty 18mm, np w kolorze czarnym i dalej to na jakiś klej typu fixall.  Po bokach możesz dać profil C.

A utrzyma to w kupie jak tylko skleję?? są ramki np. do szaf przesuwnych jak składasz drzwi np ze szkła i płyty... no ale są dookoła, i chyba skręcane na śruby.. pewnie nie są też gładkie tylko mają w środku jakieś zęby i uszczelkę.. nigdy nie składałem tego sam więc tylko sobie wyobrażam jak powinny wyglądać..mam takie w szafie na 2,5 metra i jakoś mega sztywne to one nie są, z resztą mają dolny profil do jazdy..
A gdzie takie profile mogę znaleźć pod płytę 18? Tp jest jakiś standard, czy system do np. drzwi

p.karwacki

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 01 Lutego 2018, 18:20:45 czas Polski »

fyme

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 02 Lutego 2018, 19:35:20 czas Polski »
A utrzyma to w kupie jak tylko skleję??
Zastosowanie łącznika wcale nie wyklucza użycia kołków jeśli obawiasz się o wytrzymałość połączenia. Przepuścisz je po prostu przez profil aluminiowy i obie płyty :)

Offline Pablo_klb

« Odpowiedź #13 dnia: 02 Lutego 2018, 21:07:12 czas Polski »
Zamówiłem formatki.
Drzwi pewnie będę robił na końcu :) także na pewno zdam relację ze składania puzli :)
Skleję na kołki. Ale zrobię najwyżej jakieś dłuższe
Listwa mi do niczego nie będzie pasować bo likwiduje wszystko co wygląda jak aluminium... a szukanie czarnych łączników graniczy z cudem tak jak z uchwytami - chcesz to sobie zamów na wymiar anodowane... i zapłać więcej niż za drzwi z systemem.. :)

Także za drzwi zabiorę się pewnie najszybciej za 3 tygodnie.. bo jak już ktoś wcześniej z kolegów napisał za lekkim liftingiem kuchni kryje się kucie glazury (bo czerwona i nie będzie pasować), przebudowa sufitu bo trzeba przedłużyć cokół dookoła, bo jak zrobię zabudowę pod sufit to znikną kinkiety... a to tamto, siamto... ale kto ma żonę ten wie :P

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #14 dnia: 02 Lutego 2018, 21:21:58 czas Polski »
graniczy z cudem tak jak z uchwytami -

coś takiego

https://uchwyty-inside.pl/uchwyt-wpuszczany-15203z09000-stare-zloto-1341.html

Podobne dałem u siebie ale z drewna - można bejcować