26 Kwietnia 2026, 05:24:23 czas Polski

Autor Wątek: Pomóżcie coś wybrać?  (Przeczytany 9608 razy)

Offline noprofi_semi

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • Gwóźdź wystaje, chwytaj za młotek.
  • View Gallery
Odp: Pomóżcie coś wybrać?
« Odpowiedź #15 dnia: 06 Lutego 2018, 14:00:45 czas Polski »
Kolego zdecyduj się dokładnie co chcesz. Piszesz o budżecie 650 a pokazujesz frezarkę za 300zł. Ta za 300 będzie działać owszem sam mam chińskie klekoty 3 i działają... Ale to co któryś z kolegów zaproponował powyżej ta krawędziówka Makity myślę, że sprosta  napewno twoim wymaganiom i nie zawiedziesz. Mało tego możesz z czasem kupić i szynę makity i prowadnicę do szyny i tak dalej. Cena super więc poco błądzić i szukać czegoś co koledzy z większym doświadczeniem już dawno odkryli. Pozdrawiam

Offline spideermaan

« Odpowiedź #16 dnia: 06 Lutego 2018, 15:58:06 czas Polski »
nie ale kosztuje 300 zł powystawowa a gwarancji dostane niby 10 dni rozruchowej plus paragon Jak myślicie warto to kupić?

Offline stachmiesz

• Hero Member
  • Ocena +0/-0
  • Lajf is brutal end ful of zasadzkas
  • View Gallery
« Odpowiedź #17 dnia: 06 Lutego 2018, 16:27:16 czas Polski »
Mało używasz? Kup nową, będzie na lata i pewna

Offline spideermaan

« Odpowiedź #18 dnia: 06 Lutego 2018, 17:14:19 czas Polski »
Ktoś mi powiedział że ten erbauer  jest to to samo co jcb 2100, więc po o przepłacać, ta erbauer jest powystawowa czyli tylko ktoś mógł ją pooglądać. Owszem mam taki budżet a 200 zł w te stronę czy winną to mi bez różnicy ale, musze dużo kupić, zmienić dach na garażu i go lekko podwyższyć, potem zrobić elektrykę otynkować itp, to są duże koszta jak na 19 latka, bardziej wole pracować w metalu niż drewno ale czasami jakąś ławeczkę bym sb zrobił czy zaokrąglił blaty do nowych szafek itp. Szczerze mówiąc to mógłbym kupić dextera z leroy ma walizke itd i na pewno bym jej nie zajechał ale chciałbym mieć coś bardziej dokładnego. Chyba zdecyduje się na JCB 2100. Czy ktoś może ma macalister ukośnicę  z tarczą 254 mm? Wystarczy do domowego użytku?

Offline cumbajszpil

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • Volenti non fit iniuria
  • View Gallery
« Odpowiedź #19 dnia: 06 Lutego 2018, 17:23:51 czas Polski »
Po słowie "czasem" przestałem czytać.
Kup takie narzędzia, które chcesz i są ci potrzebne STALE i teraz.
Na "czasem" przyjdzie czas.
Brzegi można łagodzić na wiele sposobów.

Offline spideermaan

« Odpowiedź #20 dnia: 06 Lutego 2018, 17:38:54 czas Polski »
Mam już dużo narzędzi którymi mógłbym załagodzić krawędź ale nie mam frezarki..

bushmaster

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: 06 Lutego 2018, 18:04:28 czas Polski »
Ukośnica z tarczą 254 mm spokojnie starczy do domowego użytku.

Offline stachmiesz

• Hero Member
  • Ocena +0/-0
  • Lajf is brutal end ful of zasadzkas
  • View Gallery
« Odpowiedź #22 dnia: 06 Lutego 2018, 18:06:23 czas Polski »
Więc powiem Ci tak. Zawsze patrzyłem żeby kupić narzędzie jak najtańsze, bo dom, rodzina, wydatki a kasą nie sr....
W końcu dojrzałem do tego, aby kupić rzadziej jedno, najbardziej potrzebne narzędzie, lecz w miarę dobrej jakości.  Bo kupisz szmelc, i będziesz później zagryzał usta aby nie klnąć.... albo będziesz kombinował jak coś zrobić. Masz dużo pracy przed sobą, więc tym bardziej nie trać kasy na gów.. co później będą leżały. a będą, bo będziesz żygał jak będziesz chciał nimi coś zrobić. Moje zdanie jest takie, jeżeli faktycznie musisz kupić frezarkę (bo jeżeli tylko chcesz mieć, a dasz radę bez niej, to wsadź kasę w inne narzędzie które jest Ci bardziej niezbędne):

- Jeżeli potrzebujesz do cięższej pracy to mt 362 lub jcb ro2100. na jcb masz pięć lat gwarancji. Mt362 to taka mniej profi Makita
- jeżeli do lżejszych prac i krawędzi to makite.

I masz narzędzia na lata
« Ostatnia zmiana: 06 Lutego 2018, 18:08:04 czas Polski wysłana przez stachmiesz »

Offline spideermaan

« Odpowiedź #23 dnia: 06 Lutego 2018, 18:46:59 czas Polski »
Dzięki wielkie, pozbieram hajs poczekam jak będzie w castoramie promocja na ukośnice albo na jcb ro 2100 to wtedy kupie. Jesli nie bd w promocji to kupię najpierw ukośnicę bo sie przyda do budowy garażu. Thx

Offline roki

« Odpowiedź #24 dnia: 08 Lutego 2018, 10:03:47 czas Polski »
stachmieszu masz całkowitą rację ,też się wyleczyłem z taniochy ,każdy obwinia chińczyka za dziadostwo ,ale nie jest jego wina tylko tego który kupuje bo chińczyk pyta się ile chcesz zapłacić i adekwatnie do ceny taki wyprodukuje towar.

Offline spideermaan

« Odpowiedź #25 dnia: 08 Lutego 2018, 15:19:51 czas Polski »
Ja mam trochę taniochy np. Niteotools ale powiem szczerze  to mi wystarcza. Mam multitool'a z biedry i użyłem go raz w ciągu roku i sobie czeka na okazje, ale się przydał. Kupuje lepsze narzędzia których będę używał często albo jeśli zależy mi na dokładności. Mam też młot udarowy z biedronki skułem nim jedynie kawałek cegły żeby zobaczyć jak to działa, ale się przyda.