24 Kwietnia 2026, 19:42:53 czas Polski

Autor Wątek: podstawa do hebelka  (Przeczytany 4178 razy)

Offline wiech50

podstawa do hebelka
« dnia: 04 Lutego 2018, 13:41:27 czas Polski »
Mam nadzieję, że watek wybrałem dobrze. Do heblowania drobnych elementów używam czasami odwróconego hebelka, więc zrobiłem sobie takie mocowanie jak na zdjęciach. Wszystkie materiały z odzysku. Do mocowania hebelka wykorzystałem oryginalne otwory narzędzia. Mocowanie trwa dosłownie chwilę, przełożenie śrub i skręcenie na motylki. Przycisk włącznika blokowany opaską zaciskową, a załączanie włącznikiem z gniazdkiem (moja konstrukcja). Na tym włączniku jest jeszcze regulator obrotów ze starej szlifierki kątowej. Używam włącznika do różnych narzędzi (frezarka pod stolikiem). Reszta "opisu" na fotkach.
Wiesiek

daka

• Gość
Odp: podstawa do hebelka
« Odpowiedź #1 dnia: 04 Lutego 2018, 17:58:27 czas Polski »
Wiechu wiem że masz swoje latka i nie ładnie pouczać starszych :P ale pamiętaj o palcach jak widzę wałek bez osłony to aż mam ciary.

Offline wiech50

Odp: podstawa do hebelka
« Odpowiedź #2 dnia: 04 Lutego 2018, 19:25:11 czas Polski »
Ok. Praktycznie całe życie heblowałem na otwartym wałku. Tak robił mój ojciec i ja też :D Raz tylko oheblowałem kawałek kciuka ale na dużej maszynie, bo mi się zachciało krótki kawałeczek drewna obrobić, a była duża szczelina między wałkiem a stołem podawczym.  Ojciec kilka razy pokaleczył palce ale na krajzedze (pracując na dopingu %). Uważam, że strugarka nie jest bardzo niebezpieczną maszyną. A przy pracy na każdej obrabiarce trzeba myśleć. Pracowałem ~20 lat w przemyśle lotniczym na frezarce, to coś o tym wiem.
Wiesiek