21 Kwietnia 2026, 16:34:28 czas Polski

Autor Wątek: Stół stolarski  (Przeczytany 5414 razy)

Offline rush

Stół stolarski
« dnia: 24 Marca 2018, 13:23:33 czas Polski »
Witam,

Przymierzam się do zakupu kilku maszyn do swojego warsztatu i jakiegoś stołu. Na stół mam budżet 1200 zł i w tej cenie znalazłem stół na alledrogo.
http://allegro.pl/stol-stolarski-warsztatowy-drewniany-producent-16-i6699100292.html?reco_id=087111a0-2f5a-11e8-b10e-246e9677f9f8&ars_rule_id=201#thumb/1
Jest też wersja z dwoma imadłami i nawierconymi dziurami w blacie za 1200 zł, której aktualnie niema, ale jako że jest to bezpośredni producent tych stołów, to będą w stanie go wykonać.
Samoróbka wchodzi w grę, jednak chciałbym kupić gotowe imadła, a takich nie mogę nigdzie znaleźć na polskich stronach. Imadła w stole z linku wyglądają całkiem nieźle na pierwszy rzut oka, choć w rzeczywistości ich nie macałem. Może ktoś z forumowiczów ma taki stół?

Nie chciałbym tworzyć osobnych tematów to od razu zapytam też o dobór maszyn, czy trafny:P
Stół pod narzędzia Master Cut 2500
Ukośnica Metabo KGS 216 M
Zagłębiarka Makita SP6000
Wkrętarka Metabo BS 18L
Frezarka Makita M3600 + M3700
Szlifierka Metabo 3125
Jeśli znacie inne modele w podobnej cenie a będą lepsze to proszę o jakieś info. Najbardziej jednak trapi mnie ten stół
Zastanawiam się jeszcze nad wiertarką stołową ale zamierzam na nią przeznaczyć max 600 zł, więc jakiej bym nie kupił to nie będzie to cud techniki:P

Offline draax

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • Jesli wyglada na proste, to jest proste!
  • View Gallery
Odp: Stół stolarski
« Odpowiedź #1 dnia: 24 Marca 2018, 13:38:09 czas Polski »
Ale strugnice to sobie sam zrob - swietny projekt do wykonania wlasnorecznie. Bedziesz mial dopasowana do siebie i do miejsca, ktorym pracujesz.

Imadło czołowe, np: https://www.adriatech.pl/imadla/imadla-stolarskie/3912-york-imadlo-stolarskie-stolowe-czolowe-4-kg-hv515.html

Offline rush

« Odpowiedź #2 dnia: 24 Marca 2018, 13:55:01 czas Polski »
Widziałem to imadło na stronie axminster, ale na polskich nie mogłem znaleźć. Czy ta wersja 4 kg będzie odpowiednia, czy może większe wybrać?

Offline draax

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • Jesli wyglada na proste, to jest proste!
  • View Gallery
« Odpowiedź #3 dnia: 24 Marca 2018, 15:31:37 czas Polski »
Tak naprawde wszystko zalezy od Twojego budzetu - bierzesz najlepsze na jakie mozesz sobie pozwolic. Nie wiemy (i Ty pewnie tez jeszcze w 100% nie wiesz) co bedziesz robil, jakie wymiary desek obrabial - a to warunkuje rozmiar imadla.

Wiec bierz najlepsze / najwieksze na jakie mozesz sobie pozwolic. Z czasem, jesli zapragniesz zmienic, to zmienisz. Nie musisz sie z tym imadlem zenic :)

Offline rush

« Odpowiedź #4 dnia: 24 Marca 2018, 16:41:44 czas Polski »
No racja, już jedną żonę mam :)
Problem w tym, że raczej nie zobaczę tego imadła na oczy dopóki go nie kupię. Sklep nie jest w moich okolicach. Zawsze jest prawo zwrotu albo wymiany.
Podoba mi się stół z tego filmu:

tylko bez tego rowka na środku :)
Ciekawe czy na składach drewna znajdę takie kantówki chyba 100x50 z drewna bukowego albo dębowego, bo sosna to wiadomo wszędzie jest :D

meridox

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 24 Marca 2018, 17:39:53 czas Polski »
no tylko ten stół z filmu i a ten z allegro to zupełnie dwa inne światy  jakby ten z YT był na allegro w wersji z dębu albo buku to by nie kosztował 1200 zł tylko minimum razy 6 :) ale jakbyś kupił materiał i sam robił myślę że z dębu niewiele drożej by Cię wyszło niż te planowane 1200 zł :)