Naogladalem sie maniakow porzadku na youtubie, ktorzy zachwycaja sie kaizen foam i wykladaja nia szuflady, walizki i co tylko sie da. Wyglada to mniej wiecej tak:

W rezultacie ja tez sie napalilem i wymyslilem, ze znajde honorowe miejsce dla swoich narzedzi. Po chwili okazalo sie jednak, ze dostepnosc tej pianki w Polsce jest mocno ograniczona, a cena tezmalo korzystna (wg amazonu ok 80zl za arkusz 600x420 grubosc 30mm).
Zaczalem wiec szukac alternatywy (tanszej i dostepniejszej). W sukurs przyszlo oczywiscie allegro. Znalazlem tam pianke polietylenowa i zdecydowalem sie z nia sprobowac. Odtatecznie kupilem po jednym arkuszu grubosci 35 i 40mm i rozmiarze 1200x1000 i cenie odpopwiednio 28 i 31 zl.
Dla zainteresowanych dwa linki do sklepu, z ktorych skorzystalem:
Zobacz ofertę: Pianka polietylenowa PE 35mm (1,00m x 1,20m)
http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=7139538168Zobacz ofertę: Pianka polietylenowa PE 40mm (1,00m x 1,20m)
http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=7150555636Pianka przyszla z przygodami (kurier postanowil wrzucicja przez plot do ogrodka, nikogo o tym nie informujac:). Na szczescie towar okazal sie nieuszkodzony.
Jako, ze dzis temperatura w warsztacie nie sprzyjala pracy (-10st C), to wzialem sie za porzadkowanie szuflad.
Pianka w calosci wyglada tak:

Trzeba ja oczywiscie dociac do wewnetrznego wymiaru szuflady. Nie ma z tym najmniejszego problemu. Mozna uzyc noza, ale znacznie prosciej jest uzyc pily stolowej lub ukosnicy.
Po zwymiarowaniu pianka przybiera ksztalt szuflady:

Nastepnie przechodzimy do rozmieszczenia narzedzi, coby sybrac optymalne ulozenie. Moze to wygladac tak:

Nastepnie trzeba odrysowac ksztalt narzedzi - najlepiej jakims markerem:

Potem troche wycinanek - ja uzylem waskiego noza z lamanym ostrzem. Sprawdzil sie doskonale. Zajecie jest dosc zmudne bo wydlubywanie pianki nie jest takie proste. Utrudnienia wynikaja z malej ilosci warstw i mocnego sklejenia kolejnych warstw. Nie jest to jednak jakis wielki problem.

W ramach wykonczenia podtanowilem jeszcze zrobic miejsca na palce, majace na celu ulatwienie wyjmowania. Ciezko jest ladnie wyciac luki, wiec postanowilem je wytopic. Uzylem opalarki, ktora podgrzalem miedziane kolanko. Sprawdza sie super. Pianka sie swietnie topi i blyskawicznie zastyga.

Efekt koncowy mnie bardzo zadowala. W koncy wiadomo gdzie jest miejsce dla poszczegolnych narzedzi:)