10 Maja 2026, 06:42:47 czas Polski

Autor Wątek: Szafka rogowa o podstawie trójkąta różnoramiennego i różnokątnego...  (Przeczytany 4501 razy)

Offline MebLeszek

Szafka rogowa o podstawie trójkąta różnoramiennego i różnokątnego...
« dnia: 12 Marca 2018, 22:25:59 czas Polski »
Witam.
Znajomy poprosił mnie o zrobienie szafki rogowej dwudrzwiowej o podstawie trójkąta. Wszystko jest w załącznikach.
Jak się przegląda katalogi Bluma czy Hetticha apropo zawiasów ujemnych to niestety wszędzie dają boki ścięte pod skosem co też pokazałem w załączniku. Domyślam się, że da się je wykożystać i bez ścinania krawędzi na ukos, tylko jak do tego wyliczyć rozmiar frontów?

Druga sprawa to konstrukcja samej szafki - czy dawać ją do samego rogu czy może ściąć kawałek tył i zrobić to na podstawie rombu? Dolnego wieńca ma nie być bo ma tam wjechać olbrzymi odkurzacz i stać na podłodze - by go nie dzwigać.

Offline MebLeszek

Odp: Szafka rogowa o podstawie trójkąta różnoramiennego i różnokątnego...
« Odpowiedź #1 dnia: 14 Marca 2018, 08:53:20 czas Polski »
Hej nie mówcie, że nikt nie wie jak się za to zabrać. ?

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #2 dnia: 14 Marca 2018, 09:13:37 czas Polski »
ja proponuję ( jeśli  możesz tak zrobić ) by po  obu bokach od frontu dać wąskie boczki (w lini  drzwi) tak byś mógł tam przykręcić zawiasy i dopiero zrobić drzwi.Naturalnie światło ich się automatycznie  zmniejszy (czy wejdzie odkurzacz?)
Boki trójkątów daj z luzem a górę przestaw wobec nich ,byś mógł dopasować do ścian.

Offline SpecPiotr

Szafka rogowa o podstawie trójkąta różnoramiennego i różnokątnego...
« Odpowiedź #3 dnia: 14 Marca 2018, 09:55:26 czas Polski »
Spojrze dokładniej na zawiasy ale na szybko przy tych co podałeś to skróciłbym boki. Wience muszą zostać takie same by zrobić opór dla drzwiczek. Naturalnie same prowadniki zamontować odpowiednio bliżej krawędzi.
I tyle

Ps. Z tego co widzę to nawet nie trzeba znieniać pozycji prowadnika tylko po prosty ściąć bok na równo trzymając się mniejszego wymiaru.
Jedyny problem to większa szczelina od boku ale jak to przy ścianie jest to czemu nie.
« Ostatnia zmiana: 14 Marca 2018, 10:09:29 czas Polski wysłana przez SpecPiotr »
Samo sie nie zrobi ale mogłoby sie samo wnosić.

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #4 dnia: 14 Marca 2018, 10:47:25 czas Polski »
I napisz na którym boku są fronty bo wszędzie inne kąty.
Samo sie nie zrobi ale mogłoby sie samo wnosić.

Offline MebLeszek

« Odpowiedź #5 dnia: 15 Marca 2018, 18:05:02 czas Polski »
ja proponuję ( jeśli  możesz tak zrobić ) by po  obu bokach od frontu dać wąskie boczki
- też nad tym myślałem tylko miałem dylemat jak przymocować je do tych boków?Na lamelki? A może poprostu do półek, tyle że półki musiały by być na stałe. - odkurzacz wjedzie

Boki trójkątów daj z luzem a górę przestaw wobec nich ,byś mógł dopasować do ścian.
- czyli górę dać nakładaną a trójkąt zmniejszyć lub zmienić ich kąt na mniej ostry? To będzie problem by zmieścić ten odkurzacz bo wnętrze jest przeze mnie wymierzone z centymetrowym luzem względem wszystkiego - sprawdzone "konstrukcją" z HDF3, a z kolei szafka musi się kończyć na fugach (kafle na ścianie 250x350)

I napisz na którym boku są fronty bo wszędzie inne kąty.
- na boku 856mm

Z tego co widzę to nawet nie trzeba znieniać pozycji prowadnika tylko po prosty ściąć bok
- też to zauważyłem tylko jak tu wyliczyć wymiar obu drzwiczek? Lewe są -40st czyli drzwi nachodzą 13mm,a  prawe -25st czyli nachodzą 15mm. To co mam policzyć światło + 13+15 - szczelina i całość na 2? czyli (856+28-4)/2 = 880/2 = 440mm?

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #6 dnia: 15 Marca 2018, 18:56:06 czas Polski »
- też nad tym myślałem tylko miałem dylemat jak przymocować je do tych boków?

Do boków na lamelki ,ale dobrze by było wstawić od wewnątrz w tych  narożnikach słupki i do nich mocować ,a w dodatku da to mięso na zamocowanie zawiasy .

Offline MebLeszek

« Odpowiedź #7 dnia: 16 Marca 2018, 14:05:29 czas Polski »
O właśnie. Tego się obawiałem. że trochę mało jak to nazwałeś mięsa. słupki też dobre rozwiązanie. Takie słupki z sosny wystarczą czy z laminatu? a może potrzebne trwalsze"mięso"?

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #8 dnia: 16 Marca 2018, 17:11:00 czas Polski »
Sosna  starczy

Offline MebLeszek

« Odpowiedź #9 dnia: 16 Marca 2018, 19:01:54 czas Polski »
dam propozycję znajomemu i zobaczymy co on na to.