07 Maja 2026, 10:02:13 czas Polski

Autor Wątek: Obrzeże ABS/PCV + Mirror Gloss Kronospan Pomoc  (Przeczytany 7430 razy)

Offline Pablo_klb

Obrzeże ABS/PCV + Mirror Gloss Kronospan Pomoc
« dnia: 01 Marca 2018, 12:28:35 czas Polski »
Montuje swoją kuchnię, tak jak pisałem fronty zamówiłem z Mirror Glossa (czarny połysk)
Pytanie mam odnośnie obrzeży, a właściwie ich wykończenia
Formatki były oklejone w hurtowni.
Po montażu na miejscu, zrywam folię zabezpieczającą z frontu i obrzeża. Ale na krawędzi łączenia pozostaje... COŚ....
Myślałem że to jakieś resztki kleju... nie da się tego zmyć.
Przy zrywaniu folii zauważyłem, że to ta folia z płyty, tak jakby wlazła - wtopiła- nie wiem jak to jeszcze nazwać pod obrzeże.
Efekt jest taki że dookoła frontu po krawędzi mam ślad jak po kleju..

Czym to wyczyścić? Jak to usunąć? Nie mogę na to patrzeć!! Jedyny sposób na dziś dla mnie to drapanie paznokciem, czy jakiś tydzień po 12/h Ale i tak nie da się tego usunąć całkiem
Przy kolorowych lub białych nie byłoby tego widać. Ale przy czarnym...

MChObi

• Gość
Odp: Obrzeże ABS/PCV + Mirror Gloss Kronospan Pomoc
« Odpowiedź #1 dnia: 01 Marca 2018, 12:43:02 czas Polski »
Jeśli to klej to spróbuj kupić (cena 20-50 pln ) kółko do usuwania kleju  , dostaniesz to w każdej lakierni samochodowej . zakładasz na wiertarkę i brzegiem usuwa pozostałości po klejach , masach , naklejkach . Sprawdź tylko w mało widocznym miejscu jak to będzie sie sprawowało .

Offline Pablo_klb

« Odpowiedź #2 dnia: 01 Marca 2018, 13:00:32 czas Polski »
No właśnie wydaje mi się, że to nie klej. Próbowałem to przemyć zmywaczem do paznokci, bez rezultatu.
Idzie to tylko zdrapać paznokciem, ale się ciągnie... i idealnie wyczyścić się nie da
To tak jakby w miejscu stuku płyty i obrzeża był 1mm folii (tej ochronnej płyty)
Był wątek jak ktoś zastanawiał się nad frontami właśnie z Mirror Glossa albo lakierowanymi - pisaliście, że różnie firmy obrabiają, albo czasem wcale.
Też się wahałem na tymi dwiema wersjami, padło na Mirror Gloss
Mam w domu jakieś byle jakie  komody, półki z neta też w połysku, i nigdy takich cyrków nie miałem.
Obrzeże jest fazowane frezem, więc z obrzeża folia to nie jest.
Wkurzony jestem... bo ładnie mi ta kuchnia wychodzi tylko te g...a na frontach... wrrrrr  >:(

fyme

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 01 Marca 2018, 13:25:39 czas Polski »
Ja zamawiałem mirror gloss oklejany tyle że biały i hurtownia wywiązała się wzorowo. Żadnych śladów po czymkolwiek. Pewnie efekt finalny zależy od precyzji maszyny posiadanej w hurtowni.

Offline Pablo_klb

« Odpowiedź #4 dnia: 01 Marca 2018, 13:40:16 czas Polski »
i od koloru frontu
Na białym czy jakimś jasnym nie widać pewnie śladu po folii
Na czarnym widać wszystko
Choć tu maszyny pewnie odegrały rolę.. swoją drogą to największa i najstarsza hurtownia w okolicy więc oczekiwałem wzorowej roboty

Nie mniej jednak, może ktoś miał podobny przypadek i sobie z nim poradził???

A cenowo żadna różnica pomiędzy tymi a lakierowanymi. Robiłem wycenę lakierowanych z frezem i były tańsze.
Bo do Mirror Glossa musiałem dać uchwyty i łącznie wyszło 400 zł więcej.
Ale nie chciałem palców na czarnym froncie, bo przy otwieraniu za frezy chcąc nie chcąc łapiemy paluchami i kciukiem i zostają odciski

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #5 dnia: 01 Marca 2018, 14:16:39 czas Polski »
największa i najstarsza hurtownia w okolicy więc oczekiwałem wzorowej roboty

To o niczym nie świadczy.
Ja jak zamawiam akryle to bezpośrednio z firmy która je produkuje a nie z hurtowni. Wystarczy, że polerka końcowa jest brudna od kleju i już masz równiutki pasek kilku mm po całej długości przepięknie rozsmarowanego i wypolerowanego kleju.
Na płytach to nie robi wrażenia ale na akrylach jak widzisz już tak. Możliwe, że mają słabo ustawione cykliny i kompensują to polerkami. Tak się wtedy dzieje.
Samo sie nie zrobi ale mogłoby sie samo wnosić.

Offline Krzysiek_Ełk

« Odpowiedź #6 dnia: 01 Marca 2018, 14:21:08 czas Polski »
Nóż w rękę i do dzieła. Zdrapujesz ciągnąc w swoją stronę. Jak oklejałem akryl to robiłem w ten sposób tylko przed ściągnięciem folii z powierzchni formatki. Zadna chemia czy polerowanie itp. bo zostawisz ślady. Wiadomo, uwaga, żeby nie porysować.

przemek77

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 01 Marca 2018, 14:34:30 czas Polski »
Jeśli nie masz w tym wprawy, to oddaj to na reklamację. W razie jak oni to zarysują to ich problem. Ty w razie uszkodzenia dostaniesz  po kieszeni.

Offline Andriu

« Odpowiedź #8 dnia: 02 Marca 2018, 08:34:37 czas Polski »
nie chcę cię straszyć ale  mirror gloss z kronospanu to zwykła wiórówka . w jednej kuchni to miałem  i  bardzo szybko płyty pęczniały. co do czyszczenia to  spróbuj taki specyfik jak absorfen  . u mnie na  palisandrze też coś takiego  było i schodziło ale uważaj   nie za mokrą  szmatką  aby  nie wypaliło  kleju pod  okleiną  krawędzi. ja  bym  oddał to  hurtowni, skoro  kupiłeś coś w połysku  to takiej ramki klejowatej nie powinno być, niech oni się  martwią.
lepiej  było kupić akryl. wydaje mi się  że to  najlepsza  opcja na  fronty   w  kolorach . jeszcze nie miałem reklamacji że się  rysuje. a lakier to zawsze coś, a  to mirko ryski, a to odpadające  jakiś kropeczki,  a  to  lekkie  przeszlifowanie  na  krawędzi, a  to  pękający  tylny listek przy uchwytach frezowanych.

mefjuu

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 02 Marca 2018, 08:48:52 czas Polski »
Andriu, ale minusem frontów akrylowych jest chyba uboga paleta kolorów? Nie znam się, więc pytam. Widziałem kiedyś katalog i najatrakcyjniejszy był kolor biały :D

Offline Andriu

« Odpowiedź #10 dnia: 02 Marca 2018, 10:29:50 czas Polski »
no tak ale  jak chcesz  czarny to  w każdej  ofercie   jest, natomiast  wylakierownie czarnego  frontu w połysku  to nie lada wyzwanie. Swego czasu montowałem fronty kronospanu  hpl  high gloss na zielonej płycie  wiórowej i było spoko, tylko najgorsze co było  to demontaż  folii zabezpieczającej.  pamiętam  taką szafę gdzie  we dwóch darliśmy  folię  przez  2  godziny

Offline Pablo_klb

« Odpowiedź #11 dnia: 02 Marca 2018, 10:54:20 czas Polski »
Tak to wygląda jak na zdjęciach.
Sam już nie wiem czy to resztki kleju czy folii...
Hurtownie mam 700 m od domu, ale nie dam rady wszystkiego wpakować do auta, po drugie większość frontów już zamontowałem, więc nie wiem co powiedzą, a po drugie raczej na pewno się porysują jeśli miałbym je gdzieś zawieść.

O puchnięcie jakoś się specjalnie nie boję. Nie mam wilgoci w domu, w sezonie podłogówka. Rozbierałem meble które były tam z 5 lat i nie widziałem niczego niepokojącego. Teraz pójdą do garażu :)

Same fronty wyglądają ok, tylko te krawędzie

fyme

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 02 Marca 2018, 11:06:16 czas Polski »
Rany, ktoś ci ewidentnie zje....ł oklejanie.

Offline Pablo_klb

« Odpowiedź #13 dnia: 02 Marca 2018, 11:35:31 czas Polski »
Napisałem do nich maila ze zdjęciami.
Zobaczymy co mi powiedzą

Offline Andriu

« Odpowiedź #14 dnia: 02 Marca 2018, 14:40:25 czas Polski »
toż to  klej rozciapkany ja bym  to oddał, swoją drogą wczoraj mi  hurtownia  przywiozła zamówienie,  i wygląda  że okleina nie dochodzi do płyty, jakby  klei zgęstniał  zanim  go docisnęło, paskudnie wygląda,  ale to tylko korpus  , ale na frontach bym nie przepuścił