26 Kwietnia 2026, 00:31:22 czas Polski

Autor Wątek: frez zaokrąglający do frezarki górnowrzecionowej bosch 1200 POF  (Przeczytany 4732 razy)

Offline Kobietapracującażadn

frez zaokrąglający do frezarki górnowrzecionowej bosch 1200 POF
« dnia: 07 Marca 2018, 18:13:03 czas Polski »
cześć. wreszcie zdecydowałam, kupuję frezarkę boscha. pytanie tylko czy ma to znaczenie jakiej firmy frez kupię? Czy ma sens wydawanie ponad 100zł na frez zaokrąglający jeśli użyję go może z 10razy w życiu? (o ile nagle nie zmienię zawodu hahaha)
A może są jakieś inne firmy warte uwagi których frez zaokrąglający byłby tańszy a wcale nie gorszy? bo uprzedzam, dziadostwa nie znoszę i wiem że na sprzęcie nie warto oszczędzać. także pytam i proszę o poradę doświadczonych. dziękuję :)

fyme

• Gość
Odp: frez zaokrąglający do frezarki górnowrzecionowej bosch 1200 POF
« Odpowiedź #1 dnia: 07 Marca 2018, 18:25:08 czas Polski »
Polecam frezy Luna. Tańsze od choćby CMT a jakościowo dobre.

p.karwacki

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 07 Marca 2018, 19:36:12 czas Polski »
Globus też jest nie najgorszy.

[regulamin!!!]

« Odpowiedź #3 dnia: 07 Marca 2018, 19:44:07 czas Polski »
Bardzo wam dziękuję. Zobaczę co te firmy mają w ofercie.

Offline carpenter

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • Najprościej - najtrudniej.
  • View Gallery
« Odpowiedź #4 dnia: 07 Marca 2018, 19:49:03 czas Polski »
W jakim materiale chcesz frezować ?

« Odpowiedź #5 dnia: 08 Marca 2018, 11:57:34 czas Polski »
W sklejce głównie dlatego szukam z węglików spiekanych tylko ciężko coś wybrać. Bosch ma 1 taki frez i już. Globus i Luna widzę że mają sporo propozycji i aż ciężko się zdecydować :) muszę przemyśleć który wybrać. Wiem co chce osiągnąć i to mój punkt zaczepienia ;) chce robić frez z zaokrąglenie bez tego prostokątnego dziubka dekoracyjnego. Ma być samo zaokrąglenie i już. Materiał w którym będę pracować nie będzie miał więcej jak 22mm a zwykle będzie ok 12-16mm.

Offline raven

« Odpowiedź #6 dnia: 08 Marca 2018, 13:56:05 czas Polski »
Zobacz frezy Wolfcrafta. Mają noże z węglików.

Offline carpenter

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • Najprościej - najtrudniej.
  • View Gallery
« Odpowiedź #7 dnia: 08 Marca 2018, 16:53:15 czas Polski »
Jeśli będzie rzadko używany to wystarczy nawet taki z Juli za 20 złotych.
Sam używam frezów z kompletu Parkside i w zupełności wystarcza.

Offline Nol

« Odpowiedź #8 dnia: 08 Marca 2018, 18:47:12 czas Polski »
Carpenter dobrze pisze :-) jeśli użyjesz frez niewiele razy i ew. straty z możliwego przypalenia lub wyrwania materiału nie są wielokrotnie większe niż koszt dobrego frezu, to szkoda pieniędzy... Jula czy Castorama wystarczy.

« Odpowiedź #9 dnia: 08 Marca 2018, 19:21:27 czas Polski »
Kurcze dajecie mi do myślenia ale to tak jak kupowałam śrubokręty. Kupiłam tanio- pęcherze gwarantowane. Kupiłam drożej- miało to znaczące odzwierciedlenie w użytkowaniu. Kupiłam tanio końcówki do wiertarko-wkretarki- dziadostwo. Kupiłam boschowe z 5razy droższe- ok może nie było szału ale te tańsze już z 10razy bym musiała wymienić.
Mam plan...marzenie życia...klubokawiarnie. A że skarbonka bardziej pusta niż pełna to i trzeba się zabrać do roboty. I taki mam plan. Zacznę od tablic sciennych edukacyjnych, spróbuję zrobić może nawet obrotową, potem zrobię konstrukcje np. Zjeżdżalnie itp. Chcę też zrobić drzwi do szafy którą w zeszlym roku zrobilam. Ma 2.5*3.5metra i jest na całą ścianę. Chcę kupić sklejke na te drzwi i powycinac w niej kształt drzewa, wyfrezowac dziury pomiędzy gałęziami.
To co ma mieć styczność z dziećmi musi być Z chociaż lekkim zaokragleniem żeby było bezpieczniej. Dam radę.zajmie mi to sporo czasu ale mi się nigdzie nie spieszy. Zamierzam spełnić marzenie prędzej czy później a póki co...jutro mam zajęcia bezpłatne pokazowe w zerówce w grupie 25dzieci i juz mam plany na kilka kolejnych zajęć...bezpłatnych. Chcę zobaczyć czy w ogóle ludzie w mojej miejscowości byliby zainteresowani zabieranie dzieci na zajęcia dodatkowe. Gdyby udało mi się tego dowiedzieć i poznać kwoty jakie byliby w stanie przeznaczyć na swoje dzieci to może przestalabym się tak bać że wpakuje się w kłopoty z tą moją głową w chmurach. Tak czy siak obiecalam moim dzieciom że coś dla nich fajnego zrobię a że wiedzą dobrze jaką mają fajną mamę to i długo nie będą czekać :D uparta jestem

fyme

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 08 Marca 2018, 19:48:00 czas Polski »
Czyli potrzebujesz porządnych frezów.
Dla przykładu sklejka 15 mm przejechana frezem R 4.8 Luna.

Pytanie jaki promień zaokrąglenia Cię interesuje.