Formalności dopełnione więc tak na szybko to są trzy sposoby wykonania tego zadania tą samą frezarką.
1. Dorobienie cyrkla - nie musi być drogie i super wykonane, ot kawałek płyty/sklejki, podpórka pod półkę (można zaiwanić z mebli na chwilę

) i albo dokręcamy frezarkę do płyty albo wykorzystujemy pręty prowadnic z zestawu (wg mnie bardziej czasochłonne)
2. Wykorzystujemy do tego zadania pierścień kopiujący. Można w kawałku płyty wywiercić otwornicą czy wiertłem (zależnie od rozmiaru) otwory po czym przyłożyć do obrabianego materiału i za pomocą frezarki z pierścieniem prowadzić frez po wewnętrznym obwodzie wyciętego okręgu.
3. Mocujemy frezarkę pod kawałkiem płyty która będzie służyć za stolik. Dzięki temu zrobimy frezarkę dolnowrzecionowa. Na stole w odpowiedniej odległości (połowa średnicy koła czyli promień ) wiercimy otwory o takiej samej średnicy jak podpórka do półki (ta z mebli) oraz taki sam otwór w obrabianym materiale. Nabijamy materiał na kołek który zamocowany jest w prowizorycznym blacie. Wysuwamy frez ponad stół o kilka mm tak by zagłębił się w materiał po czym obracamy materiałem a frez wycina piękne koła