28 Kwietnia 2026, 13:20:23 czas Polski

Autor Wątek: ciecie drewna bosch gkt 55 gce jaka tarcza ??  (Przeczytany 4603 razy)

Offline suchy_5

ciecie drewna bosch gkt 55 gce jaka tarcza ??
« dnia: 11 Kwietnia 2018, 22:04:36 czas Polski »
Witam ponownie, chciałbym na wstępie przywitać wszystkich. Chcę swoją zagłębiarką ciąć deski bukowe o grubości 18 mm a nie wiem jaką wybrać tarczę  , wybór jest spory myślałem o boschu ale zdam się na pomoc fachowców pozdrawiam.

Offline komseba

Odp: ciecie drewna bosch gkt 55 gce jaka tarcza ??
« Odpowiedź #1 dnia: 11 Kwietnia 2018, 22:28:00 czas Polski »
Do cięcia tarcicy tarczą o średnicy 165mm używam tej z 24z. Uniwersalnie wzdłuż i w poprzek.
Co do marki to staram się zajechać makite i jak na razie się stawia  ;D. Jestem z niej zadowolony więc innych nie
próbowałem. Pozdrawiam

Offline suchy_5

« Odpowiedź #2 dnia: 12 Kwietnia 2018, 08:28:39 czas Polski »
Będę to dokładnie heblowane deski i już po dokładnym oszlifowaniu czy 24 będą dobre.

Offline Strużyn

« Odpowiedź #3 dnia: 12 Kwietnia 2018, 09:05:11 czas Polski »
Ja kupiłem CMT... chyba też 24 zęby.

Offline komseba

« Odpowiedź #4 dnia: 12 Kwietnia 2018, 11:58:50 czas Polski »
Jeżeli będziesz cioł w poprzek to możesz użyć tej z 48z. Jeżeli wzdłuż to może ci przypalać. :-\
Pamiętaj , że o cięciu bez wyrwań oprócz tarczy decyduje też technika cięcia i listwa prowadząca.
Przy dobrej jakości tarczach , między 24z ,a 48z jest jakaś stówka różnicy .
Wieczorem mogę zrobić próbę na szlifowanym materiale i dodać coś więcej od siebie. :D

Offline suchy_5

« Odpowiedź #5 dnia: 12 Kwietnia 2018, 15:23:31 czas Polski »
Będę wdzięczny za każdą podpowiedź

mefjuu

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 12 Kwietnia 2018, 16:04:41 czas Polski »
Ja zamówiłem właśnie tarczę DeWalt 190 mm 24T do cięcia wzdłuż oraz okazjonalnie w poprzek. Moja obecna tarcza Bosch 48T przypala. Dam Ci znać, gdy dojdzie i przetestuję.
(a używam akurat pilarki na robionej szynie)

Offline zuszeq

« Odpowiedź #7 dnia: 13 Kwietnia 2018, 10:35:49 czas Polski »
Też mam zagłębiarkę Bosch`a i kupiłem komplet tarcz Top Precision Best for Wood
http://www.bosch-pt.com/pl/pl/accocs/Osprz%C4%99t/189014/tarcze-pilarskie-do-pilarek-tarczowych-do-ciec-wglebnych-i-pilarek-tarczowych/
W zestawie była ta 48 zębów i nie chciałem zmieniać szerokości tarczy, żeby nie nacinać gumy przy szynie.
32 zęby w poprzek tnie doskonale, 20 zębów na pełnej głębokości rozcinałem wzdłuż dechy o grubości 8 cm (na dwa razy, z dwóch stron). Czyściutko wzdłuż poszło.

Offline komseba

« Odpowiedź #8 dnia: 13 Kwietnia 2018, 12:05:19 czas Polski »
Zrobiłem test na buku 25 mm. Sprzęt- Makita sp6000j z szyną prowadzącą.
Cięcie w poprzek , najpierw nacinałem na gł. 5mm później całość i lepiej wygląda cięcie 48 niż 24 , niewiele lepiej ,
ale lepiej   :)
Cięcie wzdłuż , 24 jednym cięciem wyszło igła , 48 szło ciężej więc zmieniłem technikę na dwa cięcia i było lepiej ,
ale obawiam się że przy większej ilości cięć zacznie przypalać.
Nie wiem jaki masz budżet , ale bez kompletu tarcz może być problem. Ewentualnie zacznij od 20 lub 24 i zobacz
czy rezultat będzie ci odpowiadał. Chyba , że większość cięć masz w poprzek to wtedy weź tą 48 lub 32.
Osobiście do cięć w poprzek używam ukośnicy z drobnym zębem , dużo łatwiej i szybciej. Pozdrawiam

Offline suchy_5

« Odpowiedź #9 dnia: 15 Kwietnia 2018, 14:19:42 czas Polski »
tak sobie myślę jakbym kupił tarczę 24 zęby a w posiadaniu mam makitę 3710 to brzegi mógłbym lekko liznąć frezem co wy na to ?

Offline komseba

« Odpowiedź #10 dnia: 15 Kwietnia 2018, 18:09:28 czas Polski »
Spróbuj, zobaczysz czy i ile musisz materiał fazować. Jeżeli efekt będzie ci odpowiadał to dobrze , jeżeli nie to
pomyślisz co dalej :)

Offline suchy_5

« Odpowiedź #11 dnia: 07 Maja 2018, 20:15:47 czas Polski »
dokonałem zakupu tarczy makita 24 zęby jest git, tylko nie wiem czy dobrze zadecydowałem bo zamiast desek bukowych na łóżko kupiłem deski świerkowe ponieważ jest trochę innych  wydatków  . Chciałem taniej ale nie wiem czy to była dobra decyzja ??

Offline komseba

« Odpowiedź #12 dnia: 07 Maja 2018, 21:58:09 czas Polski »
Mięciutki świerk na mięciutkie łóżko. ;)
Odpowiednie przekroje materiału, rozsądna konstrukcja, solidne wykonanie i wytrzyma niejedną zabawę łóżkową,
bitwę na poduszki czy cóś. ;) :D