Stałem przed tym samym dylematem, w mojej opinii każda z w/w będzie dobry wyborem, aczkolwiek każdy wybór będzie kosztem czegoś.
Wśród wymienionych masz dwie piły z tarczami 216mm, wysokość cięcia max. około 65mm i dwie z tarczami 254mm, wysokość cięcia 90mm. Jeśli to wysokość ma dla Ciebie istotne znaczenie musisz zawęzić wybór do tego przedziału.
Jedna z wymienionych Ryobi ma prowadnice skierowane "do przodu", w przypadku małych pomieszczeń to może być kluczowe rozwiązanie.
Holzman ma silnik przeniesiony na górę i jak przypuszczam wał napędzany jest paskiem co w mojej opinii raz że wpływa na kulturę pracy i żywotność samego silnika, ale w tym rozwiązaniu przede wszystkim dobre jest w mojej opiniii to, że obudowa silnika "nie wisi" nisko nad stolikiem po prawej stronie, przez co można w pełni korzystać z zacisku materiału po tej stronie sotlika, co może być przydatne dla tych osób które nie chcą budować stanowiska dla takiej piły, czy też kupować stojaka z dodatkowymi podpórkami materiału, no i dochodzi oczywiście możliwość pochylania tarczy na tą stronę, co też może mieć dla wykonywania niektórych prac znaczenie.
Metabo będzie chyba miało najdłuższy zakres cięcia, coś 300mm?
Sam osobiście żadnej z wymienionych pił nie mam, do moich celów jak na razie wystarcza mi "pomarańczowa" evolution z tarczą 216mm, którą kupiłem jako używaną za niecałe 300PLN i jestem zadowolony.