02 Maja 2026, 16:46:04 czas Polski

Autor Wątek: Szafa przesuwna  (Przeczytany 3263 razy)

Offline woody1

Szafa przesuwna
« dnia: 26 Lutego 2018, 19:43:39 czas Polski »
Moje pierwsze zapytanie.

Wiem, że temat wałkowany już tyle razy, ale potrzebuję usystematyzowania:)

Dotychczas zrobiłem jedną taką szafę w pełnej zabudowie. Teraz chcę zrobić bez pleców (jako, że jest to ściana zewnętrzna i głównie chodzi o to, żeby była dobra wentylacja). Niestety sufit jest krzywy i mam do Was prośbę o poradę.

1. Czy zrobić listwy przymykowe przyklejone do ścian, ale jak montować wtedy tor górny - też do paska płyty? Tylko jak go przymocować do krzywego sufitu?

2. Czy zrobić pełne boki i wieniec górny na nich oprzeć (naturalnie będzie on też między nimi podparty)?

Dzięki z góry za odpowiedź:)

Offline Andriu

Odp: Szafa przesuwna
« Odpowiedź #1 dnia: 27 Lutego 2018, 07:46:44 czas Polski »
zrób pełne  boki i na nich oprzyj wieniec  wszystko  tak pod  sufitem może  gdzieś ze 4  cm  poniżej.  do tego wieńca  przykręć tor  górny a  potem  do  wieńca  przykręć  listwe  około  10 cm  i ją trochę dopasuj do  krzywizn. na szerszej desce  mniej będzie widać przycięcie krzywizn.

Offline tomek_88

« Odpowiedź #2 dnia: 27 Lutego 2018, 18:28:28 czas Polski »
Ja miałem okazję robić dwie takie szafy i w pierwszej zrobiłem pełne ściany oraz pełny wieniec górny i dolny i w taką jedna wielką szafę wsadziłem trzy mniejsze płytsze o jakieś 10 cm żeby zrobić miejsce na tor i uchwyty od szuflad. Sprawdziło się to niezle. W drugiej postanowiłem zaoszczędzić trochę materiału i zamiast wiency dałem po dwie blendy 12 cm. O ile w drugiej był w miarę prosty sufit to w pierwszym przypadku również był ugiety. Na razie szafa jest z 10 cm poniżej sufitu i ciągle myślę jak to zamaskować

Offline woody1

« Odpowiedź #3 dnia: 02 Marca 2018, 21:53:59 czas Polski »
dzięki za rozjaśnienie:)
A jak najczęściej robicie oświetlenie? wewnątrz? na zewnątrz? LEDY? Oczka?
Bo to kolejna sprawa, która mnie nurtuje...

Offline pajewski

« Odpowiedź #4 dnia: 05 Marca 2018, 19:01:18 czas Polski »
Oświetlenie zdecydowanie ledowe. Przede wszystkim jest bezpieczne, bo nie grzeje się. Poza tym jeśli zrobisz wewnątrz listwę ledową nie musisz wiercić w półkach bądź co bądź sporych otworów na oczka (ok. 50.0 mm).

Offline woody1

« Odpowiedź #5 dnia: 25 Marca 2018, 19:33:39 czas Polski »
okazało się, że szafa będzie jednak na drugiej ścianie, która jest w skosie - dotychczas robiłem szafy w oparciu o multiomegę Laguny. Ma ona przewidziany system sloping do skosów, ale tam wszystkie wyliczenia oparte są na założeniu 4 drzwi, a ja mam do wykonania 5.

Jak przerobić te wyliczenia?

W instrukcji jest podane, że szerokość drzwi = (szerokość wnęki + 120)/4

Z tego wynika, że zakładka między drzwiami jest 40 mm, więc mogę założyć, że w przypadku 5 drzwi to:

szerokość drzwi = (szerokość wnęki+160)/5

Dobrze rozumuję?

Offline woody1

« Odpowiedź #6 dnia: 25 Marca 2018, 20:26:21 czas Polski »
Nie umiem jeszcze edytować posta. Mam jeszcze pytania techniczne - jakie przyjmujecie luzy montażowe - pomierzyłem miejsce gdzie ma być szafa i ile odjąć z szerokości (3 cm?) a ile z wysokości (chcę zastosować nóżki o regulacji 85-120 mm) - 3 cm?