26 Kwietnia 2026, 09:58:51 czas Polski

Autor Wątek: Czy opłaca się ogrzewać dom również drewnem  (Przeczytany 13124 razy)

Offline אדם

Odp: Czy opłaca się ogrzewać dom również drewnem
« Odpowiedź #30 dnia: 25 Marca 2018, 01:48:20 czas Polski »
zanik napięcia może spowodować  duże bum
Gdy braknie prądu nie będzie działać, wystarczy mieć  akumulator UPS  z czystą sinusoidą aby utrzymał prąd.
« Ostatnia zmiana: 25 Marca 2018, 01:50:04 czas Polski wysłana przez אדם »

Offline Lopi1

« Odpowiedź #31 dnia: 25 Marca 2018, 08:45:34 czas Polski »
Bum będzie jak instalację zrobi po godzinach znajomy pan Heniek,  który na oczy nie widział norm, przepisów a fach ma w genach.
Zarówno w układzie otwartym czy zamkniętym zastosowane zabezpieczenia muszą gwarantować bezpieczeństwo. Oczywiście ważny jest rozsądek i zwiększona uwaga przy np. węglowych kotlach zasypowych(duża dawka paliwa). Dodatkowe UPSy(jak kolega wyżej zauważył) zmniejszają ryzyko prawie do zera. Nagminne jest np. przy ukladach otwartych zmniejszanie średnic rur bezpieczeństwa, zmniejszanie zbiorników wzbiorczych, sytuowanie ich w miejscach, gdzie mogą zamarznąć lub stosowanie zamkniętych układów przy kotłach zasypowych, które się do tego nie nadają.
Stąd nieszczęścia.

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #32 dnia: 25 Marca 2018, 11:21:49 czas Polski »
stosowanie zamkniętych układów przy kotłach zasypowych, które się do tego nie nadają.

A mogło by to pracować bezpiecznie  przy :

Układ  grawitacyjny , grube średnice  rur , kocioł węglowy małej  mocy nie potrafiący zagotować wody , i wpięty w ten układ kocioł gazowy dwu funkcyjny.
Z racji kotła gazowego naczynie rozszerzające  zamknięte .

Offline tomasko

« Odpowiedź #33 dnia: 25 Marca 2018, 11:43:42 czas Polski »
Witam
Ja za ogrzanie domu 130m2 parter i 1piętro przez zimę idzie zawsze 10m2 drewna i 2 tony węgla koszt niecałe 3 tys.
Dom ocieplony okna plastiki.
Węgiel ma bardzo zły wpływ na żywotność pieca. Im tańszy węgiel tym jest bardziej zasiarczony i to porostu przepala piec :(
Ja dlatego kupuje co około 10 lat nowy piec taki najzwyklejszy do palenia wszystkim...trzeba to wliczyć w koszt ogrzewania :)
Ważne aby wydajność pieca nie była mniejsza jak metraż w domu :)
Mały piecyk z pompą tez ogrzeje duży dom , ale za to ile ciepła wtedy idzie w komin :)

Znajomy zmienił zwykły piec na palenie ekogroszkiem zapłacił coś kolo 10 tys. za wszystko.
Po kilku latach palenia mówił że za palenie ekogroszkiem nie wychodzi taniej , ale jest bardzo czysto i wygodniej. Kupił piec z małym podajnikiem.

« Ostatnia zmiana: 25 Marca 2018, 11:47:57 czas Polski wysłana przez tomasko »
Jak jestem to jestem , a jak mnie nie ma to mnie nie ma.

Offline אדם

« Odpowiedź #34 dnia: 25 Marca 2018, 12:52:40 czas Polski »
Węgiel ma bardzo zły wpływ na żywotność pieca.
Tkliwa gadka marketerów by uzasadnić padające co kilka lat piece z względu na beznadziejnej jakości stal bo się chciało przyoszczędzić.
Dawać  grubszą blachę , o lepszych parametrach i żaden  węgiel mu nie będzie straszny :) 
Im tańszy węgiel tym jest bardziej zasiarczony i to porostu przepala piec
U nas  niektórzy mają piecie zakupione za komuny  . Działają idealnie bo jest gruba blacha spełniające rygorystyczne parametry techniczne .  Nie to co teraz robią z gównolitu .... Cienka blacha to się przepala i to jest jedyny powód .

Ps.
Dziadek zakupił  blachę ocynkowaną 100 metrów i po 10  latach pojawiły się wżery . Taki syf produkują ,a zakupiona w latach 70 blacha ocynkowana do dnia dzisiejszego - deko rdzy :)
« Ostatnia zmiana: 25 Marca 2018, 13:16:03 czas Polski wysłana przez אדם »

Offline tomasko

« Odpowiedź #35 dnia: 25 Marca 2018, 14:16:53 czas Polski »
Tak to prawda z tym co produkują teraz a tym co było robione za czasów komuny :)
Czytałem i widziałem rożne filmy o tym i bardzo dużo urządzeń jest tak produkowanych żeby się zepsuły szybko...to jest udowodnione :(
Jak jestem to jestem , a jak mnie nie ma to mnie nie ma.

kwita

• Gość
« Odpowiedź #36 dnia: 25 Marca 2018, 15:57:47 czas Polski »
To teraz o tym jak działa piec gazowy Junkers. Przy zaniku prądu wyłącza grzanie. Przy braku gazu wyłącza grzanie. Jeśli rozkręcę instalacje i spadnie ciśnienie poniżej żądanego też wyłącza się.  Piec jest tak skonstruowany aby zapewnić bezpieczeństwo w każdych okolicznościach. Mam agregat po to, aby ewentualnie uruchomić piec w przypadku dłuższej awarii sieci energetycznej. Do tego wystarczy mały za kilkaset złotych.

Offline Lopi1

« Odpowiedź #37 dnia: 25 Marca 2018, 20:23:00 czas Polski »
stosowanie zamkniętych układów przy kotłach zasypowych, które się do tego nie nadają.

A mogło by to pracować bezpiecznie  przy :

Układ  grawitacyjny , grube średnice  rur , kocioł węglowy małej  mocy nie potrafiący zagotować wody , i wpięty w ten układ kocioł gazowy dwu funkcyjny.
Z racji kotła gazowego naczynie rozszerzające  zamknięte .

Rozpalasz kocioł zasypowy małej mocy (mało wody w kotle), instalacja grawitacyjna o sporych średnicach, woda w instalacji zimna, dobrą chwilę trwa zanim to ruszy, jest dobry cug, na chwilę wychodzisz z kotłowni, po 10 minutach wywala wodę+pare przez zawór bezpieczeństwa. Temperatura na kotle dobrze ponad 100 stopni.  A co jeśli zawór sìe zakamienił, zawiesił? Przepisy od kilku lat dopuszczaja stosowanie układów zamkniętych do takich kotłow ale z dodatkowymi zabezpieczeniami ( wężownica, wymiennik schladzający). Tu żartów nie ma. Dlatego nawet przy podajnikowych kotłach na ekogroszek, gdzie dawka paliwa na retorcie jest niewielka, są stosowne zabezpieczenia, producenci często dmuchają na zimne i nie dopuszczają do pracy w układach zamknietych.

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #38 dnia: 25 Marca 2018, 21:22:32 czas Polski »
Dzięki za odpowiedź . Chyba że kocioł   na  100% sprawdzony czy jest wstanie zagotować wodę. I do tego zabezpieczenia , bo gazowy kocioł o ile się nie mylę nie może pracować  na otwartym naczyniu rozszerzającym .

Offline Lopi1

« Odpowiedź #39 dnia: 25 Marca 2018, 21:33:02 czas Polski »
Masz rację, wiekszość dostępnych na rynku kotłów gazowych musi (powinna) pracować w ukladzie zamknietym. To często wymóg producenta lub wymagania techniczne. Jeden z nielicznych kotłów gazowych, który może pracować w ukladzie otwartym produkuje firma ACV.

Offline Maciek61

« Odpowiedź #40 dnia: 25 Marca 2018, 21:35:30 czas Polski »
zmniejszają ryzyko prawie do zera
Prawie . Zawsze w takich przypadkach przypominam sobie Dekalog 1  Kieślowskiego

Offline VaugmineJJ

« Odpowiedź #41 dnia: 18 Października 2021, 11:15:28 czas Polski »
Cześć tam, oczywiście, że jest to dobra wartość i że naturalne jest prawdopodobnie nawet bezpieczniejsze, a przynajmniej tak ogrzewam i jestem w porządku.

Offline VaugmineJJ

« Odpowiedź #42 dnia: 18 Października 2021, 11:44:45 czas Polski »
Cześć, szykuję się teraz do remontu i szukam ekipy (jedna osoba nie ma problemu - w skrócie) :) Jest to mały remont, chciałam wymienić podłogę w kuchni i meble (meble już mam, sama je złożę, tylko na podłogę w kuchni nie mam energii, żeby się tym zająć i chciałam kogoś zatrudnić). Na podłodze obecnie jest stary laminat, ale chciałbym go wymienić na winyl z Imello.pl - zakres prac będzie polegał na demontażu starej podłogi, wymianie podkładu i położeniu nowej podłogi. Fajnie by było, gdyby ktoś wiedział jak zainstalować taki winyl, ale myślę, że jest to na tyle proste, że mogę zaufać początkującej osobie ;)