01 Maja 2026, 17:12:14 czas Polski

Autor Wątek: Olejowanie desek  (Przeczytany 3027 razy)

Offline mlody

Olejowanie desek
« dnia: 06 Lutego 2018, 21:33:59 czas Polski »
Często można się spotkać z tematem olejowania desek ale jak wiadomo każdy swój jakiś ulubiony sprawdzony środek (jeżeli można to tak nazwać). Jakie środki używacie do olejowania np blatu w kuchni a jakie np do zwykłej deski do krojenia. Ostatnio pokusiłem się na próbę o zaolejowanie dębowej deski do krojenia olejem kokosowym.

meridox

• Gość
Odp: Olejowanie desek
« Odpowiedź #1 dnia: 07 Lutego 2018, 14:34:21 czas Polski »
jak zrobiłeś wzór? malowany czy wypalany ? :)

Ja kiedyś też używałem oleju kokosowego  ale często trzeba było odświeżać, teraz ostatnio odkryłem olej dedykowany do desek do krojenia dostępny w IKEA i powiem że dla mnie rewelacja :) ale sposobów jest wiele, nie którzy wcale nie zabezpieczają, można olejem lnianym (ale bardzo długo schnie) można jadalnymi , opcji jest kilka.
Jak chcesz ten mój zobaczyć to tu na filmiku masz go
&t

krzysiek

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 07 Lutego 2018, 15:36:22 czas Polski »
można olejem lnianym (ale bardzo długo schnie) można jadalnymi

Nie pisz takich rzeczy bo wprowadzasz ludzi w błąd. Olej lniany jest jednym z najszybciej schnących olejów.

Offline look_as

« Odpowiedź #3 dnia: 07 Lutego 2018, 19:32:49 czas Polski »
od kilku lat wykonuje deski do krojenia, serwowania. Wszystkie impregnuje olejem lnianym.
Dwa razu zanurzeniowo w odstępie 24 godzin i na koniec warstwa podgrzanej mieszaniny oleju lnianego z woskiem pszczelim. Umazaną tym specyfikiem deskę zostawiam na kolejne 24 godziny. Potem jeszcze podgrzewam ją opalarką, aby wosk ponownie roztopić i żeby jeszcze trochę wsiąknęło i na koniec poleruje czystą szmatką frotową. Na jakiś czas starcza. Potem tylko zmuszam właścicieli aby jak najczęściej nasączali deskę samym olejem lnianym i to z obu stron.

Offline mlody

« Odpowiedź #4 dnia: 07 Lutego 2018, 20:26:03 czas Polski »
Wzór był wypalony za pomocą laseru.

meridox

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 08 Lutego 2018, 00:02:29 czas Polski »
Fajnie wygląda ten wzór :) nie miałem jeszcze w rękach nic  wypalanego laserem więc takie głupie pytanie ;) głęboko w drewno wnika laser ? bo jak się deska porysuje to szlifowanie by się przydało i jestem ciekaw czy nie wytrze się ten wzór ?

można olejem lnianym (ale bardzo długo schnie) można jadalnymi

Nie pisz takich rzeczy bo wprowadzasz ludzi w błąd. Olej lniany jest jednym z najszybciej schnących olejów.

to jest bardzo ciekawe co mówisz bo oleje spożywcze np. kokosowy czy ryżowy itp gdy zastosujesz na deske do krojenia to rano robisz deskę i olejujesz po dwóch godzinach dajesz drugą warstwę i popołudniu robisz na niej obiad a olejem lnianym przez tydzień będziesz bił kotlety na taborecie bo deska dalej schnie ;)

krzysiek

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 08 Lutego 2018, 12:46:40 czas Polski »
Po primo :
- olej lniany to też olej spożywczy
secundo :
- olej kokosowy jest olejem nie schnącym , przy czym co innego wsiąkanie oleju a co innego schnięcie
tertio :
- raczej bym nie zjadł kotletów bitych na desce nasączonej olejem kokosowym , bardzo szybko jełczenie i capi "jak małpie z
  ucha", no ale "kuchnie świata" różne aromaty i smaki posiadają.
Reasumując : albo w niewłaściwy sposób nanosisz olej lniany albo ( może jakiś 1% pewności ) piszesz o czymś czego nigdy nie robiłeś.
 ;)

Offline mlody

« Odpowiedź #7 dnia: 08 Lutego 2018, 16:56:21 czas Polski »
Nie jest wypalane głęboko i faktycznie przy próbie szlifowania może się okazać że wzorek zniknie. Ale laser ma też możliwość wypalenia na wylot na zdjęciu po lewej stronie wypalony wzór w deseczce o grubości 6mm a po prawej sklejka 4mm. Sorki za jakość zdjęć.