23 Kwietnia 2026, 09:12:08 czas Polski

Autor Wątek: Dom szkieletowy  (Przeczytany 8647 razy)

Offline hennry

Dom szkieletowy
« dnia: 22 Kwietnia 2014, 00:36:22 czas Polski »
Witam
Planuje budowe domu szkieletowego w niedalekiej przyszłości. Dom o powierzchni od 120 do 140 mkw, parterowy. Na fundamencie ze stropem drewnianym. Dach czterospadowy kryty gontem bitumicznym ( bez okien i lukarn). Ogrzewanie elektrycze plus kominek z rozprowadzaniem ciepla. Teraz prosilbym Was forumowiczow o pomoc.
 Czy znacie dobrego architekta, ktory projektuje domy szkieletowet. Glownie chodzi o teren centralnej Polski.
 Czy myslicie ze 150- 200 tysiecy wystarczy aby go zbudowac. Chce go stawiac razem z ciesla ( ktorego jeszcze nie mam, wiec jak mozecie kogos polecic to bardzo prosze o pomoc) i jeszcze kims do pomocy, bez wynajmowania firm.
Gdzie kupie drewno dobrej jakosci. Jak wiecie gdzie sa sprawdzone sklady to dajcie znac.
Czekam na odpowiedzi i z gory dziekuje
« Ostatnia zmiana: 22 Kwietnia 2014, 00:39:01 czas Polski wysłana przez hennry »

Offline Paweł 46

Odp: Dom szkieletowy
« Odpowiedź #1 dnia: 22 Kwietnia 2014, 10:49:51 czas Polski »
Projektowanie domu od zera, to drogi biznes, lepiej podeprzeć się jakimś gotowym projektem i nanieść ewentualnie zmiany.
Jako,że dom ma być z drewna i potrzeba tego drewna dużo, to cena zależy w jakiej cenie kupisz drewno i jakie to drewno będzie.
Załóżmy, że sosna z 50m3 po średnio 600zł więc samo drewno 30 tyś plus fundament, dach, stolarka, impregaty, stal itp. więc 200tyś powinno w miarę starczyć. Nie zapomnij doliczyć transportu i pomocników przy rozładunku :)
Wbity wkręt trzyma lepiej jak wkręcony gwóźdź :)
Nic na siłę, wszystko młotkiem.

Offline JarekO

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +26/-4
  • Centrum dowodzenia
  • View Gallery
    • Domidrewno.pl
« Odpowiedź #2 dnia: 22 Kwietnia 2014, 12:18:04 czas Polski »
Gdybym miał teraz budować nasz dom od zera - kupił bym ten sam rysunek (projekt) domu i przekazał go do przerysowania na programie do konstrukcji i więźby drewnianej. Program przeliczy całość, naniesiesz sobie tam zmiany i dostaniesz kompletną dokumentację wykonawczą lub też pliki na jakieś centrum obróbcze. To wg mnie najlepsza i najszybsza droga do budowania domów z drewna.
----------------------------------------
Pozdrawiam
Jarek

Offline Morświn

« Odpowiedź #3 dnia: 22 Kwietnia 2014, 12:28:06 czas Polski »
Ogrzewanie elektrycze plus kominek z rozprowadzaniem ciepla.
Moim zdaniem to kiepski pomysł,znam kilka osób które wybrały to rozwiązanie i po jakimś czasie przestało im się to podobać.Ale to już zależy co kto woli.

Offline hennry

« Odpowiedź #4 dnia: 22 Kwietnia 2014, 22:53:21 czas Polski »
Dziekuje za odpowiedzi.
Myslalem o kupnie gotowego projektu, ale wybor jest kiepski. Wiekszosc to domy murowane. Znalazlem kilka ciekawych projektow lecz rozklad pomieszczen lub ich rozmiary sa zaskakujace. Nie wiem kto to projektuje, ale kotlownia 12 mkw lub spizarnia 0,5 mkw to juz dziwne. Bralem pod uwage przeprojektowanie ale to jest drozsze niz sam projekt.
Mam jeszcze pytanie do uzytkownika Morświn.
Czy mozesz powiedziec cos wiecej o ogrzewaniu elektrycznym. Czy sa jakies problemy czy tylko rachunki wieksze. Słyszalem ze  kominek z rozprowadzeniem ciepla wystarcza na ogrzanie domu. Grzejniki elektryczne beda uzywane w wyjatkowych sytuacjach.

Offline Morświn

« Odpowiedź #5 dnia: 23 Kwietnia 2014, 00:45:24 czas Polski »
Dużego doświadczenia nie mam bo się dopiero o tym uczę.Co do elektrycznych to główną wadą są koszty.No i musimy wziąć pod uwagę że jak nie ma prądu to nie ma ogrzewania (nawet jak to ma być awaryjne).Trzeba też pamiętać o tym że musimy określić zapotrzebowanie na energię ale to już kto inny musi ci powiedzieć bo ja tylko pobieżnie to przerabiałem.Obecnie się odchodzi od rozwiązań(przynajmniej niektórzy tak robią) sprzed lat że ludzie potrafili mieć po cztery piece w kotłowni np: gazowy,węglowy,elektryczny i śmieciowy czy jak je tam zwali.Najlepiej dla domu dobrać rozwiązanie które będzie wygodne dla nas i na naszą kieszeń.Rozmawiałem z Panem monterem który mówi że dużo jego klientów narzeka na kominki bo trzeba po mieszkaniu z drewnem latać i ciągle tego pilnować.Moim zdaniem piece z podajnikiem są dużo lepszym rozwiązaniem.Ja bym bardziej kominek robił dla oka a nie komfortu cieplnego.Znajomi mają kominek z płaszczem i nadmuchem i mają niedogrzane mieszkanie co czuć i widać.Takie moje amatorskie wywody jak coś pomyliłem to przepraszam,bardziej zajmujemy się "zieloną energią" niż konwencjonalną ;).

mily68

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 23 Kwietnia 2014, 12:43:20 czas Polski »
Z moich doświadczeń i obserwacji jak też rozmów z ludźmi którzy kilka lat temu nagminnie montowali ogrzewanie kominkowe (był szał na to) wynika, że jest to jedynie alternatywne, dodatkowe/awaryjne ogrzewanie. Jako główne kompletnie na dłuższą metę się nie sprawdza. Noszenie drewna przez pół domu, składowanie drewna, jego zakup (załatwienie) i ew. połupanie, nauczenie się palenia w kominku ("zapach" dymu - wędzonka), permanentny syf (na to narzekają żony ;) ), malowanie salonu co roku itp. Jesienią i wiosną jak nie ma mrozów sprawdza się wyśmienicie ale zimą już kompletnie nie. W zasadzie wszyscy dziś mówią, że drugi raz by tego nie montowali ew. jakiś tani wkład bez rozprowadzenia (tylko jako ozdoba do rozpalenia kilka razy w roku dla nastroju). Swoje zdanie opieram na opinii mojej mamy oraz przyjaciół i ich znajomych którzy kiedyś zdecydowali się na ten typ ogrzewania. Dziś przechodzą na gazowe a kto nie ma gazu na ekogroszek i piec z podajnikiem.
Wszystko zależy od tego jak ciepły masz budynek, czy masz dojście do dobrego drewna itp. W zasadzie tylko jedna osoba chwaliła kominek ale mieszka w domu pasywnymi i faktycznie spala tyle drewna co nic.
Z rozmów z ludźmi zajmującymi się ekologicznym ogrzewaniem (pompy ciepła, rekuperatory, solary, kominki) wynika, że u nas wciąż jest to "nie na kieszeń zwykłego Kowalskiego". Jak kogoś stać na takie rozwiązania to ok ale okres zwrotu z takiej inwestycji jest często długi i praktycznie o zwrocie nie ma mowy a ludzie zajmujący się montażem takowych często mają niewielkie doświadczenie i nie zawsze wszystko jest zrobione tak dobrze jak powinno czy jak być mogło (jak u mojej mamy - firma montująca kominek zajmuje się w zasadzie głównie tym od kilkunastu lat ale i tak jak się okazało popełnili błędy - ciekawe jakie doświadczenie mieli monterzy którzy w niej pracowali...)

Offline Morświn

« Odpowiedź #7 dnia: 23 Kwietnia 2014, 15:50:32 czas Polski »
Jak kogoś stać na takie rozwiązania to ok ale okres zwrotu z takiej inwestycji jest często długi i praktycznie o zwrocie nie ma mowy

Jak się robi instalację solarną,fotowoltaiczną czy pompy ciepła to fakt patrzymy kiedy się to zwróci ale to nie jest najważniejsze dla wielu osób które wybierają te rozwiązania.Jak kupujemy luksusowy samochód do jeżdżenia nim do pracy i z powrotem to też nie myślimy czy nam się zwróci tylko czy będzie nam wygodnie :D.

Tak napisze co już pisałem tu komuś, ja polecam zbiorniki do magazynowania deszczówki.Wodę taką możemy wykorzystywać na wiele sposobów i nie zajmują nam placu (podziemne).Fajnymi rozwiązaniami jest też odkurzacz centralny i ekologiczna oczyszczalnia ale to już trzeba mieć miejsce i trochę gotówki ;).Tak trochę zboczyłem z tematu.

mily68

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 23 Kwietnia 2014, 21:02:25 czas Polski »
Zbiorniki na deszczówkę są bardzo ok. Co do oczyszczalni to nie wszędzie można (np. u mnie PZP nie pozwala na wprowadzanie do gruntu żadnych ścieków - oczyszczonych i nie oczyszczonych - tylko szambo lub w przyszłości kanaliza).
Co do luksusu opisanych wyżej instalacji to ludzie biorą kredyty i myślą, że teraz to już będzie wszystko za free. Fakt, że bogaci nie myślą w kategorii zwrotu ale nie tylko tacy inwestują w te technologie. Znam też jeżdżących luksusowymi autami z kratką (!) - bo na firmę to taniej...
Polska głupota nieraz nie ma umiaru...

Offline Paweł 46

« Odpowiedź #9 dnia: 23 Kwietnia 2014, 22:13:50 czas Polski »
Znam też jeżdżących luksusowymi autami z kratką (!) - bo na firmę to taniej...Polska głupota nieraz nie ma umiaru...
Głupota to jest tylko tych ludzi, którzy wymyślają takie przepisy, a nie tych, którzy z nich korzystają.
Wbity wkręt trzyma lepiej jak wkręcony gwóźdź :)
Nic na siłę, wszystko młotkiem.

Offline Morświn

« Odpowiedź #10 dnia: 23 Kwietnia 2014, 22:31:32 czas Polski »
Racja nie wszedzie mozna dane rozwiazania wykorzystac I trzeba o tym pamietac przy projektowaniu.Ale tez warto wziac pod uwage ze nawet jak juz jakas technologie wprowadzamy "bo mozna" to trzeba uwzglednic ze nie zawsze sie to oplaci w naszej sytuacji.

Offline krzyś48

« Odpowiedź #11 dnia: 23 Kwietnia 2014, 23:54:45 czas Polski »
Znam też jeżdżących luksusowymi autami z kratką (!) - bo na firmę to taniej...Polska głupota nieraz nie ma umiaru...
Głupota to jest tylko tych ludzi, którzy wymyślają takie przepisy, a nie tych, którzy z nich korzystają.
Trudno się nie zgodzić,ale i przypomnieć -MY ICH WYBIERAMY :-[

Offline hennry

« Odpowiedź #12 dnia: 24 Kwietnia 2014, 00:04:25 czas Polski »
No i musimy wziąć pod uwagę że jak nie ma prądu to nie ma ogrzewania
Tak racja, ale jak pradu nie ma to i piec na gaz i ekogroszek nie podziala bo one tez potrzebuja pradu( pompy, silniki itd). Bralem pod uwage ogrzewanie centralne ale koszt instalacji jest o wiele wiekszy niz grzejniki elektryczne (konwektorowe). Grzejnik lepszej firmy kupie za 400 zl na caly dom 10 sztuk wiec to koszt 4000 zl jeszcze jakies akcesoria i inne to bedzie 5000 zl. Koszt pieca na ekogroszek, grzejnikow ,przewodow i roboty kilka krotnie wiekszy. Jeszcze wazna rzecz nie trace pomieszczenia na kotlownie.

Offline Morświn

« Odpowiedź #13 dnia: 24 Kwietnia 2014, 00:26:12 czas Polski »
Tak jest piec z podajnikiem nie podziała bez prądu ale zawsze możemy na czas awarii zastosować zasilanie z agregatu.Co w przypadku elektrycznego ogrzewania było by problemem.Kolejna sprawa że nie będę Cię przekonywał nad ewentualną wyższością tego typu ogrzewania ponieważ każdy ma swoje powody do ewentualnego wybrania tego co wybiera.Ale napiszę i tak  :D co do kosztów znam rodzinę która przy budowie nowego domu kupiła stare żeliwne grzejniki z rozbiórki i po ich odnowieniu z zewnątrz wyglądają naprawdę dobrze.Nie można zapominać że żeliwne grzejniki są najlepsze bo długo oddają ciepło i są wieczne.Możesz też zastosować ogrzewanie podłogowe lub ścienne ale to już inna sprawa.Pomieszczenie na kotłownię faktycznie trzeba przeznaczyć i to jest dla niektórych minus.Co do robocizny uważam że warto ;).Poz tym jak mamy narzędzia to instalację w danej technologi wykonamy samodzielnie.Ja się trochę nasłuchałem o tym że po prostu elektryczne nie zdają egzaminu za bardzo i wiele osób które ich używało po kilku sezonach grzewczych z nich zrezygnowało.
« Ostatnia zmiana: 24 Kwietnia 2014, 00:28:13 czas Polski wysłana przez Morświn »

mily68

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 24 Kwietnia 2014, 21:44:05 czas Polski »
Też jestem zdania, że elektryczne nie jest najlepszym rozwiązaniem ale to Twoja decyzja. Pamiętaj tylko, że nie na wszystkim opłaca się oszczędzać (w tym na systemie grzewczym). Przy całości inwestycji koszt parunastu tysięcy jest wg mnie "do przełknięcia". Przecież w tym domu (chyba) zamierzasz mieszkać bardzo długo. Ogrzewania na prąd należy do najdroższych w użytkowaniu (koszt energii) ale jednym z najtańszych w instalacji. Przelicz koszta energii która raczej nie potanieje...
Rozumiem, że nie masz gazu w ulicy?