21 Kwietnia 2026, 04:47:30 czas Polski

Autor Wątek: Parę pytań od nowicjusza  (Przeczytany 4107 razy)

Offline Piechur

Parę pytań od nowicjusza
« dnia: 06 Kwietnia 2018, 15:02:52 czas Polski »
 Jeszcze raz witam wszystkich, jestem w trakcie kupna mieszkania do którego chce zrobić stół. Z stolarstwem nie miałem wcześniej doświadczenia, ale kiedyś musi być ten pierwszy raz  ;D.Na stół a w sumie sam blat bo stelaż będzie metalowy, wybrałem drewno jesionowe, wymiary to plus minus 160-170cm na 100cm. Z narzędzi jakie posiadam to tylko piła tarczowa ręczna i szlifierka oscylacyjna plus młotki, wkrętaki itp, i zbytnio nie ma kasy na zakup jakichś dodatkowych narzędzi.
 A oto kilka pytań:

- Na blat wybrałem drewno jesionowe - powiedz cię mi jak z jego dostępnością? Byłem na jednym składzie drewna i nie mieli. No chyba, że macie pomysł na inne drewno, najchętniej wziął bym orzecha ale trochę szkoda kasy jak by coś nie wyszło.

- Jeśli chodzi o wyrównywanie powierzchni bocznych do klejenia to czy nie obejdzie się bez hebla? Mam tą szlifierkę i myślę czy nie udało by się ją na jakimś grubym papierze wyrównać tych powierzchni.

- Czy powierzchnia od klejenie powinna być gładka czy szorstka, słyszałem obie wersje która jest prawdziwa. Na chłopski rozum klej lepiej by wiązał z powierzchnią nie wygładzoną.

- Dużo się naczytałem jak ludzie przywożą deski do domu/warsztatu i po kilku dniach robią się z nich łódki, śmigła itp. Jak temu zapobiec?

- Na koniec chyba najbardziej nurtujące mnie pytanie. Mam zamiar kleić blat z użyciem kołków, tylko właściwie jakiej potrzeba użyć siły do jego ściśnięcia? Od razu mówię, że nie posiadam zcisków stolarskich a ich kupno odpada ( na takiej długości potrzebował bym ich dość sporo, a to już się robi ładna suma  :( ) ale w grę wchodzą pasy transportowe, dało by się nimi odpowiednio mocno ścisnąć blat?

Trochę się rozpisalem ale takie początki  ::)

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
Odp: Parę pytań od nowicjusza
« Odpowiedź #1 dnia: 06 Kwietnia 2018, 17:10:57 czas Polski »
Powierzchnie muszą do siebie dolegać ( szlifierką  nie  zrobisz) , bo kleju ma być  jak najmniej.
Jak dobrze  spasowane  to nie potrzeba wtedy  dużej siły do ściskania ( pasy  starczą , kliny też )
Za gładka powierzchnia nie  wskazana do  klejenia.

Drewno kup po suszarni i daj gdzieś ostrugać ( zaraz musi być poklejone)

Offline Piechur

« Odpowiedź #2 dnia: 11 Kwietnia 2018, 16:43:29 czas Polski »
« Ostatnia zmiana: 11 Kwietnia 2018, 16:53:48 czas Polski wysłana przez Piechur »

Offline JarekO

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +26/-4
  • Centrum dowodzenia
  • View Gallery
    • Domidrewno.pl
« Odpowiedź #3 dnia: 11 Kwietnia 2018, 23:56:03 czas Polski »

1. klej - kup do twardego, suchego i liściastego ;) Tak zapytaj w sklepie i dostaniesz odpowiedni. Żebyś nie kleił wikolem ;)

2. kołki - pomogą, żeby się klejonka nie rozjechała. Nic więcej one nie mają tam do roboty

3. ściskanie jak tomekz mówi, możesz na kliny robić albo pasami. czym szersze deski będziesz kleić tym większa siła potrzebna żeby je podociskać (bo się nie będą chciały wygiąć :)

Dasz radę :)
----------------------------------------
Pozdrawiam
Jarek

Offline mk_kosa

« Odpowiedź #4 dnia: 12 Kwietnia 2018, 08:30:20 czas Polski »
(..) Żebyś nie kleił wikolem ;) (...)

...a właściwie to dlaczego? przecież nadaje się do suchego, nadaje się do liściastego i do twardego?
pewnie, że są lepsze produkty, ale tak jest z wszystkim

Offline JarekO

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +26/-4
  • Centrum dowodzenia
  • View Gallery
    • Domidrewno.pl
« Odpowiedź #5 dnia: 12 Kwietnia 2018, 08:40:37 czas Polski »
Cyjanoakrylem czy klejem na gorąco też drewno skleisz.

Skoro to ma być mebel i klejonka ma trzymać lata to niech użyje porządnego kleju i będzie miał pewność że spoina nie puści.
----------------------------------------
Pozdrawiam
Jarek

Offline Piechur

« Odpowiedź #6 dnia: 12 Kwietnia 2018, 12:40:31 czas Polski »
 Dzięki za podesłanie filmu :) w jakim celu wykonujemy tą szczelinę w środkowej części (miejsce na klej)? Spokojnie będę używał kleju przeznaczonego do odpowiedniego drewna :)

Offline Piechur

« Odpowiedź #7 dnia: 16 Kwietnia 2018, 00:25:20 czas Polski »
Czym wykończyć blat stołu na którym będą stawiane gorące naczynia, wosk czy bejca + lakier?

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +8/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #8 dnia: 16 Kwietnia 2018, 07:40:14 czas Polski »
Moim zdaniem lakier.

Offline swfr

« Odpowiedź #9 dnia: 16 Kwietnia 2018, 16:11:45 czas Polski »
Wosk odpada. Będą ślady.

Jeśli nie zdecydujesz się na lakier, to olej do blatów.

Offline zamator

« Odpowiedź #10 dnia: 16 Kwietnia 2018, 17:51:11 czas Polski »
jeśli bardzo gorące, to wszytsko zostawi ślady... wiec proponuje podkładki, np. gumowe, pod garnki

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #11 dnia: 16 Kwietnia 2018, 18:04:11 czas Polski »
Piechur
lakier poliuretanowy będzie  dobry

Offline nebutek

• Full Member
  • Ocena +0/-0
  • Co z tego, że krzywe sam se zrobiłem.
  • View Gallery
« Odpowiedź #12 dnia: 19 Kwietnia 2018, 06:27:01 czas Polski »
Z tymi podkładkami też bym uważał. Po latach użytkowania blatów woskowanych, olejowanych i lakierowanych. Stwierdzam, że na stole najlepiej wg. mnie oczywiście sprawdza się lakier. Inne specyfiki niestety nie są tak trwałe na stole codziennie użytkowanym.

Offline zamator

« Odpowiedź #13 dnia: 19 Kwietnia 2018, 07:46:52 czas Polski »
podkładka nie jako zastępstwo wykończenia, ale jako ochronka tymczasowa - dopóki  gary nie ostygną :)

rozgrzany gar zostawi ślady na każdym wykończeniu