28 Kwietnia 2026, 17:30:26 czas Polski

Autor Wątek: Mała piła formatowa Hammer/ Minimax/ Robland  (Przeczytany 6956 razy)

Offline Ci3pas

Mała piła formatowa Hammer/ Minimax/ Robland
« dnia: 04 Lutego 2018, 22:32:11 czas Polski »
Witam wszystkich,
Prowadzę z Tata firme która na małą skalę produkuje meble na wymiar. Zajmujemy się produkcją kuchni, zabudów, szaf, biur etc... Wszystko robione z płyty meblowej głównie Egger. Wymiary warsztatu póki co są dosyć mocno ogarniczone (pomieszczenie około 5x7 m). Obecnie na stanie mamy pilarke "formatową" Hoolzman ts250FL (poprzedni model ts315). Cchemy wymienić piłe ze względu na to że hoolzman juz nam nie wystarczy (mała dokładność, brak podcinaka, słabe kąty 0-45stopni). Płytę tniemy w hurtowni piła ma służyc do docinania szuflad, cięcia odpadów, wcinania na hdf i innych prac montażowych. Nie tniemy całych formatów ewentualnie pasy ale rzadko. W związku z ogarniczonym miejscem wybór padł na 3 piły:

Hammer K3 Winner Comfort (najmniej mnie przekonuje)
Minimax SC2
Robland E300-1700 (obecny faworyt)

Która z pił bedzie dla nas najlepsza? Jeżeli żadna z podanych to moze jakies inne propozycje? Całkowita szerokość piły od końca wózka równoległego do końca przykładnicy prostopadłej max około 3metrów.
Pozdrawiam liczę na fajną dyskusję :D

p.karwacki

• Gość
Odp: Mała piła formatowa Hammer/ Minimax/ Robland
« Odpowiedź #1 dnia: 04 Lutego 2018, 22:39:21 czas Polski »
Moim zdaniem powinieneś wejść półkę wyżej.

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

Offline Ci3pas

« Odpowiedź #2 dnia: 04 Lutego 2018, 22:56:33 czas Polski »
Co to znaczy półkę wyżej? Możesz podać jakiś konkretny model?

p.karwacki

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 05 Lutego 2018, 07:29:28 czas Polski »
Na przykład
HOLZKRAFT / SCM SC 4 elite 27
Albo któryś z modeli feldera

Offline Ci3pas

« Odpowiedź #4 dnia: 05 Lutego 2018, 07:38:02 czas Polski »
Piła którą Pan proponuje ma szerokość 4.4m a tak jak pisalem musi miec około 3m max. SCM sc4elite to piła pełno wymiarowa na którą nie mam miejsca w warsztacie co ;/. Gdybym miał miejsce brałbym SCM si400 nova.

Offline radi198822@wp.pl

« Odpowiedź #5 dnia: 05 Lutego 2018, 07:43:32 czas Polski »
Nie wiem czy nie za malo miejsca na takie maszyny masz. Ta mniejsza moze zajmie mniej miejsca ale przy wiekszej juz sie z niczym nie ruszysz.

p.karwacki

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 05 Lutego 2018, 07:48:16 czas Polski »
W takim razie niewiele Wam się poprawi w stosunku do tej,  która teraz macie.

Offline stachmiesz

• Hero Member
  • Ocena +0/-0
  • Lajf is brutal end ful of zasadzkas
  • View Gallery
« Odpowiedź #7 dnia: 05 Lutego 2018, 09:58:41 czas Polski »
Witam wszystkich,
Prowadzę z Tata firme która na małą skalę produkuje meble na wymiar. Zajmujemy się produkcją kuchni, zabudów, szaf, biur etc... Wszystko robione z płyty meblowej głównie Egger. Wymiary warsztatu póki co są dosyć mocno ogarniczone (pomieszczenie około 5x7 m).
Fajnie, ale w dziale " przedstaw się" załóż temat, opisz to, dodaj skąd jesteś i jak Ci na imię :)

Ja ze swojej strony podpowiem Ci, że ostatnio też dużo szukałem. Zasięgałem również opinii osoby, która korzystała z scm ( na yt chyba "meble Twojego pomysłu") i zmieniła na feldera.  Przy porównaniu sc2 i hammera, poleciła mi tą drogę drugą pilarkę.
Nie macałem, więc wiem tylko z opinii. Kilka osób na forum ma k3 więc możesz zasięgnąć opinii użytkowników

Aha, szerokość k3wc to 2650mm
« Ostatnia zmiana: 05 Lutego 2018, 10:01:51 czas Polski wysłana przez stachmiesz »

p.karwacki

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 05 Lutego 2018, 17:16:23 czas Polski »
A może używana?
http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=7125806715
Ta wygląda całkiem solidnie i to jest włoszczyzna a nie ryż

Offline Ci3pas

« Odpowiedź #9 dnia: 05 Lutego 2018, 21:28:32 czas Polski »
Wolelibyśmy nową. Cena to nie jest priorytet aczkolwiek lepsi producenci nie maja takich małych odmian ;/

Offline radi198822@wp.pl

« Odpowiedź #10 dnia: 05 Lutego 2018, 21:54:07 czas Polski »
Mialem pomieszczenie 5x5 i chcialem kupic formatowke okazalo sie ze mam za malo miejsca na taki sprzet u siebie. Z reszta i tak sie nie miescilem wiec wynajalem pomieszczenie i kupilem sprzet. A Ty kolego masz tylko 2m szerzej. Ten sprzet na prawde potrzebuje duzo miejsca. Wiec na Waszym miejscu najpierw skupilbym sie na pomieszczeniu a pozniej na maszynie. Zdjecia do obejrzenia- http://forum.domidrewno.pl/hyde-park-did/pomieszczenie-do-oswietlenia/45/

Offline stachmiesz

• Hero Member
  • Ocena +0/-0
  • Lajf is brutal end ful of zasadzkas
  • View Gallery
« Odpowiedź #11 dnia: 05 Lutego 2018, 21:57:48 czas Polski »
Duża maszyna. Ile ma szerokości z przykładnicą?

Offline Ci3pas

« Odpowiedź #12 dnia: 05 Lutego 2018, 22:04:26 czas Polski »
Pomieszczenie bedzie za 2-3lata jest w planach. Wtedy mała pilarka zostanie do mniejszych rzeczy a duza na całe formaty ale nie w tym rzecz na dzień dzisiejszy. A czy Robland naprawde tak słabo wypada? Pila wydaje sie masywna i ma duzo zalet: podcuinak na oddziellnym agregacie, odciag z przesłoną górną, wózek na pręcie stalowym i wydaje sie masywna producent deklaruje 450kg nawet jesli jest tam 100kg betonu to i tak duzo jak na tak małą piłę. Szerokość całkowita 2960mm.

Offline radi198822@wp.pl

« Odpowiedź #13 dnia: 05 Lutego 2018, 22:11:31 czas Polski »
To Felder k915 z wozkiem 2,8m. Pila od sciany do przykladnicy na wozku zajmuje ok 3,5m. Po wysunieciu przykladnicy jeszcze wiecej. Tam gdzie sa zdjecia tez sa podane wymiary pomieszczen. Z tego co wiem to robland ma kłopotliwy pochyl pily poniewaz jest na sworzniach. Co do doradztwa w sprawie maszyn to polecam firme Pilfor.

p.karwacki

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 05 Lutego 2018, 22:12:00 czas Polski »
Robland ma pochył na swożniach a nie na łukach przez co przenosi większe drgania. Dodatkowo agregat jest spawany a nie odlewany z żeliwa. Nie jest to najsolidniejsza konstrukcja. Jest tańszy od konkurencji, czyli przyoszczędzono na materiale.