04 Maja 2026, 23:30:01 czas Polski

Autor Wątek: Ławka na taras  (Przeczytany 1942 razy)

Offline mim

• Sr. Member
  • Ocena +0/-1
  • Wznoszę me oczy ku górom, skądże nadejdzie ratunek
  • View Gallery
Ławka na taras
« dnia: 26 Czerwca 2018, 09:32:02 czas Polski »
Mam deskę bukową w kształcie naturalnym jeszcze z korą o rozmiarach 120 cm x 30 cm (szacunkowo), grubość 2 cm. Przeszła przez grubościówkę. Chciałem z niej zrobić deskę na taras. Stół już mam prawie zrobiony z tego samego drewna. Jak będę w domu, to przyślę zdjęcie stołu i deski.

Zastanawiam się nad projektem. Przykładowa ławka znajduje się w filmiku "Ishitani making a bench and chairs". Zdjęcie załączam - ławka jest na drugim planie. Jest to chyba dla mnie za trudne. Nie mam wiertarki pionowej i nie znam wymiarów. Ta ławka Ishitani ma chyba blat grubszy niż 2 cm. Nie wiem więc, czy takie nogi zdadzą egzamin konstrukcyjnie.

Nogi mógłbym zrobić z drewna egzotycznego.

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
Odp: Ławka na taras
« Odpowiedź #1 dnia: 26 Czerwca 2018, 10:40:12 czas Polski »
deska za cienka na bezpośrednie osadzenie  nóg

możesz wzmocnić ten punkt dając odpowiednio zrobione  poprzeczki ,oraz wzmocnienia   wzdłużne.

Offline mim

• Sr. Member
  • Ocena +0/-1
  • View Gallery
« Odpowiedź #2 dnia: 27 Czerwca 2018, 07:49:52 czas Polski »
Dziękuję za odpowiedź  :)

Offline mim

• Sr. Member
  • Ocena +0/-1
  • View Gallery
« Odpowiedź #3 dnia: 10 Lipca 2018, 17:06:50 czas Polski »
Oto obiecane zdjęcie. Stół jest własnego projektu i wykonania o wymiarach 120 x 80 cm - teraz jest w fazie szlifowania. Mam papier 40 i 120 do szlifierki oscylacyjnej oraz arkusz 180 do ręcznego wykończenia. Kupiłbym jeszcze 80 i 150 po arkuszu, ale to pewnie po urlopie.
Stół ma stać na tarasie w sezonie letnim. Na zimę będę go składał i chował gdzieś do domu. Dlatego jest demontowalny. Po szlifowaniu zamierzam wykończyć olejem bezbarwnym.

Obok stoi deska bukowa długości 140 kilka cm i szerokości 28 cm, z której kiedyś zrobię ławkę. Ławka będzie długości 100 lub 120 cm. Jeszcze nie wiem, jakie zrobić nogi.
« Ostatnia zmiana: 10 Lipca 2018, 17:20:58 czas Polski wysłana przez mim »