18 Kwietnia 2026, 08:10:24 czas Polski

Autor Wątek: SketchUp - warstwy  (Przeczytany 9077 razy)

Offline konar

• Jr. Member
  • **
  • Ocena +1/-0
  • [ www.fb.com/michal.konarski ]
  • View Gallery
    • Fotograf Ślubny Końskie - Sylwia i Michał Konarscy
SketchUp - warstwy
« dnia: 10 Kwietnia 2014, 00:19:58 czas Polski »
Witam. Pytanie może banalne ale nie mogę znaleźć wytłumaczenia, dlaczego w tym pliku:

> https://dl.dropboxusercontent.com/u/32358533/warstwy.skp (SU v8)

klikając w palecie Warstwy na "ptaszka" przy nazwie "walec" nie mogę jej wyłączyć? Sześcian mogę ukryć a walca nie.

Dziękuję za podpowiedź.

Offline JarekO

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +26/-4
  • Centrum dowodzenia
  • View Gallery
    • Domidrewno.pl
Odp: SketchUp - warstwy
« Odpowiedź #1 dnia: 10 Kwietnia 2014, 10:03:29 czas Polski »
Nie możesz ukryć warstwy na której rysujesz. Najpierw przejdź na Layer0 (klik w to kółko po lewej stronie nazwy warstwy). Następnie możesz ukryć warstwy sześcian oraz walec (poprzez klik w "ptaszka" po prawej stronie nazwy warstwy.
----------------------------------------
Pozdrawiam
Jarek

Offline konar

• Jr. Member
  • **
  • Ocena +1/-0
  • [ www.fb.com/michal.konarski ]
  • View Gallery
    • Fotograf Ślubny Końskie - Sylwia i Michał Konarscy
« Odpowiedź #2 dnia: 10 Kwietnia 2014, 11:32:56 czas Polski »
O bejbe, ale wymyślili, w Adobe nie mieli takich pomysłów :)
Dzięki wielkie!

Offline jarek_bolo

« Odpowiedź #3 dnia: 02 Września 2015, 10:27:05 czas Polski »
Odkurzę trochę wątek, bo też mam pytanie odnośnie warstw w ogólności może w kontekście projektowania w SketchUpie.

Jakie są dobre praktyki używania warstw? Co separujecie? Na jednej warstwie rysunki, na kolejnej wymiary?

Ja niestety w swoich projektach jakoś tak nie używam warstw, a potem się łapię, że chciałoby się coś zbiorczo zablokować/schować. Wtedy jest robienie grupy i wielozaznaczanie, a tak warstwa Hide i z głowy.

Offline Henry

« Odpowiedź #4 dnia: 02 Września 2015, 10:58:12 czas Polski »
Jak coś większego to mebelek na jednej warstwie, dodatki osobno (np. projektując biurko dorysowałem notebooka i kolumny żeby wiedzieć ile zajmą miejsca), ściany i podłogi na innej, wymiary na innej. Dzięki temu łatwiej ukryć czego nie potrzebuję, szczególnie jak chcę to potem wydrukować (drukuję tylko warstwę z mebelkiem i wymiarami). Jak drukuję z różnych stron to czasami też rozdzielam wymiary żeby je drukować tylko z dobrze widocznej strony.

Offline andrzejp1988

« Odpowiedź #5 dnia: 03 Września 2015, 10:56:34 czas Polski »
Tutaj jest specjalista od tego programu ")
http://forum.domidrewno.pl/profile/?u=2546
www.tartaki.pl - wszystko dla twojego tartaku

Offline Krzysiek_Ełk

« Odpowiedź #6 dnia: 08 Września 2015, 00:42:58 czas Polski »
Jak drukuję z różnych stron to czasami też rozdzielam wymiary żeby je drukować tylko z dobrze widocznej strony.

Nie musisz tak robić. Window - model info - dimensions - expert dimension settings. Zaznaczasz hide when foreshortened i określasz kąt suwakiem przy którym wymiary mają zanikać jak przejeżdżasz na inną płaszczyznę

Offline velsyster

« Odpowiedź #7 dnia: 08 Września 2015, 07:35:15 czas Polski »
Cytat: Henry w Wrzesień 02, 2015, 10:58:12 am
Jak drukuję z różnych stron to czasami też rozdzielam wymiary żeby je drukować tylko z dobrze widocznej strony.

Nie musisz tak robić. Window - model info - dimensions - expert dimension settings. Zaznaczasz hide when foreshortened i określasz kąt suwakiem przy którym wymiary mają zanikać jak przejeżdżasz na inną płaszczyznę
O, ciekawe, pozwole sobie skopiowac do sztuczek w sketchup.

Offline Henry

« Odpowiedź #8 dnia: 08 Września 2015, 09:45:42 czas Polski »

Dzięki - nie znałem tego. Niestety jak sporo "inteligentnych" rozwiązań działa słabo - ukryło mi większość wymiarów przy kącie z którego chciałem wydrukować. Więc i tak zostanę przy warstwach i sam będę podejmował decyzje ;)
Ale na czas rysowania dobre. Da się to jakoś oskryptować albo ustawiać skrótem żeby sobie przełączać bez klikania po menu?

Offline velsyster

« Odpowiedź #9 dnia: 08 Września 2015, 15:58:53 czas Polski »