02 Maja 2026, 14:50:50 czas Polski

Autor Wątek: Skrzynie na drzewka  (Przeczytany 8187 razy)

Offline studio tata

Odp: Skrzynie na drzewka
« Odpowiedź #30 dnia: 02 Maja 2014, 08:22:38 czas Polski »
bardzo ladne ,  jaka farbe uzyles na skrzynki ?

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #31 dnia: 02 Maja 2014, 08:38:18 czas Polski »
Fajne skrzynie. Czy te wanienki (wkłady) plastikowe mają w dnie otwory? inaczej podczas deszczu zgromadzi się tam woda.

Offline MarcinW

« Odpowiedź #32 dnia: 02 Maja 2014, 22:27:44 czas Polski »
no to po kolei:

tomekz - nie mogłem cofnąć nóg ze względu na konstrukcje. ścianki mają 25mm i musiałem to wszystko logicznie połączyć na kołki. donice nie mają dna, to tylko obudowa, czyli podpory/nogi są połączone ze ściankami. klienci zażyczyli sobie trzecią sztukę, więc przy okazji zrobię kilka zdjęć dla pokazania jak to wygląda szczegółowo

studio tata - farba to tikkurila everal biała półmat akryl. znalazłem tu na forum info o tym, ze everal jest dobra do drewna. w sklepie dopytałem więcej i pani poleciła akryl półmat jako najlepszą do tego typu zastosowania ze względu na elastyczność powłoki i brak łuszczenia. co do trwałości nie mam doświadczenia, bo użyłem jej pierwszy raz, ale mam nadzieję że się sprawdzi :). jeśli chodzi o pokrycie, to po pierwszej warstwie sporo przebijało, ale po drugiej było już ok. szczyty boków i spody nóg, a więc miejsca najbardziej narażone na kontakt z wilgocią pokryłem 3-krotnie. czas schnięcia jest rewelacyjny - już po 30-40 minutach powierzchnia była sucha w dotyku i nie brudziła rąk przy przestawianiu

amigorg - plastikowe wkłady nie mają obecnie otworów w dnie, ale rozmawiałem z klientami i uzgodniliśmy gdzie mają wykonać otwory. między innymi dlatego dodałem po środku trzecią podporę, żeby można było zrobić kilka otworów w dnie i całość była stabilna.

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #33 dnia: 03 Maja 2014, 08:21:29 czas Polski »
donice nie mają dna,
Tego nie wiedziałem . Jest ładnie :D

można dać trochę wyższe nogi ( wtenczas boki też ) i z ich 1/3 grubości zrobić połączenie  z bokiem na  wczep skośny , a resztę 2/3 podciać na końcach by osiągnąć efekt schowanych nóg :).

Offline studio tata

« Odpowiedź #34 dnia: 03 Maja 2014, 10:13:21 czas Polski »
dzieki Marcin musze te farbe wyprobowac

Offline MarcinW

« Odpowiedź #35 dnia: 03 Maja 2014, 19:41:19 czas Polski »

Offline MarcinW

« Odpowiedź #36 dnia: 05 Maja 2014, 21:23:20 czas Polski »
tomekz - mam nadzieję że te zdjęcia pokazują jak to jest zmontowane
w tej skrzynce zrobiłem jednak mały zonk - pomyliłem głębokości otworów i kołki łączące nie pokryły całości. niestety pozostały otwory, które muszę jakoś zasłonić

Offline wertus23

« Odpowiedź #37 dnia: 20 Lutego 2018, 21:09:08 czas Polski »
@amigorg --> drugie zdjęcie z pierwszego posta  --  jak są łączone poszczególne deseczki do siebie? Na sam klej?
Deseczki mam przygotowane, teraz trzeba to złożyć

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #38 dnia: 20 Lutego 2018, 22:06:46 czas Polski »
Deski klejone na styk klejem poliuretanowym Soudal 66A