20 Maja 2026, 17:47:54 czas Polski

Autor Wątek: Przygoda z CNC - VECTRIC-ASPIRE  (Przeczytany 3951 razy)

Offline gniewko

Przygoda z CNC - VECTRIC-ASPIRE
« dnia: 15 Kwietnia 2014, 01:17:49 czas Polski »
WITAM WSZYSKICH
JEST to mój pierwszy post na tym forum zobaczymy jak wyjdzie ,ale do rzeczy jestem w trakcie budowy frezarki CNC jak również  tokarko kopiarki ,warkoczarki w jednym. Będę zamieszczał zdjęcia ale w innym dziale z budowy. Na maszynie trzeba coś zrobic pewnie jakiś stolik - ale jakie nogi do stołu, jaka grubość wzór długośc itd. Warto zabawić się w projektanta - 4 nogi do stołu jednakowe? Ups trzeba szablon tak z głowy narysować na desce lub blachy nie wiadomo jak będzie wyglądać po toczeniu, ale jest wiele programów do tego ja używam VECTRIC-ASPIRE. Przeznaczony do projektów na CNC jak również tokarek zwykłych manualnych np szablon do tralki. Rysuję linie w programie wyginam ją w różne kształty, wpisuje długość , średnicę i z płaszczyzny zwijam w rure i mam gotową tralkę. Można korygować -  wydłużać, ściskać itd. Program robi pomiary nawet po milimetrze jak chcemy ,potem przepisuje pomiary na kartkę, rysuję prostokąt na desce jak w projekcie i według pomiaru w programie rysuje kształt szablonu i gotowe. Dobra wprawa i projekt w 15 min można też wydrukowac jak się ma np 1metr papieru.
każdy orze jak może
« Ostatnia zmiana: 07 Września 2024, 23:41:14 czas Polski wysłana przez Lirorobert »

Offline Morświn

Odp: Przygoda z CNC
« Odpowiedź #1 dnia: 15 Kwietnia 2014, 15:03:40 czas Polski »
Gniewko ten program jest darmowy?

Offline gniewko

« Odpowiedź #2 dnia: 17 Kwietnia 2014, 18:11:22 czas Polski »
Program nie jest darmowy,ale możesz pobrać Demo
 pozdrawiam

« Ostatnia zmiana: 07 Września 2024, 23:38:34 czas Polski wysłana przez Lirorobert »

Offline Morświn

« Odpowiedź #3 dnia: 18 Kwietnia 2014, 00:07:13 czas Polski »
Wracając do tematu to czy każda drukarka może drukować na pasach papieru na przykład dwu metrowych czy nie?

Offline gniewko

« Odpowiedź #4 dnia: 18 Kwietnia 2014, 00:19:18 czas Polski »
Wzór i szablon filara w formacie ,dxf, może komu się przydać

Offline gniewko

« Odpowiedź #5 dnia: 18 Kwietnia 2014, 01:28:22 czas Polski »
odnośnie pytania pana Morświn,to drukarka na papier ciągły,rolkowy.Można też wydrukować na zwykłej formatu A4 ale trzeba szablon podzielić na kilka częsci formatu A4 i po wydrukowaniu skleić to tak w warunkach domowych. pozdrawiam. Gniewko

Offline Morświn

« Odpowiedź #6 dnia: 18 Kwietnia 2014, 02:01:10 czas Polski »
Ok dzięki za odpowiedź, teraz wszystko jasne ;).