18 Maja 2026, 00:07:27 czas Polski

Autor Wątek: Wyrówniarka  (Przeczytany 40037 razy)

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
Odp: Wyrówniarka
« Odpowiedź #45 dnia: 17 Kwietnia 2014, 17:38:02 czas Polski »
chodzi o drgania,lekka konstrukcja a wielki wał
Dopóki nie uruchomię nie będę wiedział. Cała konstrukcja z silnikiem i podstawą może ważyć 80 - 90 kg. Wszystko  zależy od tego czy wał jest dobrze wyważony, a tego nie wiem.
Tak jak pisałem wcześniej, jeżeli nie wyjdzie, to wrócę do pierwotnej koncepcji wykorzystania wału i silnika z grubościówki 10", którą posiadam. W całej konstrukcji zmieni się tylko osadzenie wału  (mogę dorobić odpowiednie wstawki)  i umiejscowienie silnika.
« Ostatnia zmiana: 17 Kwietnia 2014, 17:42:42 czas Polski wysłana przez amigorg »

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #46 dnia: 17 Kwietnia 2014, 21:30:57 czas Polski »
Witam
Dzisiaj zdjęć nie będzie, a przecież pół dnia pracowałem. Przegrody, dna do skrzyni, montaż elementów osłony ( jak już wszystko zrobiłem, to  Tomek zabił mi ćwieka ), wiercenie otworów do mocowania blatów, przymierzanie, pasowanie itd. A także cięcie, struganie elementów na podstawę. Pracy dużo a do fotografowania prawie nic. Poprawię się ;)

Offline Waldi

• Hero Member
  • Ocena +28/-31
  • Praca człowieka uszlachetnia
  • View Gallery
« Odpowiedź #47 dnia: 17 Kwietnia 2014, 22:47:31 czas Polski »
Ten jeden raz wybaczamy ;D ;)

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #48 dnia: 18 Kwietnia 2014, 05:47:09 czas Polski »
( jak już wszystko zrobiłem, to  Tomek zabił mi ćwieka ),

Bo jesteś za  szybki ;D

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #49 dnia: 18 Kwietnia 2014, 20:58:13 czas Polski »
Witajcie.
Dzisiaj robiłem podstawę pod wyrówniarkę. Wczoraj przycięte i wystrugane kantówki świerkowe o przekroju 100 x 50 mm, przekształcały się w konstrukcję ramową, stanowiącą podstawę pod wyrówniarkę. Musiałem ją wykonać przed ostatecznym montażem blatów wyrówniarki, gdyż wcześniej muszę wykonać mocowanie silnika, a będzie on podwieszony wahadłowo pod skrzynią wyrówniarki posadowionej na podstawie.
Przy okazji przećwiczyłem trzy rodzaje połączeń:
- widlicowe, wykonane przy pomocy piły taśmowej ( pierwszy raz założyłem brzeszczot o szerokości 20 mm - pracuje bez zarzutu, ale przy pierwszym uruchomieniu zapomniałem uregulować prowadniki na szerszy brzeszczot),
- czopowe, czopy wykonałem piłą taśmową , gniazda 60 x26 x 30 mm wykonałem najpierw nawiercając na głębokość 30 mm sękownikami fi 25, a resztę dłutami ( przy okazji sprawdziłem nowe, prezentowe NAREKSy),
- kołkowe, stopy z nogami połączyłem kołkami fi 16, po 2 na nogę.
Całość skleiłem klejem poliuretanowym SOUDAL ( jak ja nie lubię tego mazidła  >:(. )

Podstawa ma wymiary: szer. 1160 mm, głębokość: 355 mm ( stopy mają 450 mm) , wysokość: 500 mm. Do wysokości dojdą jeszcze kółka 100 mm

Offline JarekO

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +26/-4
  • Centrum dowodzenia
  • View Gallery
    • Domidrewno.pl
« Odpowiedź #50 dnia: 18 Kwietnia 2014, 22:19:10 czas Polski »
Taka ciekawostka odnośnie "mazidła"... Ostatnio coś kleiłem Saudalem, za za chwile Titebondem. Różnice na pierwszy rzut oka ;) ... Titebond - zaczyna się pienić parę minut po nałożeniu i zwiększa objętość więcej niż Saudal.

A co do maszyny - masz jakiś dobry liniał wzorcowy i czy sprawdzałeś nim blaty? Jestem ciekaw jak one są proste? Druga sprawa to blaty maszyn są frezowane frezami które nie robią idealnie płaskiego blatu (są takie mikro rowki). Dzięki temu decha się nie przysysa przy przesuwaniu. Zdasz relację jak się na Twoim pracuje :)
----------------------------------------
Pozdrawiam
Jarek

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #51 dnia: 18 Kwietnia 2014, 23:13:09 czas Polski »
Sprawdziłem oba blaty liniałem Wolfcraft, ale pojedyńczo, mają po 64 cm długości i 35,5 cm szerokości - są równe i płaskie we wszystkich kierunkach. Natomiast nie mam liniału dłuższego niż 72 cm, a będę potrzebował do ustawienia obu blatów na raz.
Do prób jeszcze trochę zejdzie. Nie mam jeszcze koła pasowego na silnik i jeszcze sporo pracy przy montażu i ustawianiu, ale relacja będzie prawie on-line (jak dotychczas).

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #52 dnia: 19 Kwietnia 2014, 21:52:09 czas Polski »
Witam.
Jaki dziś dzień każdy "widzi", ale postęp prac musi być. Malowanie impregnatem, ustawianie, regulacja stołu podawczego - w rezultacie trzeba było o 13 mm pogłębić gniazda posadowienia wału tnącego. Była to praca przewidziana, ale dopiero przy właściwym ustawianiu blatu było wiadomo o ile trzeba gniazda pogłębić. Ustawienie blatu odbiorczego wydaje się, że będzie dużo łatwiejsze - będą 4 śruby do regulacji położenia blatu.
No i zdjęcia wyrówniarki ustawionej na podstawie. Śliczności  ;) :) Pozostał jeszcze taki "mały szczególik" - zamocowanie silnika napędowego, wiem jak, tylko te święta.... ;)

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #53 dnia: 20 Kwietnia 2014, 10:12:43 czas Polski »
Pięknie
Ciekawie jak sie sprawdzi odebranie wiórów tym cienkim przewodem ?   

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #54 dnia: 20 Kwietnia 2014, 10:31:55 czas Polski »
Ten wąż fi 50, to atrapa do zdjęcia. Będzie fi 100 mm do cyklonu ( na razie mam za krótki wąż). Będzie też skrzynia na wióry tuż pod wyrówniarką, dopóki nie kupię węża :)

Sylwek

• Gość
« Odpowiedź #55 dnia: 20 Kwietnia 2014, 10:58:56 czas Polski »
Piszesz, że z montujesz kółka 100mm. Gdzie nabywasz kółka do potrzeb warsztatowych (maszyny, szafki etc.?. Czy te z allegro za kilka zł czy może jakieś specjalne?. Czy podasz jakiś namiar. Pozdrawiam

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #56 dnia: 20 Kwietnia 2014, 11:12:49 czas Polski »
Czasami na targu, ale gównie z Castoramy lub Leroy Merlin.

Sylwek

• Gość
« Odpowiedź #57 dnia: 20 Kwietnia 2014, 12:14:49 czas Polski »
Pytam, poniewaz na allegro są nawet za kilka zl, a te marketowe kosztują kilkadziesiąt i nie wiem czy to jakość inna czy co. Dzięki

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #58 dnia: 20 Kwietnia 2014, 14:12:50 czas Polski »
a. Będzie fi 100 mm do cyklonu

Jestem  spokojny :D

Offline Morświn

« Odpowiedź #59 dnia: 20 Kwietnia 2014, 19:24:06 czas Polski »
Ja mam pytanko, czy mógłby Pan podać jakiś dokładniejszy namiar na tą składnicę złomu.Te które odwiedzam mają blachy grube na parę centymetrów a ja poszukuje takiej co ma kilka mm grubości ;).