Witam,
Zrażony zakupem taniego strugu, postanowiłem zainwestować w coś z górnej półki. Z racji tego że mam znajomego który mieszka w USA i często bywa w Polsce na pewno zdecyduję się na zakup Lie Nielsena. Jeśli to możliwe, to chciałbym żeby strug był w miarę uniwersalny, tak aby nadawał się do wykańczania powierzchni, finalnego nadawania prostopadłościennego przekroju elementu (po wcześniejszej obróbce strugiem elektrycznym), wyrównywania powierzchni. Obrabiane przeze mnie elementy są z reguły małe lub średnie. Planuję odnowić starą drewnianą podłogę, w związku z czym czeka mnie struganie kilkumetrowych desek.
Zastanawiam się czy lepszym wyborem byłby strug blokowy, czy może z racji tego że jestem laikiem, o niskim kącie natarcia. Z jednej strony strug typu low angle łatwiej ustawić - z drugiej, z tego co wyczytałem, to trudniej się prowadzi aby nie zadzierał materiału. Wydaję mi się że dla moich potrzeb dobrze sprawdziłyby się:
- No. 62 Low Angle Jack Plane
- No. 5 Jack Plane
Będę wdzięczny za pomoc, bo jak już wspomniałem jestem osobą początkującą, a kupując strug za takie pieniądze nie chciałbym się czuć rozczarowany.