30 Kwietnia 2026, 03:22:33 czas Polski

Autor Wątek: Fornirowany sufit dębowy  (Przeczytany 6178 razy)

przemek77

• Gość
Odp: Fornirowany sufit dębowy
« Odpowiedź #15 dnia: 18 Marca 2018, 15:08:35 czas Polski »
kolego daj sobie spokój z klejeniem forniru na płycie zamontowanej na  suficie ;)Jak zamierzasz ułożyć równo liście względem siebie, dodatkowo dociskając je do płaszczyzny będąc ograniczonym stojąc na drabinie. Później szlif, lakier lub olej. Jeśli tak jak piszesz, nigdy nie fornirowałeś, to spróbuj zafornirować próbkę na stole i tą samą czynność wyobraź sobie robiąc z rękoma nad głową stojąc na drabinie ... cyrk  :D
Ps. Kozio wiór nie pracuję jak drewno, więc szczeliny dylatacyjne nie są potrzebne. Skoro nie stosujesz takiego zabiegu montując kuchnie, to tym bardziej w sypialni nie będzie potrzeby.

Offline komseba

« Odpowiedź #16 dnia: 18 Marca 2018, 20:39:26 czas Polski »
Nie mam pojęcia o fornirowaniu , ale się wypowiem.😁😉
Może by tak przykręcić płyty wiórowe 12 mm do stelażu. Fornir przykleić na sklejkę 4 lub 6 mm i tak dopasowane i poręczne elementy kleić do tej wiórówki na klej montażowy.

p.karwacki

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 18 Marca 2018, 20:42:02 czas Polski »
A może kupić sklejkę szkutniczą i ją przykleić.

[regulamin!!!]

Offline Nol

« Odpowiedź #18 dnia: 18 Marca 2018, 20:55:54 czas Polski »
A takie uchwyty rozważałeś? http://www.robust24.eu/pl/uchwyty-do-listew-przypodlogowych/c006-typ-c5-c6-uchwyt-do-mocowania-paneli-sciennych-i-sufitowych-z-mdf-i-drewna

Generalnie widziałem w necie okucia do montażu takich paneli, ale na stronach producentów, np. https://goo.gl/images/eJJXx7

kozio

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 18 Marca 2018, 22:36:13 czas Polski »
Kozio wiór nie pracuję jak drewno, więc szczeliny dylatacyjne nie są potrzebne.
Przepraszam jeśli się mądrze ale widziałem sufit obłożony wiórem i brzegi byly "zrubione" od tego ze na siebie napierały. Byl to niewielki dom caloroczny. Chyba że jakimś cudem od nowości takie były i ktoś je wcisnąl na siłę.

Offline maxled

« Odpowiedź #20 dnia: 19 Marca 2018, 03:18:16 czas Polski »
A może kupić sklejkę szkutniczą i ją przykleić.

[regulamin!!!]
Hej pomysł extra jak dla mnie. Tylko jak to będzie wyglądało jesli chodzi o słoje ? Nie zgram chyba tego tam jak bym sam fornirowal. Jeśli chodzi o mocowanie to napisałeś kleić :) kleić do profili bezpośrednio ?

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka