21 Kwietnia 2026, 01:07:34 czas Polski

Autor Wątek: Pilarka do płyt laminowanych - niski budżet  (Przeczytany 3588 razy)

Offline jerry56

Pilarka do płyt laminowanych - niski budżet
« dnia: 07 Maja 2018, 12:25:58 czas Polski »
witam,

poszukuje dobrego nazedzia do cięcia płyt meblowych laminowanych 18mm (max 21mm) w warunkach domowych. Tne niewiele także drogie rozwiązania nie wchodzą w gre. Miejsca mam dużo także to nie jest ograniczeniem a jedynie cena. MAx mam do wydania 3000zl, chociaz powiem szczerze ze idealnie byłoby znaleźć coś do 1k.

Czego oczekuje? Prostych, równych cięć płyt na długości max 280cm, bez zadziorów. Do tej pory ciąłem ręczną wyżynarką mniejsze kawałki a większe w castoramie, jednak wolałbym całość w domowym zaciszu ogarnąć. Pilarka nie musi mieć bajerów, odciągu itp. Fajnie gdyby dało się ustawić kąt 45stopni. cudów w tej cenie nie oczekuje ale może coś polecicie w tej kategorii cenowej? Może jakaś zagłębiarka z dobrą listwą?

Offline JarekO

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +26/-4
  • Centrum dowodzenia
  • View Gallery
    • Domidrewno.pl
Odp: Pilarka do płyt laminowanych - niski budżet
« Odpowiedź #1 dnia: 07 Maja 2018, 13:13:11 czas Polski »
W takim budżecie - tylko zagłębiarka z listwą. Idealnie zrobisz bez wyrwań na Mafell MT 55 cc na pozostałych z rynku - będziesz się musiał baaaardzo natrudzić, żeby nie wyszczypywało laminatu.
----------------------------------------
Pozdrawiam
Jarek

Offline emdzy

« Odpowiedź #2 dnia: 07 Maja 2018, 13:24:41 czas Polski »
Tak jak napisał JarekO. Mafell.

podobny problem miałem niedawno. wobec tego moje spostrzeżenia.
1. Budżet masz pod zagłebiarkę mafella. do 3 tyś według wielu to najlepsza zagłebiarka. czy warto tyle płacić? - jeśli cie stać to warto.
2. Jeśli niżej z kasą, to makita (tnie gume przy 45 stopniach) albo bosch (bardzo popularny) w zagłebiarkach, no albo dewalt (mało kto go ma i sie o nim wypowiada).
- Makita tnie gume przy 45 stopniach, później jest problem przy cieciu 90stopni.
- Bosch nie tnie gumy, to był mój wybór...ale przerażają mnie ceny akcesorii (szyn, zacisków, łączników).
- dewalt ma symetryczne szyny wiec też ciekawe rozwiązanie. Ale bardzo mało informacji o nim znalazłem.

Jakbym nie oszczedzał brałbym maffela, przyoszczędziłem wziąłem boscha z szyna za 1700zł.
Nie wiem, nie znam się, ja tam zwykły garażowy amator-hobbysta jestem.

Offline jerry56

« Odpowiedź #3 dnia: 08 Maja 2018, 00:06:29 czas Polski »
W takim budżecie - tylko zagłębiarka z listwą. Idealnie zrobisz bez wyrwań na Mafell MT 55 cc na pozostałych z rynku - będziesz się musiał baaaardzo natrudzić, żeby nie wyszczypywało laminatu.

dzięki wielkie Jarku za odpowiedź, tak myślę, że zdecyduje się na tą pilarkę.
ps. jeśli jesteśmy przy temacie budowy szafek z płyt laminowanych to czy robiłeś kiedyś może odcinek o małych akcesoriach do tego typu prac? sam zacząłem się wgłebiać w temat i jest tego trochę - od wierteł specjalnych do konfirmatów, przez wiertła do otwórów pod zawiasy a kończąc na nożykach do przycinania taśmy pcv termozgrzewwalnej, w tym ostatnim temacie przydałby się jakiś fajny mały gadżet bo to co na rynku jest tnie fajnie ale tylko pojedyncze niezkręcone płyty (np. obcinak krawędzi wolcrafta). może jakiś chiński gadżet? - tu też mała dygresja bo kiedyś trafiłem na odcinek z właśnie gadżetami, polecałeś taki złoty punktak - zakupiłem go również i niesamowicie ułatwia robote. odkąd go zaczałem używać nie ma opcji żeby wiertło zeszło podczas wiercenia płyty:) super gadżecik

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +8/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #4 dnia: 08 Maja 2018, 07:22:46 czas Polski »
Dodam od siebie że maffel jest najlepszym rozwiązaniem, ale zaopatrz się w tarczę festoola. Tę z czerwonym oznaczeniem.
Niestety tarcza maffela nie jest tak dobra.
Do maffela możesz zastosować tez szynę festoola.

Offline Terrax

« Odpowiedź #5 dnia: 09 Maja 2018, 08:06:10 czas Polski »
Niestety tarcza maffela nie jest tak dobra.

możesz rozwinąć wypowiedź? Mam właśnie tarczę maffela - ma 56 zębów trapezowo płaskich - wykorzystuję ją do cięcia blatów i płyt wiorowych laminowanych, jest ok ale nie mam porównania do tarczy festoola. Przed zakupem zastanawiałem się nad nią ale nie mogłem znaleźć żadnych konkretnych porównań...

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +8/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #6 dnia: 09 Maja 2018, 21:14:48 czas Polski »
Tarcza festool jest delikatnie grubsza.
Nie wiem dlaczego, ale miewałem kłopoty z tarczą maffela
Nie trzymała linii.

Offline Terrax

« Odpowiedź #7 dnia: 10 Maja 2018, 07:58:13 czas Polski »
a dlaczego polecasz tą z czerwonym oznaczeniem? Ona ma 48 zębów, jest jeszcze z 52 zębami. Do płyt laminowanych z większą ilością zębów i z ujemnym kątem natarcia powinna być przecież lepsza jeżeli chodzi o jakość krawędzi cięcia