28 Kwietnia 2026, 21:02:12 czas Polski

Autor Wątek: Strugarko grubościówka STILER DTM260 vs. wyrowniarko grubościówka WINTER AD260  (Przeczytany 3699 razy)

Offline jherba

Czy komukolwiek znajome sa powyższe maszyny? Co o nich sądzicie? Mam nadzieję, że nie jest to produkcja państwa środka tylko coś bardziej trwałego.
Mnóstwo wątków w tych tematach przejrzałem i tuż przed zakupem utknąłem, bo: jakość, moc, aluminiowe blaty, krzywe noże, itp... itd....

Według Was, Cormak PT250, Winter czy STILER.

Chciałbym mieć maszynę na początek do zastosowań amatorskich lecz później z możliwością wykorzystanie na szerszą skalę.

Wiem, temat jak rzeka ale kto jak nie specjaliści są w stanie doradzić.

Budżet 3000 - 5000 peelenów

sgt_raffie

• Gość
Odp: Strugarko grubościówka STILER DTM260 vs. wyrowniarko grubościówka WINTER AD260
« Odpowiedź #1 dnia: 14 Lutego 2018, 16:07:29 czas Polski »
Mam nadzieję, że nie jest to produkcja państwa środka
Cos mi sie wydaje, ze plonne Twe nadzieje...to jest wszystko to samo z lekkimi zmianami kosmetycznymi i innymi literkami w nazwie..

Offline Sławek...

Odp: Strugarko grubościówka STILER DTM260 vs. wyrowniarko grubościówka WINTER AD260
« Odpowiedź #2 dnia: 16 Czerwca 2018, 00:08:23 czas Polski »
Mam niestety Cormaka 250 - generalnie ładnie opakowane gówno. Krzywe blaty bez możliwości regulacji. Żałuję, że wydałem na to kasę i nie wiem co mam z tym klamotem zrobić. Jak można wpaść na tak idiotyczny pomysł żeby blaty nie miały regulacji poza jakąś jedną nakrętką na mimośrodzie, która jak mniemam wprowadza jakieś naprężenia do blatu (chamsko wygina blat) co daje jakiś milimetr regulacji. Po prostu dno. Jak widzę na filmikach, że chłopaki dłubią na chińskich marketówkach to teraz żałuję, że też nie poszedłem tą drogą. Zostało by mi prawie 2k PLN na inne wydatki a tak mam pusto w kieszeni i złom w warsztacie.

Offline RobRob

« Odpowiedź #3 dnia: 16 Czerwca 2018, 12:25:48 czas Polski »
Jak na gwarancji to bym zwrócił

Offline JarekO

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +26/-4
  • Centrum dowodzenia
  • View Gallery
    • Domidrewno.pl
« Odpowiedź #4 dnia: 16 Czerwca 2018, 19:59:56 czas Polski »
No takie są początki :( Daj znać jak rozwiązałeś problem.
----------------------------------------
Pozdrawiam
Jarek

Offline Sławek...

« Odpowiedź #5 dnia: 20 Czerwca 2018, 00:06:50 czas Polski »
Doczytałem, że można powybijać PIN-y i wtedy zdolności regulacyjne znacząco rosną. Tak właśnie zrobiłem - PINy u mnie wychodzą bez żadnego problemu. Rzeczywiście po ich wyjęciu można ustawiać stoły w dość dużym zakresie. Cóż z tego, skoro stoły w jakiś magiczny sposób same się rozregulowują. Ustawiłem je, jak mi się wydaje, bardzo dokładnie z pomocą liniału i szczelinomierza (przy okazji okazało się, że nie są idealnie proste, są złódkowane w osi podłużnej , krzywizna rzędu 0,2 mm). Po ustawieniu dokręciłem wszystkie możliwe śruby blokujące (aż dwie) i zrobiłem próbę na desce. Od razu wydało mi się dziwne, że deska nie była obrabiana na całej długości a tylko na początku, przyłożyłem liniał a tu niespodzianka - stoły znowu nie są w jednej płaszczyźnie. Wyregulowałem po raz kolejny i znowu powtórka z rozrywki. Nie mam pojęcia o co tutaj chodzi. Najlepsze jest to, że zdarzało się, że stoły były pokrzywione, otworzyłem je w pozycję grubościówki, popukałem w nie i nagle wróciły co dobrego położenia. To jest jakaś pi..rzona loteria, jutro jeszcze podejmę wyzwanie, ale już mi się pomysły kończą i cierpliwość. Jak można sprzedawać takie złomy i to za tyle kasy (gdyby to gówno kosztowało poniżej 1000 PLN to bym się z tym jakoś pogodził)

Offline JarekO

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +26/-4
  • Centrum dowodzenia
  • View Gallery
    • Domidrewno.pl
« Odpowiedź #6 dnia: 20 Czerwca 2018, 08:08:39 czas Polski »
Przechodziłem to już z grubościówko-wyrówniarką przy pierwszych moich maszynach. Ustawiałem idealnie, a po przezbrojeniu maszyny masz znowu kaszanę :( Wtedy się poddałem i sprzedałem 2 starsze maszyny, starczyło na małego Hammera ;)
----------------------------------------
Pozdrawiam
Jarek

Offline Sławek...

« Odpowiedź #7 dnia: 20 Czerwca 2018, 11:14:57 czas Polski »
czyli sugerujesz, że ten typ tak ma? ;) znasz jakieś miejsca gdzie można kupić jakieś (najlepiej używane) Hamery? Ja jestem typowym amatorem więc myślę, że nic lepszego nie jest mi potrzebne, byle tylko dało się na tym obrobić raz na jakiś czas kilka listewek