30 Maja 2026, 04:44:54 czas Polski

Autor Wątek: Frezarka do zrobienia 8cm koła (średnica) i na nim frezów 2cm i 6cm też po kole.  (Przeczytany 9602 razy)

Offline Kobietapracującażadn

Pomóżcie. Kupiłam frezarke gornowrzecionową Bosch 1200pof ale ona z dostawką do robienia kół robi najmniejsze koło o średnicy 18cm. To dla mnie zdecydowanie za dużo. Ma ktoś pomysł jaką inną wybrać? Myślę o gornowrzecionowej. Słyszałam o frezarce cmt10 ale praktycznie nikt o niej nic nie pisze, nie ma filmików w sumie też...takie to dziwne. Myślałam tez o kupnie dremel3000 z dostawką do frezarek gornowrzecionowych bo wtedy byłaby praca jak na frezarce gornowrzecionowej i te małe kółka by się dało zrobić ale z kolei przy innych pracach urządzenie byłoby nieprzydatne i w konsekwencji musialabym kupić jeszcze jedno a to finansowo bezsensu.
Podpowiedzcie co zrobić? :( znacie jakieś urządzenie które umie takie koło 8cm wyciąć elegancko a i przy okazji zrobi na nim frezy po kole jak będę pracować w sklejce? Chcę zrobić palniki do kuchenki dla dzieci. Uparłam się. Chcę też żeby urządzenie nadawało się do innych większych prac ale zależy mi bardzo właśnie na tych kołach.

fyme

• Gość
Odp: Frezarka do zrobienia 8cm koła (średnica) i na nim frezów 2cm i 6cm też po kole.
« Odpowiedź #1 dnia: 03 Lutego 2018, 17:36:05 czas Polski »
Hej, zaraz Cię pogonią do działu "przedstaw się" bo tam powinien znaleźć się Twój pierwszy post a tymczasem podpowiem że nie trzeba zmieniać zakupionej frezarki tylko dokupić/zrobić do niej cyrkiel. Pogadamy więcej jak dopełnisz formalności :)

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
Odp: Frezarka do zrobienia 8cm koła (średnica) i na nim frezów 2cm i 6cm też po kole.
« Odpowiedź #2 dnia: 03 Lutego 2018, 17:44:12 czas Polski »
Zrób sobie przyrząd- cyrkiel podobny jak tu: http://forum.domidrewno.pl/sam'y/cyrkiel/msg740/#msg740
Ma on zakres od 20 do 200 mm.

m_kola

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 03 Lutego 2018, 17:52:53 czas Polski »
Przeczytaj jak już się przedstawisz za radą Fyme ;)

Możesz skołować szablon i później frezować z użyciem tulei kopiującej.
Jeśli chcesz to możesz zrobić mezalians i do tej przystawki dremel kupić np frezarkę Tryton. Będzie pasować a jest dużo tańsza od dremel 3000.
Wydaje mi się że na CMT 10 nie uzyskasz mniejszej średnicy z cyrkla.

« Odpowiedź #4 dnia: 03 Lutego 2018, 18:06:27 czas Polski »
Szczerze mówiąc nie wiem o co chodzi z tymi szablonami. Na Youtube widziałam tylko jak ktoś wykonywał wpust w szafce z wykorzystaniem bolca kupującego i tyle.
O DIY cyrklach widziałam wiele filmików ale nikt nie pokazał jak robi nim małe kółka dlatego nie jestem przekonana czy to znaje egzamin w takim przypadku. Bardzo bym chciała żeby dawało radę bo tego Boscha 1200pof oddałam do sklepu ale nadal go pragnę i pożądam. Naprawdę dobrze mi się nim pracowało.
Myślałam o tym cmt10 bo wygląda na mniejsze urządzenie ale właśnie nie wiem jak z jego dostawką do robienia kół. Jak fabrycznie małe koła on daje radę zrobić. Ktoś ma to urządzenie? Czy jest dobre czy badziew? Bo opinie o frezach czy tarczach tego urządzenia są dobre ale o tym urządzeniu nikt nic nie pisze i mam wrażenie przez to że to jakaś tandeta

fyme

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 03 Lutego 2018, 18:10:31 czas Polski »
Formalności dopełnione więc tak na szybko to są trzy sposoby wykonania tego zadania tą samą frezarką.
1. Dorobienie cyrkla - nie musi być drogie i super wykonane, ot kawałek płyty/sklejki, podpórka pod półkę (można zaiwanić z mebli na chwilę :) ) i albo dokręcamy frezarkę do płyty albo wykorzystujemy pręty prowadnic z zestawu (wg mnie bardziej czasochłonne)

2. Wykorzystujemy do tego zadania pierścień kopiujący. Można w kawałku płyty wywiercić otwornicą czy wiertłem (zależnie od rozmiaru) otwory po czym przyłożyć do obrabianego materiału i za pomocą frezarki z pierścieniem prowadzić frez po wewnętrznym obwodzie wyciętego okręgu.

3. Mocujemy frezarkę pod kawałkiem płyty która będzie służyć za stolik. Dzięki temu zrobimy frezarkę dolnowrzecionowa. Na stole w odpowiedniej odległości (połowa średnicy koła czyli promień ) wiercimy otwory o takiej samej średnicy jak podpórka do półki (ta z mebli) oraz taki sam otwór w obrabianym materiale. Nabijamy materiał na kołek który zamocowany jest w prowizorycznym blacie. Wysuwamy frez ponad stół o kilka mm tak by zagłębił się w materiał po czym obracamy materiałem a frez wycina piękne koła :)

Offline cumbajszpil

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • Volenti non fit iniuria
  • View Gallery
« Odpowiedź #6 dnia: 03 Lutego 2018, 18:22:35 czas Polski »
Przeczytaj jak już się przedstawisz za radą Fyme ;)

Możesz skołować szablon i później frezować z użyciem tulei kopiującej.
Jeśli chcesz to możesz zrobić mezalians i do tej przystawki dremel kupić np frezarkę Tryton. Będzie pasować a jest dużo tańsza od dremel 3000.
Wydaje mi się że na CMT 10 nie uzyskasz mniejszej średnicy z cyrkla.
M&kolaju jaka ta frezarka trytona (TMG170) i jaki stolik dremela (model 335)?
Bedzie do niej pasowak cyrkiel dremela? Kompatybilna?

m_kola

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 03 Lutego 2018, 18:31:19 czas Polski »
Tak. Ja akurat mam starszy model z regulacją obrotów na potencjometrze ale jeden czort.
Z Dremel 335 śmiga idealnie co można zobaczyć w
moim wątku.
Jaki cyrkiel masz na myśli? Bo do tej przystawki z tego co pamiętam to cyrkiel jest dołączony.

Offline swfr

« Odpowiedź #8 dnia: 03 Lutego 2018, 18:38:32 czas Polski »
Na YT  pod hasłem circle router jig znajdziesz masę sprytnych cyrkli. Dla małych i dużych frezarek

np.

Cmt10 to to samo co Makita 3709, Maktec M3700.

Parę osób tutaj ma takie frezarki. Na pewno ktoś się odezwie
« Ostatnia zmiana: 03 Lutego 2018, 18:42:26 czas Polski wysłana przez swfr »

Offline cumbajszpil

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • Volenti non fit iniuria
  • View Gallery
« Odpowiedź #9 dnia: 03 Lutego 2018, 18:50:34 czas Polski »
M&kołaju, Cyrkiel dremel 678 ...

m_kola

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 03 Lutego 2018, 19:11:31 czas Polski »
Skoro 335 pasuje to i cyrkiel będzie pasował :)

« Odpowiedź #11 dnia: 03 Lutego 2018, 20:16:40 czas Polski »
Dzięki wielkie. Wlasnie na zasadzie dolnowrzecionowej to nie chciałam pracować a z kolei 50zl za otwornice o konkretnej średnicy to mnie jakoś nie przekonuje. Uparta jestem. Ma działać jak ja chcę i koniec kropka. Dlatego myślałam.o tym dremlu. Można kupić sam cyrkiel do niego który montuje się bezpośrednio lub można kupić dostawke do frezarek gornowrzecionowych bo tam też są te pręty z blaszką co w każdej frezarce gornowrzecionowej żeby robić kółka a że ja chcę tak w skrócie właśnie gornowrzecionową a nie inną to też zawziełam się i jak nie znajdę jakiegoś fabrycznego rozwiązania to chyba naprawdę będę robić cyrkiel DIY.

« Odpowiedź #12 dnia: 03 Lutego 2018, 20:20:35 czas Polski »
A swoją drogą to potrzebuje opinii i filmików o działaniu tego cmt10. Jestem ciekawa średnicy kół na tym urządzeniu bo nie wiem jak szeroką ma to podstawę.
A tak w ogóle orientujecie się może dlaczego tak mało komentarzy jest o tej firmie? Filmów dosłownie jak na lekarstwo a komentarze to znalazlam praktycznie tylko o frezach ale o frezarkach/trymerach no nic. Ze dwie zmianki i tyle. Czy to jest dobra firma czy tylko się przechwalają że są profesjonalną marką?

« Odpowiedź #13 dnia: 03 Lutego 2018, 20:24:39 czas Polski »
Kupilabym dremla bo rozwiązuje mój problem z kółkami ale boję się że do dużych prac się w ogóle nie będzie nadawał. Miałam w ręku dremel 7750 ale miał tak rozładowany akumulator że tylko mnie rozczarował i teraz troszeczkę się obawiam zakupu. Może bym nawet zaryzykowała gdyby nie fakt że ludzie z Dremel Europę ciągle powtarzają że to urządzenia dedykowane do drobnych prac.

m_kola

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 03 Lutego 2018, 20:38:58 czas Polski »
No taka jest prawda. To nie jest frezarka i z pewnością jej nie zastąpi w większości przypadków. Ale mimo wszystko to jest też bardzo przydatne narzędzie jak dłubiesz w drobnicy.