19 Maja 2026, 15:05:35 czas Polski

Autor Wątek: Czy opłaca się ogrzewać dom również drewnem  (Przeczytany 13201 razy)

Offline Paweł B.

Czy opłaca się ogrzewać dom również drewnem
« dnia: 11 Marca 2018, 09:09:25 czas Polski »
Witam serdecznie

Pytanie proste. Czy bardziej opłaca się drewno cxy węgiel . Dodam ze dom z lat 80(końcówka).
Cena węgla za tonę to 700-800zł a drewna (grab) 175zł/mp w walkach. Do tej pory paliło się pół na pół. Rozpalał na węglu a podtrzymywało drewnem. Chyba że silne mrozy to samym węglem . Niestety nigdy nie było liczone ile szło węgla czy drewna, bo jak trzeba było dokupić to się dokupowało.

Czy przy tych cenach węgla i drewna opłaca mi się ogrzewać drewnem?

Chciałbym poznać opinie bardziej doświadczonych kolegów.

Pozdrawiam

Offline Lopi1

Odp: Czy opłaca się ogrzewać dom również drewnem
« Odpowiedź #1 dnia: 11 Marca 2018, 09:20:26 czas Polski »
Palenie drewnem tylko w odpowiednim kotle(zgazowanie itp.), zwykły śmieciuch się do tego nie nadaje. Nawet dobry kominek z rozprowadzeniem ciepła to mała sprawność. Palenie węglem w dobrze docieplonym domu, przy dostępie do gazu,  powoli przestaje być opłacalne. Tona dobrego ekogroszku to już ok. 1000 zł i więcej. Na wschodzie Polski średniej klasy ekogroszek rosyjski kosztuje 950 złotych.

Offline Paweł B.

« Odpowiedź #2 dnia: 11 Marca 2018, 09:43:49 czas Polski »
Piec mam taki: http://www.batgaz.pl/batgaz-n
Z dodatkowym zasypem od góry

Założony na koniec 2017 roku. Powiem szczerze, że po takim samym systemem spalania na tym piecu, dymu jest z 20% w porównaniu do poprzedniego pieca wiec jakaś skuteczność spalania jest. Teraz dym leci przez 5 minut a tak to czyściutko . Kiedyś dym leciał ze 2 godziny a węgiel i drewno cały czas takie same

Offline krzyś48

« Odpowiedź #3 dnia: 11 Marca 2018, 10:17:09 czas Polski »
Czy opłaca się...jest dużo zależności ???
W moim przypadku
-musi mi ktoś przywieźć+cena opału
-jak pocięte to też nie jest tanie
-dlatego biorę w pęczkach(cena zależy od popytu)
-sam tnę,wiec swojej pracy nie liczę(a czasami się trzeba narobić,bo to są odpady,drobne,no i czasami większe opoły)
-trzeba poskładać w przewiewnym miejscu
-drewno musi być suche,inaczej pali się a ciepła ,,niet''
-plusem jest,że można przydasiów naodkładać  :P
-mam taki piec...można nazwać śmieciuchem ::) ale to od nas zależy co i jak palimy tak że ten,tego

-to już drugi tego typu piec u mnie,paliłem drewnem trociną(jak była darmowa)zrębkami
-od niedawna 2-gi sezon testuję palenie węglem,podoba mi się,ale czy taniej to myślę że chyba nie
-zmniejszyłem ruszt za pomocą cegieł szamotowych(mam 3 leżą swobodnie na ruszcie)
-minusem jest że wajcha do rusztowania jest unieruchomiona
-jak palę węglem to wrzucam wiaderko węgla(10l po farbie)a na to grube i cienkie drewno do rozpalania
-Tak... palę już któryś sezon,rozpalając od góry
-ciężko się rozpala,ale mam palnik gazowy i po problemie
-jak palę drewnem,to ładuję pod klapę i także odpalam palnikiem
-tak i tak rozpalam dwa razy,rano i pod wieczór
-musiałbym policzyć ile drewna wchodzi na jeden załadunek do pieca by móc porównać to do węgla
-węgla idzie 2 worki po 25kg na trzy dni
-z takich wewnętrznych pamięciowych wyliczeń, dla mnie się opłaca-ale trzeba mieć czas,miejsce do suszenia drewna i chęci do pracy,o ,,przydasiach'' nie wspomnę ;D :P
- podsumowując,jak bym miał pieniądze,to bym grzał prądem 8)
-ekologicznie i miejsca by było więcej na ,,przy...da...sie'' :P ;D
Czuwaj ;)

Offline Lopi1

« Odpowiedź #4 dnia: 11 Marca 2018, 10:36:48 czas Polski »
Przy nowym domu montaż kotła na paliwa stałe(drewno, węgiel, zrębki, trociny, pellet) to nieporozumienie, chyba, że się paliwo kupuje za półdarmo. Ewentualnie wlasny las, odpadki z wlasnej stolarni. Jak mój kocioł na ekogroszek padnie to montuję kociol na gaz, jak go doprowadzą, lub powietrzną pompę ciepła. A wracając do pytania autora wątku, trzeba by zrobic próbę, przy zimniejszych dniach, raz palimy drewnem, raz węglem, raz mieszamy oba paliwa i liczymy koszty. Warunek, te same temperatury zewnętrzne, wewnętrzne i podobne zużycie cwu.

Offline morosoph

« Odpowiedź #5 dnia: 11 Marca 2018, 11:44:22 czas Polski »
Drewno teoretycznie powinno jednak wyjść troszkę taniej. Ale jest też wiele indywidualnych czynników, które mogą na ten werdykt wpłynąć. Drewno jest bardziej kłopotliwe, trzeba je pociąć, często połupać, poskładać, donosić do domu, nie pomieszać zapasów mokre/suche, no i oczywiście częściej dokładać. Ja już kilka razy w dwu-trzyletnim buku miałem tętniące życiem robale. Z drugiej strony mam przykład domu mojej mamy gdzie kilka lat temu wstawiliśmy nowoczesny kocioł węglowy z podajnikiem na ekogroszek. Koszt oczywiście niemały, włącznie z wymianą wkładu komina. Okazało się poza komfortem tygodniowej bezobsługowej pracy, że koszty zakupu/ilości groszku praktycznie przewyższają dawne - na starym piecu. Pomijając fakt naciągnięcia mamy przez złodziejskich sprzedawców na gównogroszek. Typowy komunistyczny kwadraciak ze starymi żeliwnymi grzejnikami, a problem jest z przegrzewaniem domu w okresach jesienno zimowych, gdy temp. jest troszkę powyżej zera, a w domu temp ok. 25 st i nie można zejść niżej, bo parametry pracy kotła na to nie pozwalają, a podobno to najsłabszy model tej firmy/renomowanej/. I trzeba wietrzyć, co może jest i dobre, ale w sposób ekonomicznie kontrolowany. A w tym przypadku tak nie jest. Innym mankamentem jest ogólna obecna wysoka sprawność kotłów, która źle wpływa na systemy kominowe - spaliny mają niską temp. i następuje efekt oblepiania ścian kominów żrącą "smołą", a jak dojdzie do tego kiepski węgiel robi się masakra. Trochę może nie na temat, ale generalnie ma to niemały wpływ na końcowy efekt finansowy.
Wspomnę tylko wkurzające mnie od zawsze pokrętne podejście rządzących, że pieprzą o ekologii i błękitnym cieple, ale to tylko od nich zależy sytuacja finansowa ludzi i cen "ekosurowca". Każdy by wolał włączyć piecyk na ścianie, ustawić termostat i delektować się ciepłem. Pierdzielą o smogach i globalnym ociepleniu i nas obarczają kosztami, a sami wchodzą w dupę lobbystycznym układom energetycznym na całym świecie. A wystarczyłoby kilka "prostych" uregulowań globalnych, skoro jest taki poważny problem na całym    świecie. No ale na czym by wtedy zarabiali? Tak naprawdę wszystkie ekologiczne systemy przydomowe i większe obarczone są takimi kosztami, zakupu/eksploatacji, a czasami wręcz opodatkowania, że po prostu nie są opłacalne. Najgorsze jest to, że te hipokrytyczne hieny więcej niż doskonale o tym wiedzą i z nas robią za przeproszeniem śmierdzących brudasów.

Offline krzyś48

« Odpowiedź #6 dnia: 11 Marca 2018, 12:58:39 czas Polski »
Typowy komunistyczny kwadraciak ze starymi żeliwnymi grzejnikami, a problem jest z przegrzewaniem domu w okresach jesienno zimowych, gdy temp. jest troszkę powyżej zera, a w domu temp ok. 25 st i nie można zejść niżej, bo parametry pracy kotła na to nie pozwalają, a podobno to najsłabszy model tej firmy/renomowanej/.
To może jakiś zasobnik ciepła,zawór trójdrożny i takie tam...fachowiec hydraulik powinien ogarnąć(w skrócie,na dom idzie ile trzeba,nadwyżka w zasobnik,jak wygasa to z zasobnika na dom)tak to chyba leciało ???
poprawiać można jak kłamię  :P
Wspomnę tylko wkurzające mnie od zawsze pokrętne podejście rządzących, że pieprzą o ekologii i błękitnym cieple,
Od tego momentu do końca zgadzam się z tobą kolego :)
Od siebie dodam,że tą hipokryzję widać w stosunku do gazu,niby taki eko,do pieców na gaz są dotacje  :-\  
a jeżdżąc samochodem na LPG cena jest mniej więcej 2:1 do Pb.
Czy nie powinno być taniej ???
Na koniec ciekawi mnie czy te pomiary pyłu są prowadzone latem,jak drzewa,trawy,pyły itp.fruwają ??? czy to jest nieszkodliwe :-\
O samolotach nie wspomnę
https://www.flightradar24.com/52.62,18.93/6
Toż to tony paliwa są spalane,nie tworzy to wyimaginowanego efektu cieplarnianego ???

Offline terminux

« Odpowiedź #7 dnia: 11 Marca 2018, 14:54:41 czas Polski »
Przy ogrzewaniu paliwami stałymi jest jeszcze jeden problem - na pewno kiedyś nasi władcy wysmarują zakaz palenia tak jak w Krakowie. I nie ważne jakiej klasy masz kocioł czy masz filtry - nie wolno i już (chyba od 2019 w samym Krakowie). Wcześniej czy później ten zakaz rozprzestrzeni się na gminy ościenne a potem resztę Polski i co wtedy? Znowu wymiana kotła? To już chyba lepiej od razu gaz założyć i mieć spokój.

Offline Paweł B.

« Odpowiedź #8 dnia: 11 Marca 2018, 15:19:28 czas Polski »
W temacie nie chodzi o smog i zakazy tylko o to co jest bardziej opłacalne przy podanych cenach drewna i węgla :)

Offline krzyś48

« Odpowiedź #9 dnia: 11 Marca 2018, 16:27:48 czas Polski »
To już chyba lepiej od razu gaz założyć i mieć spokój.

To poziom tlenu zaczną mierzyć i wraz będzie źle ::) :P

Przypomniało mi się ::) oglądałem lub czytałem że kiedyś budowano domy,bloki tak,że uwzględniano położenie miasta,kierunki wiejących wiatrów żeby naturalne przewietrzanie było,żeby trujące chmury nie wisiały nad miastem.
Można powiedzieć że to co się dzieje,co się nam tak łatwo wciska jest skutkiem naszej niewiedzy, braku czasu,żeby pogłębiać wiedzę.
Tu nie na temat,bo o wodzie,ale ile jest wyświetleń ??? a myślę że to jest ciekawe i nie powinno być obce zwykłemu zjadaczowi chleba ;)
https://www.youtube.com/watch?v=X-6b80nEhbI
Kanał tego Pana
https://www.youtube.com/channel/UCmUyPupQ6EFwi_OK8PIpvSw/about

Offline אדם

« Odpowiedź #10 dnia: 11 Marca 2018, 18:51:33 czas Polski »
Palenie drewnem tylko w odpowiednim kotle(zgazowanie itp.)
Taki piec kosztuje z 7 tysięcy złotych . Jego zakup jest nieopłacalny, a większa sprawność   o te kilkanaście procent w stosunku do śmieciucha nie zrekompensuje inwestycje bo wcześniej ten piec padnie :) .
Żywotność kotła zgazowującego to z 7 lat . Śmieciuch wytrzyma 12 lat minimum :)
W śmieciuchu  spalę 11 m3 drewna ,a w zgazowującym 7 m3 to oszczędzę  max. 600 zł w sezonie , czyli koszt zakupu zwróci się po minimum 10 latach....
Najlepsze rozwiązanie to najtańszy śmieciuch oraz zasobnik min.  2000 litrów i palimy w piecu raz dziennie przez 3 godziny,aż do samo wygaśnięcia  . Zalety to zero korozji :), brak łażenia do kotłowni co kilka godzin, stała temperatura  itd.

Ps.
Ja mam u siebie docieplony dom 30 cm warstwą styropianu , okna 3 szybowe , grube mury bo na aż 1,5 maxa :) .
Cieplutko superr , straty energii praktycznie zerowe ...
« Ostatnia zmiana: 11 Marca 2018, 19:12:47 czas Polski wysłana przez אדם »

Offline morosoph

« Odpowiedź #11 dnia: 11 Marca 2018, 20:52:51 czas Polski »
Miałeś na myśli mam nadzieję zasobnik min. 200 l  :D

Offline Lopi1

« Odpowiedź #12 dnia: 11 Marca 2018, 21:16:02 czas Polski »

"Ja mam u siebie docieplony dom 30 cm warstwą styropianu , okna 3 szybowe , grube mury bo na aż 1,5 maxa :) .
Cieplutko superr , straty energii praktycznie zerowe"
Aż się prosi gaz lub prąd ale co kto lubi.

Offline אדם

« Odpowiedź #13 dnia: 11 Marca 2018, 22:15:26 czas Polski »
min. 200 l
Nom miało być bufor 2000 litrów  ,a zasobnik to 150 litrów :)
Aż się prosi gaz lub prąd ale co kto lubi.
Piec wykorzystuje do utylizacji odpadów drzewnych z własnej stolarni ,a sporo się tego naskłada przez rok :)
Jak ludzie przerzucą się na gaz lub prąd  to gwarantuje ci ,że cena gazu , prądu  wzrośnie o 100% i będzie płacz , zgrzytanie zębami :)
« Ostatnia zmiana: 11 Marca 2018, 22:19:38 czas Polski wysłana przez אדם »

Offline krzyś48

« Odpowiedź #14 dnia: 11 Marca 2018, 22:18:08 czas Polski »
Ja mam u siebie docieplony dom 30 cm warstwą styropianu , okna 3 szybowe , grube mury bo na aż 1,5 maxa  .
O mamusiu....daj fotkę bo nie uwierzę :o