20 Maja 2026, 22:48:01 czas Polski

Autor Wątek: Witam  (Przeczytany 1542 razy)

Offline gniewko

Witam
« dnia: 13 Kwietnia 2014, 17:39:28 czas Polski »
Witam wszystkich forumowiczów na imie mam Staszek a dla niektórych Gniewko obecnie mieszkam Szczucin woj małopolskie choć stolarzem nie jestem lubie majsterkować w drewnie od 2 lat buduje frezarke CNC myśle że w tym roku skończe przeglądam w internecie różne prace w drewnie zwłaszcza płaskorzeżby z pomocą CNC i jestem pod wrażeniem choć nie jestem młody uczę się projektowania na programach vectric-aspire i ArtCam ponieważ chciałbym dokupić troche maszyn + moje CNC i sprubować coś wykonać w drewnie  więc do boju  co sądzicie kochani forumowicze na moje szalone pomysły     pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: 13 Kwietnia 2014, 17:47:14 czas Polski wysłana przez gniewko »

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
Odp: Witam
« Odpowiedź #1 dnia: 13 Kwietnia 2014, 19:22:14 czas Polski »
Witaj. Kilku doświadczonych użytkowników CNC oraz kilku próbujących tu znajdziesz. Powodzenia. :)

Offline Arek

« Odpowiedź #2 dnia: 13 Kwietnia 2014, 19:47:23 czas Polski »
Powitać kolejnego miłośnika drewna  :D

Offline JarekO

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +26/-4
  • Centrum dowodzenia
  • View Gallery
    • Domidrewno.pl
« Odpowiedź #3 dnia: 13 Kwietnia 2014, 23:33:49 czas Polski »
Witamy na forum DiD!

Jak masz w tym doświadczenie... może opiszesz swoje metody na konwersje grafik na płaskorzeźby? Myślę, że wiele osób to zainteresuje... ze mną w włącznie :)
----------------------------------------
Pozdrawiam
Jarek

Offline Waldi

• Hero Member
  • Ocena +28/-31
  • Praca człowieka uszlachetnia
  • View Gallery
« Odpowiedź #4 dnia: 14 Kwietnia 2014, 08:11:12 czas Polski »
Witam serdecznie i powodzenia  :)

Offline gniewko

« Odpowiedź #5 dnia: 14 Kwietnia 2014, 20:45:06 czas Polski »
odnośnie pytania pana Jarka to powiem tak rysunki na  płaskorżezby można przerabiać w ASPIRE4 z wektorów, bitmapy, jak również 3D Cipartów z bitmapy nie polecam bez doswiadczenia i zmudnej pracy ciężko robiłem symulacje i kiepsko to wychodzi jednak są zniekształcenia najlepiej obrysować wektorami przejść na modelowanie po ukończeniu przechodzimy na Tolpath operation tzn przygotowanie reliefu na maszyne wybieramy jakim frezem np V-BIT , głębokość prędkość ilość scieżęk oczywiśćie z frezowaniem wstępnym ,obroty wrzeciona wszelkie pomyłki program ostrzega i nie dopusci do symulacji jeżeli wszystko wykona się dobrze obraz 2,5D LUB 3D konwertujemy na G-KOD np w formacie TAB ,MACH3 obsługuje formatów na G-KOD jest chyba ponad 100, oblicza czas pracy obrabianego obrazu można korygować w miare rozsądku. to tak na szybko nie da się opisać tematyka bez końca założe wątek może na ten temat tylko nie wiem w jakim dziale prosze o podpowiedz  jestem tutaj nowy , panie Jarku podziwiam pana warsztat , filmy, można się wiele nauczyć  pozdrawiam  Staszek

Offline JarekO

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +26/-4
  • Centrum dowodzenia
  • View Gallery
    • Domidrewno.pl
« Odpowiedź #6 dnia: 14 Kwietnia 2014, 22:41:40 czas Polski »
gniewko - http://forum.domidrewno.pl/projektowanie-i-oprogramowanie/

Tam śmiało działaj. Z góry dziękuje :)
----------------------------------------