18 Maja 2026, 22:53:50 czas Polski

Autor Wątek: Szafa  (Przeczytany 4220 razy)

Offline dzimi123

Szafa
« dnia: 15 Lutego 2018, 12:57:34 czas Polski »
Witam

Mam do  zrobienia szafę w przedpokoju ok 3,5 m długości wys ok. 2,5m, drzwi klasyczne otwierane/skrzydłowe. Z lewej strony i z tyłu  szafy jest ściana. Szafa będzie do samego sufitu wykonana z płyty MDF 18mm i Mam kilka pytań :

1. Czy drzwi lepiej zrobić od podłogi do sufitu tak jak w zał.1. czy lepie schowane w korpus szafy jak w zał.w 2 a Może z widocznym cokołem i do samej góry? Dużo jest rozwiązań ale pytam bo co innego w teorii a co innego z doświadczenia wynika.

2. Czy górny wieniec ma być z całej płyty czy tylko trawersy jak np. w szafkach dolnych od zabudowy kuchni?

3. Z racji długości 3,5 m to Dolny Wieniec szafy musi się składać z dwóch części tak? Np po 1,75m? Tak duże szafy robi się też na nóżkach regulowanych? Czy Boki do samej podłogi?

4. Czy na plecy szafy dawać płytę hdf?

5. Szafę po skręceniu mocować do ściany? Czy jeśli jest do sufitu nie ma takiej potrzeby?

Dziękuję z góry za każdą podpowiedź

p.karwacki

• Gość
Odp: Szafa
« Odpowiedź #1 dnia: 15 Lutego 2018, 16:16:29 czas Polski »
Ja bym robił jako osobne pudła na nóżkach, więc cokół. Skladasz Na ziemi, stawiasz do pionu, wkładasz druga część nóżki, ponosisz do sufitu. Przy takiej konstrukcji nie ma potrzeby mocowania do ściany. Plecy z hdf jak najbardziej. Drzwi nakładane, łatwiej uregulować.

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

Offline dzimi123

« Odpowiedź #2 dnia: 15 Lutego 2018, 19:15:25 czas Polski »
Dziękuję p.karwacki

Czyli Docelowo robię taką szafę jak na zał.3. Będą 4 pudełka po ok 90 cm z cokołem 10cm i 2 x drzwi w każdym.

Mam jeszcze takie pytanie co to za zaślepki w zal.4? Czy tam są wkręcone wkręty? Ale po co? Co mogą łączyć? 

Kiedy stosować taką blendę/listwę jak w zał.5? Pytam bo w szafie z zał. 3 nie ma takiej i nie ma problemu z otwieraniem drzwi mimo ze są bardzo blisko ściany.

Offline stachmiesz

• Hero Member
  • Ocena +0/-0
  • Lajf is brutal end ful of zasadzkas
  • View Gallery
« Odpowiedź #3 dnia: 15 Lutego 2018, 20:17:11 czas Polski »
Blenda może być tylko w celu maskowania krzywizny ściany.  można zgadywać.

p.karwacki

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 15 Lutego 2018, 20:37:15 czas Polski »
Te zaślepki są pewno od ślepego cokołu. Blendę przy ścianie jest konieczna jak masz szuflady wewnętrzne i uchwyt na drzwiach, żeby otworzyły się na co najmniej 90*. Nóżki przykręć tak, aby zachodziły pod boki, nigdy na samym dnie.
Jeśli dasz przegrodę, pod nią też daj nóżki.

Offline dzimi123

« Odpowiedź #5 dnia: 15 Lutego 2018, 21:10:41 czas Polski »
a co to jest ślepy cokół? Wujek Google nic nie mówi :-\

Blendę przy ścianie jest konieczna jak masz szuflady wewnętrzne i uchwyt na drzwiach, żeby otworzyły się na co najmniej 90*.

Ale jeśli przykręcę dodatkową płytę od strony zawiasów jak na zal.4 wtedy nie ma konieczności montowania takiej blendy, tak?

Nóżki już zorientowałem się jak montować, jest postęp :) Przegroda będzie w jednym korpusie na całej wysokości, dziękuję za każde rady.

p.karwacki

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 15 Lutego 2018, 21:15:17 czas Polski »
Żeby nie kręcić śrub od widocznej strony, z tylu dokręcone jest druga płyta i dopiero ona jest zamocowane do mebla.

Offline dzimi123

« Odpowiedź #7 dnia: 17 Lutego 2018, 19:22:46 czas Polski »
  Panowie szafa będzie mieć fronty lakierowne białe a co z bokiem szafy tam gdzie jest widoczny? Znaczy wiem bo też ma być lakierowany jak fronty ale jaka jest praktyka jego montażu? Dokrecamy od wewnątrz do boku płyty korpusu? Czy zamiawy lakierowny i montujemy zamiast zwykłej płyty z której jest korpus? I to samo z cokołem  jak jest widoczny to też ma być lakierowany?

p.karwacki

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 17 Lutego 2018, 19:43:33 czas Polski »
I tak i tak może być. Odkręcić lakierowany jako dodatkowy najłatwiej. Tylko pamiętaj o zlicowaniu z frontami. Jak potrafisz i masz czym, możesz dokołkować, zlamelkować bez ślepego boku. Zależy też z której strony szafa jest bardziej widoczna.

Offline dzimi123

« Odpowiedź #9 dnia: 18 Lutego 2018, 18:03:57 czas Polski »
To raczej dokrece🙂 bo bardzo nie wiem jak zrobić,,dokolkowanie i lamelowanie bez ślepego cokolu"

A jaka jest praktyka w zabudowie kuchni? Czy widoczne boki, dolne wience szafek wiszących tez maja być wykonane z takiego samego materiały co fronty? Np jak fronty sa białe lakierowane to widoczne boki i wience moga być z płyty laminowanej bialej gładkiej czy też lakierowane?

Offline dzimi123

« Odpowiedź #10 dnia: 28 Lutego 2018, 18:13:03 czas Polski »
Panowie czy robią drzwi do szafy lakierowane tafla,frezowane na wysokość 2550mm? Czy na takiej długości nic się nie wygina/odkształca?

Offline stachmiesz

• Hero Member
  • Ocena +0/-0
  • Lajf is brutal end ful of zasadzkas
  • View Gallery
« Odpowiedź #11 dnia: 28 Lutego 2018, 19:23:00 czas Polski »
Mam u siebie takie wysokie drzwi w szafie z płyty gładkiej, ale założone są listwy wykańczające/uchwyty z profila alu po całej wysokości

p.karwacki

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 28 Lutego 2018, 19:36:23 czas Polski »
Bez problemu. Tylko odpowiednia ilość zawiasów. Myślę że 5szt.

[regulamin!!!]

Offline dzimi123

« Odpowiedź #13 dnia: 28 Lutego 2018, 21:40:37 czas Polski »
założone są listwy wykańczające/uchwyty z profila alu po całej wysokości

Mogę prosić fotki jak to wygląda? Widoczne są te listwy od zewnątrz?

p.karwacki

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 28 Lutego 2018, 21:55:54 czas Polski »
Mam u siebie takie wysokie drzwi w szafie z płyty gładkiej, ale założone są listwy wykańczające/uchwyty z profila alu po całej wysokości
A nie jest to czasem szafą przesuwna?
Tu masz  szafę otwierana z drzwiami 2500x550mm

[regulamin!!!]