07 Maja 2026, 02:18:01 czas Polski

Autor Wątek: Silnik  (Przeczytany 4854 razy)

Offline demolkaa

Odp: Silnik
« Odpowiedź #15 dnia: 23 Kwietnia 2014, 21:40:47 czas Polski »
a czy przy takiej zmianie też trzeba dobierać odpowiednio koła czy mogę dać np:
2x 200mm główne i 100mm te mniejsze?

a koła pędne silnika 40/ 150mm

no i teraz pytanie zasadnicze które z tych rozwiązań będzie dawało precyzyjniejsze cięcie i jakie wady i zalety tego drugiego rozwiązania?
« Ostatnia zmiana: 23 Kwietnia 2014, 21:46:30 czas Polski wysłana przez demolkaa »
Nie ma haka na DIY cwaniaka.

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #16 dnia: 24 Kwietnia 2014, 08:53:30 czas Polski »
Koła pędne silnika;
- zależy jakie zastosujesz paski. Producenci zalecają odpowiedni promień zgięcia, dla zwykłego paska klinowego nawet 10 mm koło 40 mm jest na pewno za małe. O ile pamiętam min to 70 - poczytaj.
- w tych artykułach, do których dałem Ci linki jest wzmianka, uwaga, że w maszynach 3 kołowych, o małych średnicach kół szybciej pękają taśmy z uwagi na szybsze zmęczenie materiału ( każde koło daje dodatkowe naprężenia).
- co do precyzji, to odpowiedź mogą dać tylko autorzy projektów, ale jeżeli stosuje taką piłę fin Pekka, to muszą być wystarczająco precyzyjne, gdyż on wykonuje bardzo precyzyjne wyroby segmentowe.

Offline demolkaa

« Odpowiedź #17 dnia: 24 Kwietnia 2014, 22:11:37 czas Polski »
oki zdecydowałem się na wykonanie taśmówki z dwoma kołami 35cm które już wyciąłem :-) ze sklejki 21mm.
Teraz pytanie czy mogę zastosować takie łożyska http://allegro.pl/ucf-204-lozysko-samonastawne-w-oprawie-mtm-cnc-i4106387208.html zamiast robić obudowę ze sklejki??
I w razie następnych dziwnych lub głupich pytań czy mogę pisać do pana??

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #18 dnia: 25 Kwietnia 2014, 07:40:24 czas Polski »
Witaj
Takie łożyska przy kołach mają wady: Zwróć uwagę jak duże są otwory do przykręcania łożysk - po ich przykręceniu do tarczy za jakiś czas mogą się na niej obsunąć i zmienić środek ciężkości. Ponadto koła z takimi łożyskami są trudne do wyważenia. Wandel, klasyk od taśmówek nie zaleca  łożysk w takich obudowach, sam wybudował z nich łożyska i zrobił obsady ze sklejki, klejone do tarczy. Są jednak piły zbudowane z takimi łożyskami, obudowane listewkami, można je znaleźć w internecie (homemade bandsaw). Obejrzyj - decyduj.
Co do pomocy - wskazówki, uwagi  tak, prowadzenie za rączkę, nie ( musisz włożyć w budowę dużo serca).
Nie wiem jakie masz wyposażenie warsztatu, jakie doświadczenie. Piła taśmowa, to bardzo przydatna maszyna w warsztacie. Ja zanim ją zrobiłem, obejrzałem sporo zdjęć i  filmów ( polecam woodgears.ca), gdzie jest mnóstwo wskazówek. Pytania najlepiej kieruj do mnie na PW lub e-mail, inaczej wątki na forum bardzo się rozciągną. Mogę przesłać Ci bogatą dokumentację fotograficzną lub zrobić dodatkowe zdjęcia jakichś szczegółów - co bardzo często robię dla różnych członków forum i nie tylko. Powodzenia w budowie :)

Offline demolkaa

« Odpowiedź #19 dnia: 25 Kwietnia 2014, 21:12:46 czas Polski »
Mogę przesłać Ci bogatą dokumentację fotograficzną lub zrobić dodatkowe zdjęcia jakichś szczegółów - co bardzo często robię dla różnych członków forum i nie tylko. Powodzenia w budowie
jeżeli można to proszę o przesłanie na rozwalka@konto.pl i dziękuję za wsparcie.