12 Czerwca 2026, 00:51:28 czas Polski

Autor Wątek: Balustrada na tarasie  (Przeczytany 2101 razy)

Offline Szymon

Balustrada na tarasie
« dnia: 15 Marca 2018, 22:43:44 czas Polski »
Witam,
w zeszłym roku rozpocząłem budowę zadaszenia na tarasie. Póki co udało się postawić konstrukcje jak na załączonych zdjęciach T1, T2. W najbliższym czasie planuje pokryć deskami całość i położyć papę lub gont.
Następnie w planach jest balustrada jaki i płotek - zgodnie z dołączonymi pdf. Owe elementy chcę wykonać z modrzewiu, żeby mieć spokój na dłuższy czas. Z racji, że jestem amatorem jeszcze nigdy nie pracowałem z tym gatunkiem drewna. Może koledzy podpowiedzą na co zwrócić uwagę, czy modrzew jest wymagający w obróbce.
Konstrukcję najpierw zabezpieczyłem impregnatem bondex wood preserver a następnie przemalowałem lakierobejcą premium wood design. Czy mogę również tymi preparatami pokryć modrzew, czy lepiej zastosować coś innego?
Szymon
If you have no critics you'll likely have no success - X

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +65/-7
  • View Gallery
Odp: Balustrada na tarasie
« Odpowiedź #1 dnia: 15 Marca 2018, 23:14:13 czas Polski »
Zwracam uwagę ,że wszystkie styki (połączenia ) są miejscami pierwszymi do psucia się drewna . Projektuj tak by mieć na uwadze szybkie opuszczenie wody z materiału.
Modrzew jest dobry - wszystkie krawędzie zaokrągli. Sęki nie na słońce ,torebki żywiczne wygrzej opalarką by wypłynęła z nich żywica.

mefjuu

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 15 Marca 2018, 23:28:54 czas Polski »
Wspaniałe wzornictwo na słupach. Podpatrzyłeś, czy sam wymyśliłeś?
Te zanikające pionowe fazy robiłeś pilarką na przechyle 45 st.?

Offline Szymon

« Odpowiedź #3 dnia: 16 Marca 2018, 06:56:03 czas Polski »
Dzięki za radę pokombinuje tak, żeby takich styków było jak najmniej. Jednak łączenie kantówki dolnej z deską z natury ma taki charakter. Torebki żywiczne grzać tak długo aż żywica wypłynie?
A co do sęków w zależności od tego ile ich będzie (jeszcze nie kupiłem drewna) zobaczę czy da się ukryć wszystkie przed słońcem. Bardzo dzięki za te info. A co do impregnacji i lakierowania modrzew jakoś się zabezpiecza.

Mefjuu dzięki za pochwałę. Po części sam. Jak szukałem inspiracji trafiłem na zdjęcie gdzie na słupie taki rowek jest poziomo po obwodzie a z racji, że ja lubię mieć inaczej to zrobiłem taki wzór pod katem 45st w stosunku krawędzi słupa, również po obwodzie. Użyłem do tego prowadzonej po szynie frezarki górnowrzecionowej z frezem V 45 st.

mefjuu

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 16 Marca 2018, 08:34:35 czas Polski »
Te słupy mają 140 mm? To chyba frez o dużej średnicy musiał być, bo wycięcie spore.

Offline Szymon

« Odpowiedź #5 dnia: 16 Marca 2018, 13:56:26 czas Polski »
Cóż za ok, słup ma dokładnie 140x140 mm. A frez nie jest mały ale nie jest aż taki duży, musiałbym zmierzyć  żeby wiedzieć dokładanie, jak będę w domu to sprawdzę

Offline Szymon

« Odpowiedź #6 dnia: 16 Marca 2018, 19:51:15 czas Polski »
Sprawdziłem, frez ma średnice 16 mm