10 Maja 2026, 01:47:35 czas Polski

Autor Wątek: Bosch GSR 12V-15 FC Flex Set  (Przeczytany 4746 razy)

Offline MiKo

Bosch GSR 12V-15 FC Flex Set
« dnia: 08 Lutego 2018, 20:19:06 czas Polski »
Rozważam zakup małej i poręcznej wkrętarki, głównie do kręcenia wkrętów. Pytanie mam do was, czy używa/posiada ktoś z was lub miał styczność przy pracy z wkrętarką Bosch GSR 12V-15 FC Flex Set?

Chodzi mi głównie o jakość i trwałość uchwytów i  systemu ich wymiany, czy coś się nie zacina od kurzu, nie łapie luzów lub mogło by być lepiej wykonane?
Jak z trwałością aku w Boschu?

Uprzedzam, że Metabo PowerMaxx mniej mnie interesuje ale też biorę pod uwagę.

« Ostatnia zmiana: 08 Lutego 2018, 20:22:20 czas Polski wysłana przez MiKo »

Offline Sebastian.P

Odp: Bosch GSR 12V-15 FC Flex Set
« Odpowiedź #1 dnia: 08 Lutego 2018, 21:52:33 czas Polski »
Ja mam dość krótko ten zestaw i jak na moje amatorskie potrzeby spisuje się świetnie. Najczęściej wykorzystuje uchwyt klasyczny i na bity, w klasycznym wiertło a w drugim zamontowany bit. Przepinanie uchwytów jest bardzo szybkie, nic się nie zacina. O narzędzia staram się dbać więc w jakimś wielkim kurzu nie leżą, ale taki zwyczajny podczas pracy nie jest dla nich groźny, po pracy zawsze czyszczę sprzęt.
Akumulatory, tu nie mam porównania, ale korzystam również z multitoola i na aku od wkrętarki da się nim popracować całkiem długo, więc według mnie są ok. W razie czego zawsze możesz kupić większe, max to chyba 6Ah.

Offline MiKo

« Odpowiedź #2 dnia: 09 Lutego 2018, 11:56:59 czas Polski »
Dzięki za odpowiedź.

Offline Narzędzia Bosch

« Odpowiedź #3 dnia: 12 Marca 2018, 10:17:18 czas Polski »
MiKo, zaletą tej wiertarko-wkrętarki jest jej kompaktowy rozmiar (krótki korpus o dł. 132 mm) i lekkość (bez akumulatora waży tylko 0,6 kg). Została wyposażona w system Bosch FlexiClick z magnetycznym uchwytem do końcówek wkręcających, wymiennego uchwytu wiertarskiego lub do wkręcania blisko krawędzi. Uchwyt do wkręcania blisko krawędzi można zamontować w 16 różnych pozycjach. GSR 12V-15 FC nadaje się do różnych prac, a jej wytrzymałość zależy od tego, jak o nią dbamy i w jaki sposób ją eksploatujemy.
Warto pamiętać, że po rejestracji narzędzia Bosch objęte są 3-letnią gwarancją.

Offline tommies

« Odpowiedź #4 dnia: 12 Marca 2018, 10:44:36 czas Polski »
Też mam ten zestaw, ale dość krótko. Największa zaleta, to ustawianie głowić do trudno dostępnych miejsc. Właściwie tylko dla tej funkcjonalności ją kupiłem. W pozostałych kwestiach nie odbiega od podobnych wkrętarek.
Jak ktoś nie potrzebuje tego typu głowic do prac amatorskich a wystarczy mu zdejmowana głowica wiertarska, to zwykły Parkside PBSA 12 A1/12V z systemem Spinle Lock niewiele ustępuje temu Boschowi a jest nawet mniejsza i jakby bardziej poręczna - porównywałem bezpośrednio przy pracy.

Offline MiKo

« Odpowiedź #5 dnia: 12 Marca 2018, 19:46:41 czas Polski »
Dzięki Panowie, kupiłem jednak Metabo. Bosch ma fajne te przystawki ale jakoś źle mi w ręce leżał, gdyby nie ten chwyt to bym go kupił.