18 Kwietnia 2026, 13:15:10 czas Polski

Autor Wątek: Mebelki do domku dla lalek  (Przeczytany 12700 razy)

Offline kemot

Odp: Mebelki do domku dla lalek
« Odpowiedź #15 dnia: 09 Marca 2018, 14:33:13 czas Polski »
To też mi chodzi po głowie, tylko chciałem rozpocząć prace z podstawowymi narzędziami, ale tak, piła włosowa jak najbardziej mi chodzi po głowie. Nie wiem czy na początek wydole z budżetem.
Siedzę dziś od rana szukając jakiejś mini piły stołowej coą a'la https://www.gearbest.com/cutting-tools/pp_393549.html?lkid=13017829 Było to testowane na testy.tv i myślę że na moje potrzeby mogłoby się przydać.
Nie potrafię odszukać nic podobnego - może ktoś coś widział? 

Offline Krzysiek1973

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • Początkujący...
  • View Gallery
    • KESS
« Odpowiedź #16 dnia: 09 Marca 2018, 14:42:59 czas Polski »
Jak dużą masz piłe stołową? Jak sobie radziła ze sklejką? Nie "szczypała" jej?

Chyba to jest mój największy problem teraz, znaleźć coś czym mógłbym ciąć małe elementy ( zostaje piła japońska jak to już było pisane ;) )
Piła jest normalnych rozmiarów, marketówka macalister 1500W, mam do niej zrobione sanki i zakupiłem tarczę boscha która jest o klasę lepsza od oryginalnej.
Myślę, że do cięcia małych elementów dobrze się sprawdzi piła taśmowa, ja mam z założoną taśmę modelarską i cięcie jest bardzo dobre.
Pozdrawiam
Krzysiek

meridox

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 09 Marca 2018, 15:11:25 czas Polski »
do robienia małych mebelków sporo modelarzy używa narzędzi proxxon 

np. coś takiego

tylko pamiętaj że apetyt rośnie w miarę jedzenia, dziś mebelki do domku dla lalek a jutro meble do salonu czy ogrodu
« Ostatnia zmiana: 09 Marca 2018, 15:19:44 czas Polski wysłana przez meridox »

Offline kemot

« Odpowiedź #18 dnia: 09 Marca 2018, 17:18:01 czas Polski »
O też fajna sprawa. Coś za dużo tych "zabawek" mi się podoba, trzeba będzie się na coś zdecydować.

Offline _agnieszka_

« Odpowiedź #19 dnia: 09 Marca 2018, 19:00:55 czas Polski »
O też fajna sprawa. Coś za dużo tych "zabawek" mi się podoba, trzeba będzie się na coś zdecydować.
To normalne ;)
Ja już przestałam dawno liczyć sprzęty (chyba, że @aqfa komentuje mój warsztat... :P), najpierw jeszcze było pytanie "gdzie to będziemy trzymać", ale jak @aqfa kupił traka taśmowego (tak, takiego pełnowymiarowego....), to przestałam zawracać sobie głowę drobiazgami - i tak trzeba zbudować na to oddzielny budynek..

Offline gebek

« Odpowiedź #20 dnia: 09 Marca 2018, 21:10:51 czas Polski »
Chciałbym się pobawić przy tworzeniu mebelków dla lalek dla swoich córek.
Fajnie by było jakbyście mogli podpowiedzieć od czego zacząć i jakim materiałów najlepiej użyć.
Czy nie wytaczamy dział przeciw przeciw  musze ?
Wujek google i zabawki dla lalek. np taki link

I tu wystarczą nożyki modelarskie, nożyczki, kleje, pęsety a materiał podstawowy to karton

Offline kemot

« Odpowiedź #21 dnia: 09 Marca 2018, 21:27:36 czas Polski »
Karton zdecydowanie odpada, ma to być coś solidniejszego.

Offline _agnieszka_

« Odpowiedź #22 dnia: 09 Marca 2018, 22:52:34 czas Polski »
Karton zdecydowanie odpada, ma to być coś solidniejszego.
Tektura modelarska grubości kilku (np 3-5) mm jest dość "stabilnym" materiałem, i dość solidnym, ale ja tam wolę drewno ;)
(poza tym na tekturze się tempią narzędzia...)

kozio

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: 10 Marca 2018, 08:40:56 czas Polski »
Drewno, mdf 6.8.10.12mm to dobry materiał

Offline _agnieszka_

« Odpowiedź #24 dnia: 10 Marca 2018, 10:11:05 czas Polski »
Drewno, mdf 6.8.10.12mm to dobry materiał
Dodałabym jeszcze cienką sklejkę ;)
np blat  stolika dla lalek może mieć 6-8mm i być z kawałka drewna (uwzględniając skalę barbie 1:6 daje jakieś 36-48mm, czyli już ładny drewniany blat), ale półki w regale, elementy do toaletki, czy inne "cieńsze" zrobiłabym pewnie ze sklejki 3-4mm, czyli w przeliczeniu 18-24mm - takie "standardowe" by były ;)

Offline _agnieszka_

« Odpowiedź #25 dnia: 10 Marca 2018, 10:26:21 czas Polski »
Z innych materiałów, które mogą się przydać do małych elementów, to jeszcze dodam patyczki do lodów ;)
Zwłaszcza mając nie za dużo sprzętu do obróbki takiej drobnicy - za grosze (paczkę można czasem kupić za 2-3pln), przycinamy ewentualnie wzdłuż, i mamy gotowe "deseczki" do wykorzystania ;)
Wykorzystywałam też opakowania po mandarynkach, teraz na nie sezon, a kawałek "gratisowej" sklejki 2mm bywa przydatny w takich projektach ;)

(mebli dla lalek jeszcze nie robiłam, ale modele swego czasu sklejałam dość konkretnie, a dioramy z czegoś trzeba było robić ;))

Offline przemek_83

« Odpowiedź #26 dnia: 10 Marca 2018, 23:58:17 czas Polski »
Jak już pisałem bardzo wdzięcznym i fajnym materiałem jest też balsa. Prosta obróbka - nożyk, bardzo dobrze się do niej klei fornir i po lakierowaniu wygląda naprawdę fajnie.

Offline kemot

« Odpowiedź #27 dnia: 21 Marca 2018, 12:30:50 czas Polski »
Dobra, jako że zima wróciła (niestety) mam więcej czasu na wybór narzędzi. Parę rzeczy drobnych już zamówiłem, ale teraz pasuje wybrać coś większego. Od ukośnicy ( choć potrzebnej na pewno przy innych projektach) póki co się wstrzymam.
Piła włosowa/wyrzynarka włosowa to teraz jest na tapecie.
Jakich używacie, czy jesteście zadowoleni? Może coś możecie polecić?
Tak jak już pisałem, nie ma to być urządzenie dla wyczynowca więc nie chcę zapłacić za to zbyt dużo.
Jak macie jakieś rady/podpowiedzi to chętnie wysłucham.

takie coś się przewija dość często Wyrzynarka Scheppach SD1600V oraz wyrzynarka Tryton w podobnej cenie- czy na którejś z tych warto skupić się dłużeJ?
« Ostatnia zmiana: 21 Marca 2018, 12:33:46 czas Polski wysłana przez kemot »

Offline Strużyn

« Odpowiedź #28 dnia: 21 Marca 2018, 12:47:26 czas Polski »
Może zainteresuj się mieszadełkami bukowymi do farb. Można je kupić w dużej ilości np 500 sztuk za małe pieniądze. Do mebelków na pewno przydatna rzecz. Można nawet mini klejonki robić. Odpada wtedy kupno mikro grubościówki i heblarki ;). Tutaj losowy przykład:

http://allegro.pl/mieszadelka-drewniane-10-szt-i7148587363.html

Offline kemot

« Odpowiedź #29 dnia: 21 Marca 2018, 13:11:55 czas Polski »
Świetne, dzięki.
Właśnie przeglądam takie "różne różności" jak patyczki do lodów czy inne małe drewniane elementy.
Przy takich operacjach może to być mega potrzebne.